19 / 05 / 2024

Necip Nasır: Kemeraltı özel kanunla kurtarılsın!

Necip Nasır: Kemeraltı özel kanunla kurtarılsın!

MÜFED Başkanı Necip Nasır, “Ekonomiyi canlandıracak bu değerimizi, tarihi çarşımızı İzmir’e kazandırmak zorunluluktur” dedi




Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, dünyanın en büyük açık hava çarşılarından biri olan tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın hak ettiği konuma getirilemediğini söyledi. Nasır, Kemeraltı'nın 24 saat yaşayan bir cazibe merkezi yapılmasının çok büyük bir maliyetinin olmayacağını dile getirirken, "Özel kanun çıkartılarak, çarşımız eski güzel günlerine kavuşabilir" dedi.


Binlerce yıllık ticaret 


Kemeraltı'nın, yalnız İzmir'in değil, tüm Anadolu'nun geçmişten günümüze binlerce yıllık ticaret kültürünü yansıtan önemli merkezlerin başında geldiğini söyleyen Nasır, "5366 ve 6306 sayılı mevcut kanunlardan yararlanarak,  Ankara  Hamamönü Projesi, Gaziantep, Beypazarı, Safranbolu tarihi çarşılar projeleri örneklerinde olduğu gibi veya özel kanun çıkartılarak, çarşımız eski güzel günlerine kavuşabilir" dedi. Nasır, "Kemeraltı ülkemiz için hem ticari hem de kültürel açıdan çok önemli bir yapıya sahip.

Tarihimizdeki her topluluğun dini ibadethanelerinin, cami, kilise, havra, sinagog ve mescitlerin bir arada, yan yana bulunduğu çok önemli bir merkez. İzmir'in tarihi kent alanı ve kent kimliğini oluşturacak, ekonomiyi canlandıracak bu değerimizi, yeniden İzmir'e kazandırmak bir zorunluluktur" diye konuştu.


Saat Kulesi'nden Varyant'a


Necip Nasır, "Kemeraltı için, ilgili kanunlar veya çıkarılacak özel bir kanun ile Kültür Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi'nin eşgüdümüyle çalışmalar yapılmalı. Kemeraltı Çarşısı; Saat Kulesi'nin bulunduğu yerden, Fevzi Paşa Bulvarı'na; İkiçeşmelik, Varyant'a kadar uzanan bir alanda, tarihi dokusuna uygun, gerekli sosyal donatı alanları, yeraltı otoparkları, yeşil alanları ile hazırlanacak projeyle kısa sürede arzu edilen görünüme kavuşturulmalıdır. Lokal düzenlemeler ile istenen sonuç alınamaz" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön