25 / 11 / 2024

Naci Koloğlu: Yırca Termik Santrali için 160 milyon dolar yatırım yaptık!

Naci Koloğlu: Yırca Termik Santrali için 160 milyon dolar yatırım yaptık!

7 Kasım'da Kolin Şirketler Grubu'nun termik santral yapmak için kestiği zeytin ağaçlarıyla gündeme gelen Yırca köyü, bu kez de Danıştay kararı nedeniyle ilgi odağında...




7 Kasım'da Kolin Şirketler Grubu'nun termik santral yapmak için kestiği zeytin ağaçlarıyla gündeme gelen Yırca köyü, bu kez de Danıştay kararı nedeniyle ilgi odağında. Çünkü, Danıştay acele kamulaştırma kararını bozdu. Kolin de kararın ardından bölgede daha önceden taahhüt ettiği 60 bin ağacın dikimine başladı. 


ZEYTİN YASASI VAR 

Olayların ardından ilk defa açıklamada bulunan Kolin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu, Danıştay kararını şöyle yorumladı: "Zaten yürütmeyi durdurma kararı vardı. Biz de durdurmuştuk. Yasal süreç devam ediyor. Daha üst kademeler var. İncirin, kayısının, fındığın yasası yok. Zeytinliklerle ilgili bir yasa var. Neden var, bilemiyorum... Bu yasanın gözden geçirilmesi lazım. Çünkü kendi içinde çelişkiler var. Burada hali hazırda çalışan 1950 tarihli santral var. Yasa 1939'da çıkmış. Sonra yapıldıysa o ağaçlar neden dikilmiş? Önceden dikildiyse buraya neden santral yapılmış?" Koloğlu, 40 yıllık iş hayatında bu kadar karışık bir işle karşılaşmadığını belirterek, şöyle devam etti: "Yaşım 69. Türkiye'nin kendi kaynaklarıyla enerji üretimesine heyecanlanıyorum. Yoksa benim neyime, bu yaştan sonra gelip Soma'da kömürden enerji üretmek."


İZMİR-İSTANBUL ÖRNEĞİ 

"İzmir-İstanbul karayolunda yüzbinlerce ağaç kesildi, kimsenin sesi çıkmadı" diyen Koloğlu, köylülerle şimdiye kadar hiçbir problem yaşamadıklarını ancak bir anda dönüşümü kaçırdıkları itirafından bulundu. Koloğlu, şöyle konuştu: "Görev verdiğimiz arkadaşlar yeterli olamadı. Ancak şu ana kadar yasal olmayan hiçbir işlem yok. Soma maden kazasına kadar bir şey yoktu. Kazadan sonra bölgede bir hassasiyet oldu. Bizimki yer altı değil, yer üstü yatırımı olacaktı, bunu yeterince anlatamadık. Burada da kaza olacak algısı yerleşti. 1 milyar dolarlık taahhüdün altına girmişiz. Bu yüzden iş programımızı sıkı tuttuk. İzmirİstanbul otoyolunda binlerce ağaç kesildi niye hiç ses çıkmadı. Bence burada konu zeytin değil yerli kömürdür. Belli çevreler zeytini bahane etti. Bu doğalgaz lobisinin işi." 


1 MİLYAR $'LIK YATIRIM

Kolin Şirketler Grubu Enerji Gurubu Başkanı Murat Zekeriya Aydın da şimdiye kadar proje için 160 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi. Yatırımın arkasında duracaklarını ifade eden Aydın, "Bu projeyi hayata geçirirken Rusya ve Almanya gibi kömüre dayalı santrallerde öncü ülkeleri inceledik. En son teknolojilerle üretim yapma kararı aldık. Mümkün olsa, üç ay öncesine değil, beş ay öncesine gider, zaaf olarak gördüğüm iletişim eksikliğini ısrarlı bir şekilde yaptığımızı görmek isterdim. Konu halloldu diye bakmayıp, rehavete kapılmamalıydık" dedi. 1 milyar dolar yatırım bedeliyle hayata geçirilecek projede inşaat süresince 2 bin, bittikten sonra da 30 yıl boyunca bin kişiye istihdam sağlanacak. Projeyle yılda 250 milyon dolarlık doğalgaz ithalatının önüne geçilecek.


GAZ DA İTHAL KÖMÜR DE İÇİME SİNMEZ

Ne doğalgazı ne de ithal kömürü içine sindirdiğini söyleyen Koloğlu, "Bunda geç kaldık ama düzelteceğiz. İşten çıkarmalar ilk defa güvenlik görevlilerinde oldu. Projenin hafızası için bazı arkadaşlarımızı ayırmamız söz konusu değil" dedi. Törende konuşan AK Parti Manisa Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber de "Biz bunlara pabuç bırakmayız" diyerek zeytin kanununda da düzenlemeye gidileceği mesajını verdi. Berber, provokatörlerin zeytin ağaçlarını bahane ettiğini söyledi.


YIRCA KÖYÜ İKİYE BÖLÜNDÜ

Yırca köyü de termik santral projesiyle birlikte adeta ikiye bölünmüş durumda. Köylülerin yüzde 60'ının santrale destek verdiğini belirten köylü Ethem Balcı, "Fikir ayrılıkları yüzünden akşamları kahveye gidemez olduk" dedi.


Sabah


Geri Dön