05 / 05 / 2024

Nata Grup, Ankara'ya kayak merkezli AVM yapacak!

Nata Grup, Ankara'ya kayak merkezli AVM yapacak!

Pek çok inşaat şirketi gibi Ankara'da doğan ve büyüyen Nata Grup, yeni projesi ile adından çokça söz ettirecek gibi. Nata, Türkiye'de, ilk kez 365 gün kayak yapılabilecek tesisleri de barındıran yeni AVM yatırımını Ankara'da kuruyor



Nata Başkanı Namık Tanık, '210 milyon dolara bir gayrimenkul projesi geliştiriyoruz. İçindeki bir tesiste yılın her günü kayak yapılabilecek' diyor.

İnşaatın  Ankara  merkezli sessiz devlerinden Nata Grup, üzerinde çalıştığı yeni yatırımıyla Ankaralılar'a olduğu kadar tüm Türkiye'ye ilginç i bir tesis kazandıracak. Nata Başkanı Namık Tanık, Ankara'da yılın her günü kayak yapılabilecek yeni projesini ilk kez Ekonomist ile paylaştı. İnşaatın birçok alanında faaliyet göstermesine karşın özellikle AVM yatırımları ile tanınan Nata'nın kurucusu Namık Tanık, 'Kar olsa da, olmasa da, hatta 40 derece sıcakta dahi insanlar kayak yapabilecekler. Yeni alışveriş merkezimizin böyle bir özelliği olacak' diye konuşuyor.

Nata'nın yine Ankara'da bir diğer önemli yatırımı da Nata Vega AVM projesi. çok yakında görkemli bir açılış töreni yapılacak olan projenin organizasyonuna dünya çapında bir yıldız davet edilecek. Nata Vega, arsa bedeli hariç 153 milyon dolara mal olacak.

Kayak merkezli AVM

Nata Grup özellikle yurt dışı ağırlıklı büyüyen bir grup. Ancak Türkiye'de de özellikle AVM ve konut projelerine odaklanıyor. Geçen yıl 500 milyon dolar ciro yapan grupta toplam 3 bin 500 kişi çalışıyor. Grubun, yeni bir projesi var. Ankara-İstanbul yolunda Nata Delta adı altında bir gayrimenkul projesi geliştirildi.

Toplam 210 milyon dolara mal olacak olan yatırım 233 bin metrekarelik bir alan ve 400 konuttan oluşuyor. 20 bin metrekarelik eğlence merkezi olacak. Namık Tanık, 'Bu boyutta kapalı bir eğlence merkezinin örneği yok. Bir de kayak merkezi yapacağız burada. 130 metre pist uzunluğu olan. Yüzde 100 karsız ortamda kayma hissi verecek. Yılın 365 gününde,40 derece sıcak altında dahi kayabileceksiniz' diyor.

Tanık, bu pisti alışveriş merkezinin çatısında kuracaklarını söylüyor ve ekliyor: 'Önümüzdeki ay yapımına başla ¬nacak, 26 ayda tamamlanmasını öngörüyoruz.'

Ankara'da ilk akvaryum

Nata Grup'un bir diğer alışveriş merkezi yatırımı İç Anadolu'nun toplanma merkezi olma iddiasıyla yola çıktı. Tanık'ın belirttiğine göre Ankara'da bugüne kadar örneği olmayan 6 bin metrekarelik akvaryum bu AVM içinde olacak, ayrıca 97 metre uzunluğunda da bir tünel olacak. 6 bin metrekarelik kapalı eğlence alanı var bu AVM'nin.

Hiçbir AVM'de olmayan 10 tane otomobil markası bu alanda faaliyet gösterecek. Tanık, 'Arabanızla geldiğinizde, servisle karşılayacaklar, arabanızın bakımını siz alışveriş yaparken tamamlayacaklar, 17 bin metrekare alanı bunun için ayırdık' diyor. Toplam inşaat alanı konutlarla birlikte 450 bin metrekareyi buluyor, 170 bin metrekare kiralanabilir alanı var. Tanık bu yatırımı dünya ölçeğinde ilk 5'e girecek bir yatırım olarak tanımlıyor.

Ankara'da AVM'lerin yanyana açılmasından dolayı olumsuz bir durum var. Tanık, 'Ankara'da Türkiye standartlarının üstünde AVM var ve bunlar belli bölgelerde yoğunlaşmış. Bütün bu alışveriş merkezlerinin belli bir bölgede toplanmış olması yanlış. Biz 'şehrin olmayan yerlerinde, tek' olunabilecek yerlerine alışveriş merkezleri yapıyoruz' diyor.

