Kentsel Dönüşüm

Necip Nasır: Yık-yap ile kent yenileme olmaz!

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, “Kentsel dönüşümün başarıya ulaşması için tüm aktörler uyumlu ve birlikte çalışmalı" çağrısında bulundu.

Kentsel dönüşüm yasasının aslında sosyal bir proje olduğunu kaydeden Necip Nasır, uygulatılabilmesi için insanları teşvik edecek ve zorlayacak bir tarafının da olması gerektiğini vurguladı. Nasır, "İzmir'de olması gereken ivme yakalanamadı. Bu yasanın verdiği yetkiyle bina yenilemeler yapılıyor. 'Eskiyi yık, yenisini yap' sistemi uygulanıyor. Bunu doğru bulmuyorum. Binalar belki depreme dayanıklı olacak; ama kent beton yığını haline gelecek. Burada en büyük görev yerel yönetimlere, kısacası belediyelere düşüyor" dedi.


Kentin gelecek projeksiyonunu ortaya koyan 20, 30, hatta 50 yıllık planların olmasının önemine dikkat çeken Nasır “Önemli olan çözüm üretebilmek. Diğer illerde bu iş nasıl çözülüyor ona bakılmalı. Hızlı bir şekilde planların yapılması lazım. Bölgesiyle bütüncül bir yapı planlanması ve bunun Büyükşehir Belediyesi'nin kontrolünde yapılması önemli. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'nun dile getirdiği gibi illerin master planlarının çıkarılması zorunlu hale getirilmeli. İlk etapta bütün yetki belediyelere verilmeli. Bu konuda gerekli olan istihdam ve masraflar, Bakanlık tarafından İller Bankası aracılığıyla karşılanmalı. Bu konuyla ilgili de bir süre sınırlaması getirilmeli. 6306 sayılı yasa tek kentsel dönüşüm yasası olmalı. Eksiklikler tespit edilip, daha çabuk hayata geçirilmesi için çalışılmalı. Bunu Hükümet ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan rica edeceğiz" dedi. 


Federasyon olarak İzmir'de kentsel dönüşüm konusunda farklı kurumları buluşturacak bir çözüm için görev yüklendiklerini kaydeden MÜFED Başkanı Necip Nasır, “Mühendis ve Mimarlar Odası, Sivil Toplum Kuruluşları, Şehir Plancıları Odası, Belediyeler gibi kurumları ziyaret ederek İzmir ile ilgili yaklaşımlarda ortak bir fikir birliği oluşturulması için çalışacağız. Tüm aktörlerin kent için bir araya gelip sorunların çözümü için çare bulacağı bir yapının hazırlanması lazım. İzmir, hangi tema üzerine gideceğini belirlemeli. Sanayi, ticaret, üniversite, sağlık turizmi, turizm veya bunların hepsi birden olmalı" ifadesini kullandı. 


Hürriyet 



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Kentsel dönüşümde İzmir’in geri kaldığını belirten MÜFED Başkanı Necip Nasır, “Bir master planı olmaması en büyük eksiklik. Kentsel dönüşümde tüm aktörler birlikte çalışmalı” dedi

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, yüzde 85'i dönüşüme ihtiyaç duyan ve deprem kuşağında yer alan İzmir'de, kentsel dönüşüm konusunun ayrı bir önem ve aciliyet taşıdığını söyledi. "Kentsel dönüşümün başarıya ulaşması için tüm aktörler uyumlu ve birlikte çalışmalı" diyen Nasır, Türkiye'deki metropol kentlerde yıllardır gecekondulaşma yaşandığını ve İzmir'de halen bir master planı olmamasını en büyük eksiklik olarak gördüğünü vurguladı. Kentsel dönüşüm yasasının aslında sosyal bir proje olduğunu kaydeden Necip Nasır, "Bu yasanın uygulatılabilmesi insanları teşvik edecek ve zorlayacak bir tarafı olması gerekiyor. Sorunların çözümü için bu şekilde olmalı. 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası sosyal bir proje olduğu için bulunduğu coğrafyaya göre farklı uygulamalara ihtiyaç duyuluyor. İzmir'de olması gereken ivme yakalanamadı. Bu yasanın verdiği yetkiyle bina yenilemeler yapılıyor. 'Eskiyi yık, yenisini yap' sistemi uygulanıyor. 'Yık yap' yöntemini doğru bulmuyorum. Binalar belki depreme dayanıklı olacak ama kent beton yığını haline gelecek. Burada en büyük görev yerel yönetimlere, kısacası belediyelere düşüyor" diye konuştu.


