10 / 01 / 2025

Nasıl müteahhit olunur?

Nasıl müteahhit olunur?

Akdeniz'de Yeni Yüzyıl Gazetesi'nin köşe yazarı Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, bu haftaki yazında "Nasıl müteahhit olunur?" sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...



Bu hafta köşemizde; özellikle son dönemlerde derneğimize gerek telefon, gerek ise mail yoluyla sıkça sorulan, yazımızın da başlığı olan konu ile ilgili bilgi verelim istedik... 


Müteahhit kelime anlamı "taahhüt eden" demektir. Taahhütün kelime anlamı ise; "bir şey yapmayı üstüne alma, üstlenme" olarak ifade edilebilir. Buna paralel olarak, Müteahhit'e yeni dilde "üstlenici", "üstenci", "yüklenici" de denilmektedir. 


Müteahhit olmak, organizatör bir iş adamı veya tüccar olmaktır. İş adamı yeterliliğine + inşaat bilgisine sahip olmak demektir. Bu meslekte güven çok önemlidir. Bir müteahhit üretim, pazarlama satış ve sonrasında müşteri memnuniyetini en iyi şekilde bilen birisi olmalıdır Bu işte güven veren her zaman çok kazanır... 


Öncelikle; İnşaat sektöründe yatırım yapmak isteyenler; şahıs olarak mı, şirket olarak mı bu işi yapacaklarına karar vermelidir. Kendi adınıza şahıs şirketi kurabileceğiniz gibi; ortak olarak adi ortaklık şirketi de kurabilirsiniz. 


Kurulan şirketi mutlaka yaşadığınız bölgedeki ticaret odasına kaydettirmeniz gereklidir. Müteahhitlik belgesinin alınması zorunludur. Belgesiz bu iş yapılamaz. Müteahhitlik belgesini 18 yaşını doldurmuş her T.C vatandaşı ticaret odasına yaptığı işi müteahhitlik olarak kaydettirmesi ve tescil ettirmesi kaydıyla yapı yetki belgesini alabilir.2012 yılından itibaren yapı ruhsatına tabi olan bütün yapıların bir müteahhit sorumluluğunda yapılması inşa edilmesi zorunluluğu getirildi. İnşaat yapımından sorumlu olacak müteahhitlerin, yaşadıkları bölgeden sorumlu "Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri" ne başvurması ve "Yapı Müteahhitliği Yetki Belgesi" numarası alması gerekmektedir. Geçici belge alınabilir ama tarihine dikkat etmelidir. 


"Müteaahit Yetki Belgesi" almak için yapılan başvurularda yetki belgesi numarası başvuru formuna doldurulmalı, kayıtlı oldukları meslek odalarından alınacak olan oda sicil kayıt sureti belgesinin aslı ve kimliğin fotokopisini teslim etmek "Yetki Belgesi" alınması için yeterli oluyor. Tüzel kişilerden istenen belgeler ise; Dilekçe ile birlikte şirketin kayıtlı olduğu meslek odasından alınmış kayıt belgesinin aslı veya onaylı örneği, şirket sözleşmesinin yayımlandığı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin Aslı veya Müdürlükçe ya da ilgili Sicil Memurluğunca tasdik edilmiş sureti, Şirket türüne göre şirket ortaklarının, temsile yetkili kişilerin, şirket müdürlerinin, Genel Müdürlerin, Yönetim Kurulu Üyelerinin vb gibi kimlik bilgileri için Nüfus Cüzdanı Fotokopileri ve Vergi No, Vergi Dairesi, Adres, Tel, Fax, E-mail vb bilgileri ve Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi Numarası Başvuru formu tüzel kişilerden istenen belgelerdir. 


Müteahhitliğin çok bilinen bir kolu yap-satçılıktır. Yapsatçı önceden kendisine ait olan veya satın aldığı ya da tapusu başkasına (başkalarına) ait olan bir arsa üzerine ya da bu arsada mevcut bir evi, apartmanı ya da herhangi bir yapıyı yıkarak yerine yeni bir bina yapan kişiye denir. 


Müteahhitliğin diğer bir türü de Kamu Kurumlanılın ya da özel sektörün, özel kişilerin inşaat işlerinin yapılıp teslim edilmesidir. Bu anlamda Müteahhit "kendi adına veya sözleşmeciden devraldığı inşaat işini yapmakla yükümlü gerçek kişi" olarak tanımlanır. Buna paralel olarak ise Müteahhit' e yeni dilde "yüklenici" de denilmektedir. Bu işler ihaleyle Müteahhitlere verilir. 


Yanı sıra; iyi bir çevre ve mevzuat, hukuk bilgisine de sahip olmanız gerekmektedir. Hukuk önemi i. Aksi halde yap-sat müteahhitliğinin, yapbat müteahhitliğine dönüşmemesi, bir diğer yöntem olan ki; bu mücbirdir, kaçınılmazdır; yap-yap müteahhitliği yani gerek global gerek yerel ekonominin olumsuzluklarından etkilenmek suretiyle piyasada alıcı bulamamış, pazar bulamamış üretimlerin doğurduğu modeldir. 


Akdeniz'de Yeni Yüzyıl


Geri Dön