22 / 12 / 2024

Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü için çalışmalar başladı!

Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü için çalışmalar başladı!

Konya’nın Akşehir İlçe Belediyesi’nin yaptığı girişimler sonucunda Konya Ovası Projesi (KOP) tarafından Akşehir’e yapılması planlanan Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü için Fizibilite Etüt Projesi çalışmaları başladı.




Nasreddin Hoca’nın ve Akşehir’in uluslararası platformda daha iyi tanıtılabilmesi için Konya’nın Akşehir İlçe Belediyesi’nin yaptığı girişimler sonucunda Konya Ovası Projesi (KOP) tarafından Akşehir’e yapılması planlanan Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü için Fizibilite Etüt Projesi çalışmaları başladı.

Çalışmalar kapsamında Fizibilite Etüt Projesi ihalesini alan Pİ Global A.Ş. firmasının danışmanları; Başkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güray Küçükkocaoğlu, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Özdemir ile KOP İdaresi Proje Yetkilisi Fidan Cicibıyık Akşehir’e gelerek incelemelerde bulundu. Akşehir’deki tarihi evlerin ve konakların bulunduğu sokak sağlıklaştırma projesi yapılan alanlarda Akşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yahya Yıldız ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel eşliğinde incelemelerde bulunan heyet daha sonra Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya ile bir toplantı yaptı.

“DÜNYA MİZAH BAŞKENTİ AKŞEHİR”

Toplantıda proje hakkında bilgi veren Başkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güray Küçükkocaoğlu, KOP kapsamında Kalkınma Bakanlığı’nın Konya boyutunda iki tane büyük projesi olduğunu belirterek, “Bunlardan bir tanesi Mevlevi Köyü diğeri ise Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü. Mevlevi Köyü’nün esas amacı Mevlana Hazretleri’nin 13. yüzyıldan günümüze kadar taşıdığı felsefi yaşamı hayata geçirmek, Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü’nde ise Nasreddin Hoca’mızın yine aynı yüzyıldan günümüze kadar taşıdığı Mizah anlayışını hayata geçirmektir. Bu bağlamda Dünya Mizah Köyü kapsamında ‘Dünya Mizah Başkenti Akşehir’ ve bu Akşehir içinde hazırlanmış bir projeden bahsediyoruz. Proje için şu andaki girişimlerimiz öncelikle yapılabilirlik etüdü, yani fizibilite etüdü. Fizibiliteden kastımız ise sosyal bilim uzmanlarımızın, hocalarımızın, profesyonel bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarımızın, belediyelerimizin, kaymakamlıklarımızın ortak katkısı ve ortak aklıyla Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü’nü nasıl canlı bir hayat felsefesi haline geçirebiliriz. Bu bağlamda bizim paydaşlarımız, projeye yaptıkları bilimsel ve fikirsel katkılarla; bir mizah köyünün nasıl olması gerektiğini, mekan hazırlıklarının ne olması gerektiğini fikirsel olarak ortaya koyduklarında, mimarlarımız, şehir bölge planlamacılarımız da bu fikri hayata geçirebilecek bir yapılandırmayı oluşturacaklar. Bu yapılanmadan sonra ise fizibilitede mali analizle beraber bu projenin sürdürülebilirliğini nasıl ortaya koyabiliriz ve sonraki kuşaklara özellikle Nasreddin Hoca’nın öğretilerini Dünya Mizah Köyü ölçüsünde nasıl yansıtabiliriz böyle bir çalışma içerisindeyiz. Bu çalışmanın kapsamı gelecek 6 ay boyunca hocalarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, belediyelerimizle veya bu alandaki bütün aktörlerimizle ortak bir akılı yürütebilmek çabasıdır” dedi.

