23 / 12 / 2024

Nazmi Durbakayım: Şantiyede geçen saatler en mutlu anlarımız!

Nazmi Durbakayım: Şantiyede geçen saatler en mutlu anlarımız!

Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, 1976'da Türkiye'yi ev-ofis kavramıyla tanıştırdığını, ‘babasının oğlu' Umut'un da 1+1 konseptini Türkiye'ye getirdiğini söylüyor



Bu hafta şantiyede geçirdikleri saatlerin en mutlu anlar olduğunu söyleyen Teknik Yapı Holding’in Başkanı Nazmi Durbakayım oğlu Umut Durbakayım’a konuk olduk. Bizi Uphill Court projesindeki manzaralı bir odada konuk eden Umut Durbakayım tam manasıyla ‘babasının oğlu.’ Diğer erkek çocuklar arabalarıyla oynarken, Umut’un vinç, kepçe ve kamyonları tercih ettiğini anlatan Nazmi Durbakayım’a göre baba mesleğini seçeceği daha o zaman belliymiş. İkisi de inşaat mühendisi olan baba-oğulun ortak bir özelliği de yenilik merakı. 1976 yılında Türkiye’yi home-offıce (ev-ofıs) kavramı ile tanıştırdığını belirten Nazmi Durbakayım, “İlk 1+1’i Umut, Türkiye’ye getirdi. Eğitim gördüğü ABD’de gözlemlediği her şeyi buradaki projelere taşıyor” diyor.

Durbakayım, meslekleri aynı zamanda hobileri olan şanslı insanlardan."Umut'la en mutlu olduğumuz anlar şantiyedeki anlarımız" diyen Nazmi Durbakayım, 33 yıllık deneyiminin Umut Durbakayım'ın dinamizmi ve teknoloji merakı ile birleşince projelerin büyüklüğü ve niteliklerinin değiştiğini söylüyor. Örnek olarak da Ataşehir'deki 1.700 konutluk butik site Uphill Court projesini veriyor. Umut Durbakayım'ın tepeden değil, şantiyelerde en alt kademelerde işe başladığını belirten Nazmi Durbakayım "Bir kişi en fazla 2- 3 kişilik çalışabilir ama iyi bir yönetici olduğunuzda binlerce kişiyi yönetebilirsiniz. Umut, mutfağı, imalatı bilmeseydi yeni ufuklara açılamazdı. Bir ağırlığı siz yerden kaldırabilirsiniz ama birilerine o ağırlığı sizin gibi kaldırtabilmeniz için, onun nasıl kalkacağını bilmelisiniz" diyor.

İŞE ALINMAYINCA ŞİRKET KURDU!
Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, işe sıfırdan değil 2.5 milyon liralık bir sermaye ile başlamış. Varlıklı bir aileden geldiğini söyleyen Nazmi Durbakayım, ortaokul yıllarında inşaat mühendisi olmaya karar vermiş ancak İstanbul Teknik Üniversitesi'nde 1968'de girdiği sınavda çok istediği halde inşaat fakültesine girememiş ve elektrik fakültesine kaydolmuş. İkinci yıl inşaat fakültesini kazanmış, inşâat mühendisliği uğruna elektrik 'yüksek' mühendisliğini ve bir yılını feda etmiş.
Okulunu bitirdikten sonra Nazmi Durbakayım'ın hedefi büyük bir şirkete girip, deneyim elde etmeden başvurduğu şirketlerden hiç olumlu sonuç çıkmamış, inşaat hayatına dekorasyon, yalı/konut ve fabrika inşaatı yaparak başlamış. Bu da kendisine önemli avantaj sağlamış. Böylece sektörü mikro ve makro bazda öğrenmiş. Fabrika inşaatları, sanayi patronlarının evleri, ilave konutlar ile Teknik Yapı'nın temelleri atılmış.

Teknik Yapı'nın ilk ortak girişim projesi Uphill Court, Durbakayım'ın yurtdışı seyahatinde Petronas Kuleleri'nin mimarı Pelli Clark Pelli'nin yöneticisi Lavvrence S NG ile tanışmasıyla doğmuş.

Müdürlerimiz bizden fazla yetkiye sahip’
Umut ve Nazmi Durbakayım, mektepli patronlardan. İkisi de inşaat mühendisi, ikisi de inşaatın teknik donanımına da oldukça hâkim. Teknik Yapı'nın Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) olma yolunda adımları bulunuyor. Kurumsallığını tamamlamış bir şirket olduklarını söyleyen Nazmi Durbakayım sözlerine şöyle devam ediyor: "Yetkili müdürler bizden yetkilidir. Hiçbir zaman yönetim kurulunun onayı olmadan karar değiştirmeyiz. Şeffaf bir şirketiz."

"Şirketlerimizde sadece Umut ve ben yokum, bir sürü evladım var" diyen Nazmi Durbakayım, zaman zaman fikir çatışmaları yaşadıklarını ancak tatlıya bağladıklarını söylüyor.

ABD'deki gözlemlerini projelere taşıyor
Umut Durbakayım, 1975 yılında doğmuş. Yıldız Teknik Üniversitesi inşaat Mühendisliği Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, Amerika'da yüksek lisansı yapmış. Nazmi Bey, Umut Bey'in Amerika'da gözlemlediği her şeyi Türkiye'de projelere taşıdığını söylüyor.

Ailenin hobisi Ett-inn ile ete kemiğe büründü
Umut ve Nazmi Durbakayım'ın birlikte yapmayı en çok sevdiği şeylerden biri seyahat etmek. Araba ve teknelere meraklı baba-oğulun ortak zevkleri arasında yemek yapmak ve yemek de var. Geçtiğimiz ay hayata geçirilen Et-inn Restaurant ise inşaat haricinde, ailenin ortak zevkini birleştirdiği mekân. Kadıköy Belediyesi'nin 10 dönümlük arazi için açtığı ihaleyi kazanan Teknik Yapı'nın 42 milyon liralık yatırımla hayata geçirdiği mekân spor tesisi, restoran ve otoparktan oluşan üçlü hizmet konseptine sahip.

'Binalar kadın gibi yaşlanmalı'
Binaların kadın gibi yaşlanması gerektiğini savunan Nazmi Durbakayım'a göre detaylara dikkat edilse İstanbul'da yağmurda rimeli akmış kadın gibi binalar görülmeyecek.
 

Baba Durbakayım
1950 İstanbul doğumlu
1968’de İTÜ İnşaat Fakültesi’ne girdi
2 çocuk babası. Kızı Esra Teknik Yapı projelerinin mimarı

Oğul Durbayakım
1975’te İstanbul’da doğdu
Yıldız Teknik Üniversitesi inşaat bölümü mezunu
1999’da Teknik Yapı’da yönetici oldu

Yelda Akgün/Habertürk

 


Geri Dön