27 / 04 / 2024

Necip Nasır'dan kentsel dönüşüm açıklaması! 

Necip Nasır'dan kentsel dönüşüm açıklaması! 

İzmir'deki kentsel dönüşüm çalışmaları için yoğun mesai harcayan AK Parti Milletvekili Necip Nasır, kentsel dönüşüm için herhangi bir kredi alınmadığını dile getirdi.



AK Parti  İzmir  Milletvekili Necip Nasır, gerçekleştirdiği basın toplantısında kentsel dönüşümün geleceğine yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu. Milliyet'te yer alan habere göre; kentsel dönüşüm finansmanın önemi hakkında açıklamalar yapan Nasır, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Dünya Bankası’ndan aldığı 330-340 milyon dolarlık kredinin Cumhurbaşkanlığı tarafından onay vermediği yönündeki haberlerin gerçek olmadığını belirtti. Konuyla ilgili TBMM’de soru önergesi verdiğini, şaşırtıcı bir sonuçla karşılaştıklarını anlatan Nasır, şunları söyledi: 

“Soru önergesinin basına yansımasıyla, Dünya Bankası Ülke Direktörü Auguste Tano Kouamen, ‘İzmir Depremi sonrası Yeşil, Dayanıklı ve Kapsayıcı Acil Yeniden İnşa Projesi için henüz bir kredi anlaşması imzalanmamıştır’ şeklinde açıklama yaptı. Yıllardır kentsel dönüşümde hiçbir çaba Büyükşehir, depremzedeleri ve kentsel dönüşüm için çözüm arayışında olan vatandaşları oyalıyor. Zaten bir belediyenin hazine garantili kredi alarak kafasına göre kullanması diye bir uygulama yok. Altyapı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün Dünya Bankası’ndan 4 yıldır kredi talebi olduğu ancak henüz sonuçlanmadığını biliyoruz. Sonuçlansa bile gelecek krediyle ilgili amacına uygun şekilde illere göre bakanlıkça kontrollü şekilde kullanılır.”

Necip Nasır dan kentsel dönüşüm açıklaması! 

Dönüşümün yol haritası 

İzmir’de kentsel dönüşümün nasıl yapılması gerektiğini anlatan Nasır, “Bütün yetkiler Büyükşehir’de ve bakanlığa bağlı kalmadan 30 ilçeyi bölgesi ile birlikte bütüncül olarak planlanlamalıdır. Bunu da, ada bazında emsal artışları sağlayarak yapması ile sorunu kesin şekilde çözer. 8-12 ay içinde yaklaşık 30 milyon bütçe ile dönüşüm yapılabilir."

Büyükşehir Belediyesi’nin 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm yasasına karşı olduğunu ve İzmir için bir kentsel dönüşüm stratejik eylem planı hazırlaması için karar alındığını söyleyen Necip Nasır, “Yerel yönetimler, STK’lar ve bakanlığın ortak bir çalıştayla İzmir modeli oluşturması kararlaştırıldı ancak bu süreçte 30 Ekim depremi yaşandı” şeklinde konuştu.

Mahkemeye verdiler 

Nasır, Büyükşehir’in meclisten geçirdiği riskli yapıların dönüşümüne yönelik imar planları ile düzenleyici kararın da, 10.06.2021 tarihinde TMMOB Şehir Plancıları Odası’nca yürütmeyi durdurma kararı talebiyle mahkemeye verildiğini belirtti. 

Necip Nasır'dan İzmir deprem konutları açıklaması!


 


Geri Dön