“NASREDDİN HOCA MİZAH BELLEĞİ OLUŞTURULMALI”

Bu projeyi Akşehir’in uluslararası kent markası oluşturma projesi olarak gördüğünü söyleyen Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Özdemir, “Akşehir’de yapımı devam eden sokak sağlıklaştırma ve başlayacak olan Arasta restorasyon projeleri içeriklendirmesinde Nasreddin Hoca belleğinin bizim için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Buralarda yapılan düzenlemeler içerisinde bazı mekanların Nasreddin Hoca mizah belleğini yaşatabilecek şekilde düzenlenebileceğini tahmin ediyorum. Öncelikle Nasreddin Hoca Dünya Mizah Başkenti olarak Akşehir’in dünyaya tanıtılmış olmasını hem Akşehir hem de Türkiye için önemli bir marka değeri olduğunu düşünüyorum. Yapılacak restorasyon ve düzenleme çalışmalarında bazı mekanlarda öncelikle Nasreddin Hoca Mizah Belleğinin oluşturulabileceğini söyleyebiliriz. Bu mizah belleği arşivinde sadece Nasreddin Hoca’nın değil onların torunlarının ve takipçilerinin yaratmış olduğu dünya mizah belleği unsurlarını da buraya yerleştirebiliriz. Sanal dünyaya girdiğiniz zaman ne zamanki mizah araştırması yapacaksınız karşınıza bu bellek çıkacak. İnteraktif bir bellek olarak bu merkeziniz hizmet verebilir. Bir başka mekanınız tamamen araştırma, uygulama, seminer çalışmaları için kullanılabilir. Buralarda birçok çalışmayla bütün yıla yayılan etkinlikler gerçekleştirilebilir. Bir başka mekan sadece tasarım için kullanılabilir. Böylelikle Nasreddin Hoca’nın yarattığı, o asırlardır yaratılan mizah belleği günümüzde kültürel objelere, nesnelere ve tasarım ürünlerine dönüşebilir. Böylelikle biz Nasreddin Hoca’yı yaşayabileceğimiz ya da gözlemleyebileceğimiz yeni ürünlerle görebiliriz. Özetle Nasreddin Hoca’nın geçmişte yarattığı belleği geleceğe taşımak açısından bu mekanları da aktif bir şekilde kullanabiliriz. Böylece kent mekanlarının içine Nasreddin Hoca’nın içerikleri yani mizah içerikleri gömülerek Akşehir’in Nasreddin Hoca kimliğini yaratmasını sağlayabiliriz. Kültürel mirasımızı da böylelikle canlı bir şekilde yaşatmamız, geleceğe taşımamız mümkün olacaktır” diye konuştu.

“NASREDDİN HOCA’NIN MESAJLARININ İNSANLARA ULAŞMASINA İHTİYAÇ VAR”

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya da, projenin geçmiş yıllara dayanan önemli bir proje olduğunun altını çizerek, “Milletvekilimiz Mustafa Baloğlu’nun belediye başkanlığı döneminden bu yana bu projenin hazırlıkları devam ediyordu. Bu gün ise artık somut çalışmalar başladı. Bu projede emeği geçen ve yürüten KOP İdaresi Başkanlarımıza ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Nasreddin Hoca’mız sadece Akşehir’e, Türkiye’mize değil, bütün dünyaya ulaşmış bir değerimiz, bir filozofumuz, bir felsefe uzmanımız ve bir İslam alimimiz. Düşündürürken insanları incitmeden eğiten, adeta değerler eğitimi ustası olan, bunu da mizahı en güzel şekilde kullanarak aktaran bir büyüğümüz. Bu proje bizi heyecanlandırıyor. Bugün hocalarımıza bu projeden beklediklerimizi, Akşehir’imiz için nerelerde nasıl uygulanması noktasında fikirlerimizi beyan ettik. İnşallah en güzel bir şekilde bu proje sonuçlanacak. Fizibilite, arkasından projelendirilme, daha arkasından da inşallah uygulamaya dönüşecek. Nasreddin Hoca’mızın tanınmaya ihtiyacı yok, Nasreddin Hoca’mızın mesajlarının insanlara ulaşmasına ihtiyaç var. İnşallah bu proje; Nasreddin Hoca’mızın yaşadığı kent olan Akşehir’imizin tanınmasına ve Hoca’mızın mesajlarının insanlara ulaşmasına vesile olacaktır. Bu çalışmalarda Akşehir Belediyesi olarak bize ne düşüyorsa her zaman destek vereceğimizi ifade ediyorum” dedi.



Hürriyet


Geri Dön