22 / 11 / 2024
fuzul

Narenciyede kalıntı sorunu kalmayacak! Üreticilere 8 bin sinek tuzağı dağıtıldı!

Narenciyede kalıntı sorunu kalmayacak! Üreticilere 8 bin sinek tuzağı dağıtıldı!

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, biyoteknik ve biyolojik mücadele ve İyi Tarım Uygulamalarının organik ve kalıntısız üretimin temeli olduğunu belirterek, “Bütün zararlılarla hemen ilaçla mücadele etmemeliyiz” ifadesini kullandı.




Yurt dışına yapılan meyve ve sebze ihracatında son dönemde sık sık karşımıza çıkan “İlaç kalıntısı” sorunu üretici ve ihracatçı birliklerini alarma geçirdi. Bu amaçla Akdeniz Meyve Sineğine karşı iki farklı proje hayata geçirildi ve bu kapsamda 8 bin adet Akdeniz Meyve Sineği tuzağı üreticilere dağıtıldı. Organizasyonu  Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve  İzmir  Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ortaklaşa gerçekleştirdi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Ürkmez, Gümüldür, Seferihisar’ı kapsayan bölgeler İzmir’de narenciye üretim ve ihracatımızın merkezi konumunda. Ege İhracatçı Birlikleri olarak yaptığımız bütçe planlaması çerçevesinde bu sezon Akdeniz Meyve Sineğine karşı biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ve Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları Projeleri kapsamında toplamda 8 bin adet Akdeniz Meyve Sineği tuzağı alacağız. Böylece bölgemizdeki üreticiler bu tuzaklardan en verimli şekilde yararlanır ve kalıntı sorununu hep birlikte düzeltiriz” şeklinde konuştu.

Narenciyede kalıntı sorunu kalmayacak! Üreticilere 8 bin sinek tuzağı dağıtıldı!

İHRAÇ PAZARLARI İÇİN KALINTI ÖNEMLİ

Yaş meyve sebze sektörünün en önemli 2 maddesinin kalıntısız ve kaliteli üretim olduğuna dikkat çeken Uçak şunları söyledi: “Kalıntı sorununu biyoteknik mücadele yöntemleri ile aşacağımıza inanıyorum. Sıcaklar ile sinek popülasyonunda artış görüldü. Bu nedenle sinek tuzakları kullanmamızın önemi kat ve kat arttı. Narenciye, ülkemize net döviz girdisi kazandıran en önemli tarım ürünlerinden biri. Narenciye ihracatında mevcut pazarlarımızı kaybetmemek ve Uzakdoğu gibi yeni pazarlara yelken açmak için kalıntı konusu çok önemli.”

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen de, 3-4 ay önce kuraklık gündemdeyken güzel yağışlar sonrası bereketli bir sezon geçirildiğini belirterek, “Biyoteknik ve biyolojik mücadele ve İyi Tarım Uygulamaları organik ve kalıntısız üretimin temelini oluşturuyor. Bütün zararlılarla hemen ilaçla mücadele yöntemi kullanılması yanlış. Toplamda 8 bin tuzak ile sağlıklı ürün yetişmesine destek veriyoruz. Doğal afetlere karşı tarımsal ürünler TARSİM’e sigorta ettirilmeli. 2024 itibariyle yeni bir tarımsal planlama ve üretim planlaması modeline geçiliyor. Mülkiyet yerine üreticiyi hedef alan bir sistem oluşturacağız. Sözleşmeli üretim modeline geçiyoruz” ifadesini kullandı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön