27 / 04 / 2024

Ne dolar ne de altın en çok konut kazandırdı!

Ne dolar ne de altın en çok konut kazandırdı!

Son 10 senedir dolar, altın gibi geleneksel yatırım araçlarını resmen geride bırakan konut fiyatları, geçen sene  yüzde 63 reel getiri ile borsayı da solladı...



Türkiye'de uygulanan ekonomi politikalarıyla konut piyasası son dönemlerin en büyük kazanç kapısı haline geldi. Geleneksel yatırım araçlarının enflasyon karşısında erimesi konuta olan talebi artırırken fiyatların da günden güne artmasına neden oluyor. Türkiye'de konut ve borsa dışındaki bütün finansal getiri araçları, 202 yılında enflasyon karşısında yatırımcılarını koruyamadı. Verilere göre, 2022 yılında Türkiye'de konut fiyatları ortalama yüzde 167.8 yükselirken, tüketici enflasyonundan arındırılmış reel değer artışı ise yüzde 63'e çıktı.

Ne dolar ne de altın en çok konut kazandırdı!

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, geçen sene yüzde 197 yükselişle dünya borsalarını sollayan Borsa İstanbul'un ise reel getirisi yüzde 62 şeklinde oldu. 

Bloomberg ekonomisti Selva Baziki geçen sene Türkiye'de konut fiyatlarındaki reel artışın yüzde 63, BIST 100 endeksindeki reel artışın ise yüzde 62 olarak gerçekleştiğini söyleyerek, diğer yatırım araçlarının enflasyona karşı negatif getiri sunmasında Merkez Bankası'nın para politikalarının etkili olduğunu kaydetti.


Geri Dön