02 / 05 / 2024

Naguib Sawiris Yunanistan'dan 2 ada satın alacak!

Naguib Sawiris Yunanistan'dan 2 ada satın alacak!

Mısırlı milyoner Naguib Sawiris, ülkelerindeki iç savaştan kaçan mülteciler için Yunanistan'ın Ege adalarında 2 ada satın almayı düşündüğünü açıkladı.



Mısırlı milyoner Naguib Sawiris, iç savaşlardan ve yolluktan kaçan mülteciler için Yunanistan’ın Ege adalarında 2 ada satın almayı düşündüğünü bildirdi.


Sawiris, bunun ‘iyi bir fırsat’ olduğunu söyledi. Ünlü milyarder, projesi için şimdiden ada sahipleriyle görüşmeye başladığını ve pazarlıkların sürdüğünü bildirdi.


200 BİN MÜLTECİYE EV


Sawiris, adaları satın aldıktan sonra mültecilere kendilerine ev, okul ve temel servis hizmetleri kurmaları için kaynak vereceğini; mülteciler yerleştikten sonra da onlara iş imkanı sağlayacağını duyurdu.


Sawiris, 200 bin mülteciye ev verebileceğini, bu şekilde bir projeyle karışıklık içindeki ülkelerine geri dönmektense kendilerine yepyeni bir ülke inşa edebileceklerini söyledi.


‘AYLAN ADASI’


Sawiris, bir adanın isminin küçük Suriyeli çocuğa atfen Aylan adını taşımasını istediğini belirtti. Suriyeli küçük Aylan Bodrum’da hayatını kaybetmiş, sahile vuran küçük bedeni gösteren fotoğraf tüm dünyada mültecilere bakışı değiştirmişti.


‘YUNANİSTAN’DAN YEŞİL IŞIK BEKLİYORUZ’


“Ben Yunanistan’da iki adayı belirledim ve onların sahipleri ile temas halindeyim. Biz Yunan hükümetiyle olası en büyük mülteci kabul sayısını karşılamak koşuluyla görüşmeye hazırız” diyen Sawiris Twitter’da yaptığı açıklamada “Biz mültecilerin gelişi için idari prosedürleri başlatmak için Yunanistan’dan yeşil ışık bekliyoruz” diye yazdı.



‘BM İLE KOORDİNASYON İÇİNDEYİZ’


Ege Denizi’nde 1,200 adet yaşanılabilir ada yer alıyor. Bunlardan en çok 300 tanesinde ise yerleşim bulunuyor.


Sawiris, adaların sahiplerinin adını açıklamazken projeye başlama maliyetinin yaklaşık 100 milyon dolar olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) de, Sawiris’in projesiyle koordinasyon içinde olduklarını bildirdi.



FİNLANDİYA KAPILARINI GÖÇMENLERE AÇTI


Mısırlı milyoner Naguib Sawiris, birçok Ortadoğu ve Afrika ülkesi dahil olmak üzere Kore’de mobil şebeke ağı Orascom TMT’nin sahibi konumunda. Bunun yanında Sawiris’in birçok sualtı iletişim şebekeleri bulunuyor. Sawiris ayrıca Mısır’da bir televizyon kanalının sahibi…Finlandiya Başbakanı Juha Sipilä da mültecilere kapılarının açık olduğunu bildirmişti.


Sözcü



Geri Dön