28 / 04 / 2024

Naoto Kan: Japonya'yı yeniden inşa edeceğiz!

Naoto Kan: Japonya'yı yeniden inşa edeceğiz!

İkinci Dünya Savaşı 'ndan sonra tarihinin en büyük felaketini yaşayan Japonya 'da depremin yerle bir ettiği şehirler yeniden kurulacak. Başbakan Kan, “Geçmişteki gibi çalışarak ülkeyi baştan inşa edeceğiz ” dedi



Depremİn yerle bir ettiği, tsunami dalgalarının sahil şeridini süpürdüğü Japonya 'da afetin yedinci gününde ölü sayısı 6 bin 500 'ü aşarken, 10 bin 354 kişinin kayıp olduğu bildirildi. Afetzedelerin, yıkıntılar arasında nükleer kriz ve soğukla yaşam savaşı verdiği felaket manzarasını “İkinci Dünya Savaşı 'ndan sonra yaşanan en büyük kriz ” sözleriyle tanımlayan Japonya Başbakanı Naoto Kan, dün ulusal televizyonda yaptığı konuşmada ülkenin yeniden inşa edileceğini söyledi.  

Japon halkını birlik olmaya çağıran Kan, “Cesaretiniz kırılmasın. Japonya 'yı geçmişte olduğu gibi sıfırdan başlayarak yeniden inşa edeceğiz.   Hepimiz bu kararlılığı paylaşmak zorundayız ' ' dedi. Kan, Japonya 'da meydana gelen deprem, tsunami felaketi ve bunun sonucu ortaya çıkan nükleer krizin Japon halkı için büyük bir imtihan olduğunu söyledi. Öte yandan İstanbul 'da, devlet daireleri ve kurumlardaki Türk bayrakları Japonya 'daki felaket nedeniyle dünden başlayarak 21 Mart 'a kadar yarıya indirildi.    

Radyasyon yüklü bulutlar California sahillerine ulaştı

Japonların ‘Kamikaze ' bölgesi dediği Fukuşima Nükleer Santrali 'ndeki tehlike seviyesi 6 'ya yükselirken, santralden yükselen radyoaktif serpintinin 8 bin 500 kilometre uzaklıktaki California sahillerini ulaştığı kaydedildi. Associated Press haber ajansına konuşan bir diplomat, Güney California 'da radyasyon serpinti tespit edildiğini ancak radyoaktivitenin seviyesinin insan sağlığını tehdit edecek düzeyin milyarlarca kat altında olduğunu açıklarken, haber pek çok ülkede paniğe yol açtı. İngiltere, radyoaktif serpintinin kıyılarına   iki haftada ulaşacağını açıklarken, Japonya 'dan gelen yolcularda da düşük oranda radyasyon saptandı. Havaalanlarına yeni radyasyon tarama cihazları yerleştirildi.

Türk-Japon çifti nükleer ayırdı

Fukuşima 'da çıkan nükleer kriz sonrası Türkiye dahil birçok ülke vatandaşlarına ülkeyi terk etme çağrısı yapınca, havaalanları duygusal olaylara sahne oldu. Eşler ve çocukları birbirinden ayıran zorunlu göçte, ayrılık acısını yaşayanlardan biri de Bulut Ayhan ve Mika Sasaki çifti. Türk vatandaşı olan Ayhan ve Sasaki 'nin Narita Uluslararası Havaalanı 'ndaki gözü yaşlı vedaları görenlerin de yüreğini sızlattı. çift kontrol noktalarıyla uçağa biniş noktasını ayıran cam duvarın önünde telefonlara konuştukları sırada Reuters haber ajansı muhabirinin kamerasına takıldı.

THY ek sefer düzenliyor

Binlerce kişinin terk ettiği Japonya 'da Türk Hava Yolları ülkeden ayrılmak isteyen Türkiye vatandaşları için Pazar günü Tokyo 'dan İstanbul 'a ek sefer düzenleyecek. Türkiye 'nin Tokyo Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Japonya 'da yaşanan deprem felaketi yüzünden Türkiye 'ye dönmek isteyen Türkiye vatandaşlarının taleplerini karşılamak için THY 'nin 20 Mart Pazar günü Tokyo 'nun Narita havaalanından ek sefer düzenleyeceği bildirildi. Açıklamada Tokyo 'da bulunan Türk vatandaşlarının telefon yoluyla THY 'nin Tokyo ofisine başvurmaları gerektiği belirtilirken, uçuşların ücret ve saat bilgilerine de yer verildi.  

Fukuşima 'nın reaktörleri saatli bomba

Japon yetkililer, Fukişima 'da yaşanacak olası felaketi önlemek için zamanla yarışırken, santraldeki   patlamalar sonrası görüntüleri değerlendiren uzmanlar, facianın an meselesi olduğunu öne sürdü.

9 büyüklüğündeki depremden sonra arızalanan ve çekirdekte sızıntı meydana gelen santralde özellikle 3 numaralı reaktörde durumun çok ciddi olduğu kaydedildi. Reaktörlerdeki nükleer yakıt çubuklarının aşırı derecede ısınarak radyasyon yaymasını önlemek için reaktöre denizden boşaltılan su beklenen başarıyı elde edemezken, son çare olarak tıpkı çernobil 'deki gibi santralin üzerinin kum ve çimentoyla kapatılması planlanıyor. Öte yandan önceki gün 4. reaktördeki patlamanın ardından atmosfere radyasyon yayılmaya başladı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano, çok ciddi bir kazayla karşı karşıya olduklarını söyleyerek, bunun sadece Japonya 'nın üstesinden geleceği bir şey olmadığını, tüm dünyanın Japonya ile işbirliği yapması gerektiğini açıkladı.
Star


Geri Dön