BÜYÜKŞEHİR GEÇ KALDI 

Kentin gelecek projeksiyonunu ortaya koyan 20, 30, hatta 50 yıllık planların olmasının önemine dikkat çeken Nasır şöyle devam etti: "Önemli olan çözüm üretebilmek. Diğer illerde bu iş nasıl çözülüyor ona bakılmalı. Hızlı bir şekilde planların yapılması lazım. Bölgesiyle bütüncül bir yapı planlanması ve bunun Büyükşehir Belediyesi'nin kontrolünde yapılması önemli. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'nun dile getirdiği gibi illerin master planlarının çıkarılması zorunlu hale getirilmeli. İlk etapta bütün yetki belediyelere verilmeli. Bu konuda gerekli olan istihdam ve masraflar, Bakanlık tarafından İller Bankası aracılığıyla karşılanmalı. Bu konuyla ilgili de bir süre sınırlaması getirilmeli. 6306 sayılı yasa tek kentsel dönüşüm yasası olmalı. Eksiklikler tespit edilip, daha çabuk hayata geçirilmesi için çalışılmalı. Bunu Hükümet ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan rica edeceğiz." Federasyon olarak İzmir'de kentsel dönüşüm konusunda farklı kurumları buluşturacak bir çözüm için görev yüklendiklerini kaydeden MÜFED Başkanı Necip Nasır, "Mühendis ve Mimarlar Odası, Sivil Toplum Kuruluşları, Şehir Plancıları Odası, Belediyeler gibi kurumları ziyaret ederek İzmir ile ilgili yaklaşımlarda ortak bir fikir birliği oluşturulması için çalışacağız. Tüm aktörlerin kent için bir araya gelip sorunların çözümü için çare bulacağı bir yapının hazırlanması lazım. İzmir, hangi tema üzerine gideceğini belirlemeli. Sanayi, ticaret, üniversite, sağlık turizmi, turizm veya bunların hepsi birden olmalı" ifadesini kullandı.



Sabah



Haber İlk Ses Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, yüzde 85'i dönüşüme ihtiyaç duyan ve deprem kuşağında yer alan İzmir'de kentsel dönüşüm konusunun ayrı bir önem ve aciliyet taşıdığını söyledi.


Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, İzmir'deki kentsel dönüşüm konusunda önemli bir ayrıntıya dikkat çekti. İzmir'de kentsel dönüşümün aciliyet taşıdığını ifade eden Nasır, "Kentsel dönüşümün başarıya ulaşması için tüm aktörler uyumlu ve birlikte çalışmalı" dedi. Türkiye'deki metropol kentlerde yıllardır süregelen siyasi nedenlerden ötürü gecekondulaşma yaşandığını ve İzmir'de halen bir master planı olmamasını en büyük eksiklik olarak gördüğünü ifade eden Nasır, "Bu yasanın uygulatılabilmesi insanları teşvik edecek ve zorlayacak bir tarafı olması gerekiyor. Sorunların çözümü için bu şekilde olmalı. 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası sosyal bir proje olduğu için bulunduğu coğrafyaya göre farklı uygulamalara ihtiyaç duyuluyor. İzmir'de olması gereken ivme yakalanamadı. Bu yasanın verdiği yetkiyle bina yenilemeler yapılıyor. 'Eskiyi yık, yenisini yap' sistemi uygulanıyor. 'Yık yap' yöntemini doğru bulmuyorum. Binalar belki depreme dayanıklı olacak; ama kent beton yığını haline gelecek. Burada en büyük görev yerel yönetimlere, kısacası belediyelere düşüyor" diye konuştu.


Kentin gelecek projeksiyonunu ortaya koyan 20, 30, hatta 50 yıllık planların olmasının önemine dikkat çeken Nasır şöyle devam etti: 

"Önemli olan çözüm üretebilmek. Diğer illerde bu iş nasıl çözülüyor ona bakılmalı. Hızlı bir şekilde planların yapılması lazım. Bölgesiyle bütüncül bir yapı planlanması ve bunun büyükşehir belediyesinin kontrolünde yapılması önemli. Başbakanımız sayın Ahmet Davutoğlu'nun dile getirdiği gibi illerin master planlarının çıkarılması zorunlu hale getirilmeli. İlk etapta bütün yetki belediyelere verilmeli. Bu konuda gerekli olan istihdam ve masraflar, Bakanlık tarafından İller Bankası aracılığıyla karşılanmalı. Bu konuyla ilgili de bir süre sınırlaması getirilmeli. 6306 sayılı yasa tek kentsel dönüşüm yasası olmalı. Eksiklikler tespit edilip, daha çabuk hayata geçirilmesi için çalışılmalı. Bunu Hükümet ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan rica edeceğiz. Mühendis ve Mimarlar Odası, sivil toplum kuruluşları, Şehir Plancıları Odası, belediyeler gibi kurumları ziyaret ederek İzmir ile ilgili yaklaşımlarda ortak bir fikir birliği oluşturulması için çalışacağız. Tüm aktörlerin kent için bir araya gelip sorunların çözümü için çare bulacağı bir yapının hazırlanması lazım. İzmir, hangi tema üzerine gideceğini belirlemeli. Sanayi, ticaret, üniversite, sağlık turizmi, turizm veya bunların hepsi birden olmalı."


İlk Ses



Haber İzmir Yenigün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


MÜFED Başkanı Nasır, Federasyon olarak İzmir'de kentsel dönüşüm konusunda farklı kurumları buluşturacak bir çözüm için görev yüklendiklerini söyledi.


Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, % 85'i dönüşüme ihtiyaç duyan ve deprem kuşağında yer alan İzmir'de kentsel dönüşüm konusunun ayrı bir önem ve aciliyet taşıdığını söyledi. "Kentsel dönüşümün başarıya ulaşması için tüm aktörler uyumlu ve birlikte çalışmalı" diyen Nasır, Türkiye'deki metropol kentlerde yıllardır süregelen siyasi nedenlerden ötürü gecekondulaşma yaşandığını ve İzmir'de halen bir master planı olmamasını en büyük eksiklik olarak gördüğünü vurguladı. 


Teşvik etmeli 

Kentsel dönüşüm yasasının aslında sosyal bir proje olduğunu . kaydeden Necip Nasır, "Bu yasanın uygulanabilmesi insanları teşvik edecek ve zorlayacak bir tarafı olması gerekiyor. Sorunların çözümü için bu şekilde olmalı. 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası sosyal bir proje olduğu için bulunduğu coğrafyaya göre farklı uygulamalara ihtiyaç duyuluyor. İzmir'de olması gereken ivme yakalanamadı. Bu yasanın verdiği yetkiyle bina yenilemeler yapılıyor. 'Eskiyi yık, yenisini yap' sistemi uygulanıyor. 'Yık yap' yöntemini doğru bulmuyorum. Binalar belki depreme dayanıklı olacak; ama kent beton yığını haline gelecek. Burada en büyük görev yerel yönetimlere, kısacası belediyelere düşüyor" diye konuştu. 


Yetki belediyelere

Kentin gelecek projeksiyonunu ortaya koyan 20,30, hatta 50 yıllık planların olmasının önemine dikkat çeken Nasır şöyle devam etti: "Önemli olan çözüm üretebilmek. Diğer illerde bu iş nasıl çözülüyor ona bakılmalı. Hızlı bir şekilde planların yapılması lazım. Bölgesiyle bütüncül bir yapı planlanması ve bunun Büyükşehir Belediyesi'nin kontrolünde yapılması önemli. Başbakanımız sayın Ahmet Davutoğlu'nun dile getirdiği gibi illerin master planlarının çıkarılması zorunlu hale getirilmeli. İlk etapta bütün yetki belediyelere verilmeli. Bu konuda gerekli olan istihdam ve masraflar, Bakanlık tarafından İller Bankası aracılığıyla karşılanmalı. Bu konuyla ilgili de bir süre sınırlaması getirilmeli. 6306 sayılı yasa tek kentsel dönüşüm yasası olmalı. Eksiklikler tespit edilip, daha çabuk hayata geçirilmesi için çalışılmalı. Bunu Hükümet ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan rica edeceğiz." 


Fikir birliği olmalı

Federasyon olarak İzmir'de kentsel dönüşüm konusunda farklı kurumları buluşturacak bir çözüm için görev yüklendiklerini kaydeden MÜFED Başkanı Necip Nasır, "Mühendis ve Mimarlar Odası, Sivil Toplum Kuruluşları, Şehir Plancıları Odası, Belediyeler gibi kurumları ziyaret ederek İzmir ile ilgili yaklaşımlarda ortak bir fikir birliği oluşturulması için çalışacağız. Tüm aktörlerin kent için biraraya gelip sorunların çözümü için çare bulacağı bir yapının hazırlanması lazım. İzmir, hangi tema üzerine gideceğini belirlemeli. Sanayi, ticaret, üniversite, sağlık turizmi, turizm veya bunların hepsi birden olmalı" ifadesini kullandı. 


Yenigün İzmir Gazetesi/ Mehmet Güçlü GÜLER 



Haber İzmir Ege Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, yüzde 85'i dönüşüme ihtiyaç duyan ve deprem kuşağında yer alan İzmir'de kentsel dönüşüm konusunun ayrı bir önem ve aciliyet taşıdığını söyledi.


Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, İzmir'deki kentsel dönüşüm konusunda önemli bir ayrıntıya dikkat çekti. İzmir'de kentsel dönüşümün aciliyet taşıdığını ifade eden Nasır, "Kentsel dönüşümün başarıya ulaşması için tüm aktörler uyumlu ve birlikte çalışmalı" dedi. 


Türkiye'deki metropol kentlerde yıllardır süregelen siyasi nedenlerden ötürü gecekondulaşma yaşandığını ve İzmir'de halen bir master planı olmamasını en büyük eksiklik olarak gördüğünü ifade eden Nasır, Bu yasanın uygulanabilmesi insanları teşvik edecek ve zorlayacak bir tarafı olması gerekiyor. Sorunların çözümü için bu şekilde olmalı. 5306 sayılı kentsel dönüşüm yasası sosyal bir proje olduğu için bulunduğu coğrafyaya göre farklı uygulamalara ihtiyaç duyuluyor. İzmir'de olması gereken ivme yakalanamadı. 


KENT, BETON YIĞINI OLACAK 

Bu yasanın verdiği yetkiyle bina yenilemeler yapılıyor. 'Eskiyi yık, yenisini yap' sistemi uygulanıyor. 'Yık yap' yöntemini doğru bulmuyorum. Binalar belki depreme dayanıklı olacak; ama kent beton yığını haline gelecek. Burada en büyük görev yerel yönetimlere, kısacası belediyelere düşüyof'diye konuştu. Kentin gelecek projeksiyonunu ortaya koyan 20, 30, hatta 50 yıllık planların olmasının önemine dikkat çeken Nasır şöyle devam etti: "Önemli olan çözüm üretebilmek. Diğer illerde bu iş nasıl çözülüyor ona bakılmalı. Hızlı bir şekilde planların yapılması lazım. Bölgesiyle bütüncül bir yapı planlanması ve bunun büyükşehir belediyesinin kontrolünde yapılması önemli. Başbakanımız sayın Ahmet Davutoğlu'nun dile getirdiği gib illerin master planlarının çıkarılması zorunlu hale getirilmeli." 


İzmir Ege Haber