22 / 12 / 2024

Nef'ten Kentsel Bulmaca projesi!

Nef'ten Kentsel Bulmaca projesi!

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ve Kentsel Strateji Kurucusu A. Faruk Göksu tarafından hayata geçirilen “Vizyon Atölyesi” kapsamında, 17 Ağustos Büyük Marmara Depremi’ne özel bir program geliştirildi



Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ve Kentsel Strateji Kurucusu A. Faruk Göksu tarafından hayata geçirilen “Vizyon Atölyesi” kapsamında, 17 Ağustos Büyük Marmara Depremi’ne özel bir program geliştirildi. Depremin 18’inci yıldönümünde geliştirilen “Kentsel Bulmaca” ile mahallelerde park, kültür ve ibadet merkezleri gibi kamusal alanlar yaratılması hedefleniyor.


Kentlerin geleceğini kurgulamak amacıyla kurulan Vizyon Atölyesi; ‘vizyon’, ‘tasarım’ ve ‘sosyal etki’ temalarına ilave olarak, 2017 yılında odaklanılan ‘kamusal alan’ teması ile 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 18’inci yılında “Kentsel Bulmaca” programını kamuoyu ile paylaşıyor.


Yapı ve yaşam riski bulunan mahallelerde kamusal alan yaratmak ve artırmak amacıyla geliştirilen “Kentsel Bulmaca” programı, başta açık alan ve park olmak üzere kültür, sağlık ve ibadet alanlarının yaratılmasını amaçlıyor.


4 Mahalle 4 Öneri

“Kentsel Bulmaca” programı için Sultangazi, Küçükçekmece, Kartal ve Bahçelievler ilçelerinden 1kmx1km’lik yani 100 ha’lık çerçeve içinde, kamusal alan yaratma kapasitesi test edilerek kamusal alan ve yapıların yeniden dağılımı için planlar hazırlandı.


Üniversiteler, belediyeler, planlama ve tasarım ofisleri ile mahallelilerden oluşan katılımcılar, maket üzerinde fikir tartışması yaparak kamusal alan yaratma senaryoları geliştirirken, daha sonra seçilen örnek mahalle için kamusal alan dağılım şemaları üretildi.



Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, şehirlerin ve özellikle İstanbul’un yaşanabilir olması için her mahalleye ayrı bir plan yapılması gerekiğini belirterek, “Kentsel Bulmaca aslında bunu amaçlıyor. Aksi takdirde plansız bir imar anlayışı ile sadece aynı bölgede daha fazla nüfusun yaşamasının önü açılır. Bu da İstanbul’un zaten yoğun olan nüfusunu artırmaktan ve hayatı daha az yaşanabilir kılmaktan başka bir işe yaramaz." değerlendirmesinde bulundu.


Kentsel Strateji Kurucusu A. Faruk Göksu ise “Kentlerimizi yeniden düşünmek söylemi’ ile 17 Ağustos 2013 tarihinde, Büyük Marmara Depreminin 14. yılında başlattığımız bu hareket, depremin 18.yılında; yaptığı çalışmalarla Anadolu’ya yayılmış, 600’ün üstünde tasarımcısı ile gündem oluşturmuştur. Kentsel Bulmaca da bunun son örneği oldu.” ifadelerini kullandı.



3 adımda hazırlanan “Kentsel Bulmaca” rehberinde;

1. Adımda; Anlama bölümünde çalışma alanı, sayılar ve yerleşim dokuları ile analiz edildi.


2. Adımda; Planlama bölümünde ise kamusal alanların dağılımı için Eşitlik, Etkileşim ve Erişim temel temaları belirlendi.


3. Adımda; Tasarım bölümünde, yaratılan kamusal alanların tasarım ilkeleri çıkarıldı ve örnek tasarımlar yapıldı.



200’ün üzerinde katılımcının yer aldığı programda, katılımcıların yüzde 70’ini çeşitli üniversitelerin planlama ve tasarım öğrencileri oluştururken, yüzde 10’unun tasarım ofisleri, yüzde 20’sinin ise belediyede çalışan yönetici ve uzmanlardan oluştuğu belirtiliyor.



“Kentsel Bulmaca” programından elde edilen deneyim, mahalle ölçeğinde kentsel dönüşüm projeleri için yeni tasarım ilkelerinin ortaya çıkarılması ve yeni ekonomik modellerin geliştirilmesinde önemli rol oynayacak


Kentsel Vizyon 5 Yaşında

17 Ağustos 2013 yılında kurulan Kentsel Vizyon, tasarım, sosyal etki ve kamusal alan temaları dikkate alarak geliştirildi. Özellikle kent gündeminde yer alan ve acil çözüm gerektiren sorunlar önceliğe alındı.



81Kent81Vizyon programı ile tüm kentlerin “Vizyon Planları” hazırlanarak planlar merkezi ve yerel yönetimler ile üniversitelerle paylaşıldı.


Kağıthane Mahalle Rehberi ile Kağıthane Belediye yönetimi ile işbirliği mahalle ölçeğinde kentsel dönüşüm tasarım ilkeleri hazırlandı.


Edirne Kent Modeli çalışması ile Edirne’nin gelecek stratejileri, Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi ile birlikte hazırlanarak program ve proje önerileri geliştirildi.


39Kent1İstanbul programı ile İstanbul’un tüm ilçelerinin kimlik kartları hazırlanarak öneri gelişim strateji şemaları tasarlandı.


On Proje Onlarca Etki programı ile İstanbul’da 10 kentsel dönüşüm ve yenileme projelerindeki olumsuz etkiler incelendi.


Sosyal etki Değerlendirme Rehberi hazırlandı ve kamuoyu ile paylaşıldı.


Seyrantepe Sanayi Sosyal Etki Değerlendirmesi (SED) raporu hazırlandı.


Yeşil Yol Projesi, İstanbul’un deprem riskini minimize etmek için gerekli açık alan yaratılması ve deprem odaklı dönüşüm modeli geliştirmek üzere hazırlandı.


Kentsel Bulmaca programı, mahalle ölçeğinde kamusal alan yaratma ve yerel odaklı dönüşüm modelinin test edilmesi için hazırlandı.


Geri Dön