Yeni yatırımlar geliyor

Nata Grup, Ankara yatırımını tamamladıktan sonra İstanbul yolunda, Yenimahalle, Eryaman ve Sincan'ın kesiştiği yerde yeni bir alışveriş merkezi yapımına başlayacak. AVM sayısının artmasıyla birlikte yaşanılan olumsuz durumun kendilerinde tam tersi olduğunu anlatan Tanık, 'Mesela Mamak'ta yaptığımız alışveriş merkezi buranın algısını değiştirdi. Biz üstelik çöplerin üzerinin kapatılmasına da katkıda bulunuyoruz. Burada yıllardır Ankaralılar'ın tartıştığı çöplerden kaynaklanan koku sıfır noktasına gelecek. Mamak çöplüğü karşısında yaptığımız ve yakında açılışı yapılacak olan alışveriş merkezi, Türkiye'nin en iyisi olacak' diyor.

Nata Grup'un yatırım projeksiyonunda jeotermal enerji, sağlık turizmi ve seracılık davar. Grup, bu üçünü birlikte yapabileceği imkanlara bakıyor. Termal turizmle ilgili olarak yapılacak projeler Almanya'da tamamlanmış.  İzmir  Doğanbey'de Kleopatra'nm kullandığı Karakoç kaplıcalarının olduğu bölgede Efesus projesi var.

'Konutta sıkışıklık yok'

Nata'nın diğer yandan da müteahhitlik çalışmaları devam ediyor. Peki yap-sat işinde yıllarca var olmuş bir isim olarak Tanık, Türkiye'deki emlak sektörünü nasıl görüyor Söz Tanık'ta: 'Türkiye'de ciddi bir konut açığı var, bu alanda bir rüzgar alındı. İnsanların konutla ilgili olarak önleri açıldı. Tek parti iktidarıyla birlikte bu alan daha da ivme kazanacaktır.
'İnşaatta sıkışıklık görmüyorum.'

Nata Grup müteahhitlik alanında yurtdışında 400 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Dolayısıyla da özellikle Ortadoğu'daki karışıklıkla ilgili ister istemez daha temkinli davranan grup, özellikle demokrasisi oturmuş ülkelere yöneliyor. Ayrıca Batı Afrika, grubun şu dönem en önem verdiği dış pazarların başında geliyor. Cezayir'in dışında Nijerya ve Gine Bissau grubun üzerinde durduğu ülkeler arasında yer alıyor.

BORU VE İNşžAAT MALZEMELERİ ÜRETİYORDU

Nata Grup'un hikayesi Namık Tanık'ın babasının 1950'lerde çankırı'dan Ankara'ya gelişi, boru ve inşaat malzemeleri üretimiyle başlamış. Namık Tanık 1983'te kendi şirketini kurmuş. 1983-89 arası yap-sat müteahhitliği yapmış. Tanık o yılları şöyle özetliyor:
'Piyasalar çok iyiydi. 1990-2011 arasında baba mesleği olan boruculuğu geliştirdik. Altyapının önemsenmeye başlandığı yıllardı. Altyapt-üstyapı inşaatlarına girdik. Yeni teknolojiler getirdik, ihracata başladık. Daha sonra alış veriş merkezleri işine başladık. 2000'li yıllardı.'

şžirket, 2008'de yurtdışına açılmış. Bu alanda oldukça fazla tecrübe kazanılmış. Tanık, 'Beton santrallerimiz, prefabrik yatırımlarımız var. Türkmenistan'da çalışıyoruz. Cezayir'e gireceğiz. Amerikalılarla Türkiye'de jeotermal çalışmalar konusunda bir işbirliğimiz var. 24 tane sahada, sondaj çalışması yürütüyoruz. Hollandalılarla stratejik anlaşmamız var. Ortadoğu, Orta Asya, ve Türkiye'de stadyum yapımı gibi kimi alanlarda birlikte çalışacağız' diyor.

Köyüne 20 bin badem ağacı dikiyor

Namık Tanık, memleketi olan çankırı'nın Orta ilçesi'ne bağlı Elmalık Beldesi'ne ilginç bir sosyal sorumluluk projesi geliştirdi. Köyüne 20 bin adet badem ağacı diken Tanık, badem tarımından elde edilecek gelirin tamamını köyünün kalkınmasına bağışlayacak. Tanık bu konuda, '20 bin tane badem ağacı dikiyoruz. Kendi köyüme yapıyorum. Onun da gelirini köyün vakfını bağışlayacağız. çankırı Karatekin Üniversitesi'ne kanser araştırma merkezi kuruyoruz' diye konuştu.
Ekonomist/Hacer Öznur


Geri Dön