12 / 05 / 2024

NBR Manisa'da klima parçaları üretecek!

NBR Manisa'da klima parçaları üretecek!

Rusya'da geçen yıl fabrika yatırımı yapan NBR Makina, bu yıl da Manisa fabrikasında üretim çeşitliliğine gidiyor. Firma, Manisa'da klima parçaları üretimine hazırlanıyor.



Manisa fabrikasında bu yıl klima parçaları üretimine başlayacak olan NBR Makina, bu alandaki üretim ile Vestel, Indesit gibi firmaların klima parçalarının tedarikinin yanı sıra büyük AVM, rezidans gibi yapılardaki ısıtma-soğutma sistemlerinin kilit parçalarının tedariki konusunda da faaliyet gösterecek. 1987 yılında kurulan NBR Makina; beyaz eşya yan sanayii firması olarak hizmet verdiği sektörde ısıtma, soğutma ve kurutucu alanlarında Arçelik, Indesit, Vestel, Liebherr, Ariston, Electrolux, Whirlpool, Candy gibi büyük ölçekli şirketlere doğrudan ürün gönderiyor. 



Buzdolabı, çamaşır ve kurutma makinesi, fırınlar için komponentler üreten NBR Makina'nm ürünleri; Avrupa, Ortadoğu ve Rusya pazarlarına ulaşıyor. Bursa'da iki, Manisa, Eskişehir ve Rusya'da birer olmak üzere beş fabrikada 400 çalışanıyla faaliyet gösteren firma, Nisan 2014'te faaliyete geçirdiği Rusya fabrikasıyla, yılı kurutma alanına yönelik imalata ağırlık vererek geçirdi. 2 milyon dolarlık yatırımla şekillenen Rusya fabrikasında ithal ikame sanayileşme yolunda ilerleyen Rusya'da bu yıl ve 2016 yılı için büyümeye kanalize olan NBR Makine, ülkede 15 milyon dolarlık üretim hacmine ulaşmayı hedefliyor. 



Rusya fabrikasmdaki üretimlerini ilk Indesit markasına veren NBR, bu yıl itibarıyla yerel bir marka için de üretime başladı. Ayrıca, Vestel ve Arçelik markaları için de üretime hazırlanan firma, halihazırda Rusya fabrikasında aylık 130 ton üretim gerçekleştiriyor. Bu imalat rakamları ile kapasitenin yüzde 20'sini kullanan NBR, yıl sonuna kadar bu oram yüzde 80'e çıkarmayı hedefliyor. Geçen yıl, kurutucu kondanser ve klima kondanser parçalarında, büyüme hedefiyle yüzde 10 olan üretimindeki kurutucu imalat paymı yüzde 35'e çıkaran şirket, bu yıl da oranı yüzde 50'ye çıkarmayı öngörüyor. 2014'te yüzde 20 büyüme kaydeden NBR, klima ve yeni kurutucu hatlarının devreye girmesiyle yüzde 10,2016'da ise yüzde 20 büyüme hedefliyor. 



NBR Makina Yönetim Kurulu Başkanı ERCAN KONUK: İhracatta yeni pazarlar hedefliyoruz İhracatta son yıllarda beklenmedik bir düşüş yaşandı. Üretimimizde doğrudan ihracatın payı yüzde 15. Bugün itibarıyla Mısır, Bulgaristan, Romanya, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, İtalya, Rusya ve Fransa'ya ihracat yapıyoruz. Brezilya, Almanya ve Güney Afrika'ya ihracat yapmayı planlıyoruz. Yeni pazarlarla üretimimizin yüzde 20'sini doğrudan ihraç etmeyi hedefliyoruz. 



Dünya Bursa


Geri Dön