02 / 05 / 2024

Nazmi Durbakayım: TOKİ'nin sorunu arsa satışıyla çözülür

Nazmi Durbakayım: TOKİ'nin sorunu arsa satışıyla çözülür

İNDER Başkan Vekili Nazmi Durbakayım "TOKİ'nin nakit ihtiyacı arsa satışı modeliyle çözülür" dedi



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın kurumun yaşadığı nakit sıkışıklığı yönündeki açıklamaları değerlendiren İNDER Başkan Vekili Nazmi Durbakayım "TOKİ'nin nakit ihtiyacı arsa satışı modeliyle çözülür" dedi.

"TOKİ'nin bugüne kadar hasılat paylaşımı modeli ile gerçekleştirdiği projelerin hemen hepsinde milyonlarca TL alacağı var. Bunların bir kısmı 20 yıla kadar uzanan vadeli konut satışlarından kaynaklanan alacaklar, bir kısmı ise aynı model çerçevesinde halen satılmayı bekleyen konutlardan kaynaklanan alacaklardır" diyen İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Başkan Vekili Nazmi Durbakayım açıklamasına şöyle devam etti;

"Hasılat paylaşımı şeklindeki ihaleler, TOKİ'nin kasasına girecek paranın yıllara yayılmasına neden oluyor. TOKİ, parasını alabilmek için projenin satışını beklemek zorunda kalıyor. Projedeki her sorumluluğu da yükleniyor. Her şeyden önemlisi, teknik çalışmaların detayları gibi konularda emek ve zaman harcıyor. TOKİ'nin sektörden çekilip düzenleyici olması, kuruma maddi ve manevi fayda sağlayacaktır. Buna karşılık ürettiği arsaları nakit sattığı zaman parasını anında nakit olarak kasasına koyuyor. Sahip olduğu parayı kentsel dönüşüme de harcayabilir, hastane ve okul da yapabilir. Diğer taraftan müteahhit de parasını aldığı arsada bürokratik işlemlerin kısalmasına bağlı olarak daha kısa sürede proje geliştirir ve satar."


Geri Dön