28 / 04 / 2024

Nelson Mandela'nın mezarlığının yakınındaki oditoryumun inşası tamamlandı!

Nelson Mandela'nın mezarlığının yakınındaki oditoryumun inşası tamamlandı!

Güney Afrika'nın eski devlet başkanı Nelson Mandela'nın defnedileceği mezarlıktaki hazırlıklar da son aşamaya geldi. Mezarlık yakınında 4 bin kişi kapasiteli geçici bir oditoryumun inşası tamamlandı



Güney Afrika'nın eski devlet başkanı Nelson Mandela'nın defnedileceği bugün, ülkede bazı süpermarket zincirleri kapalı olacak, bazı kuruluşlar da bugün elde edecekleri karları hayır kurumlarına bağışlayacak. Efsanevi liderin anısına saygı gösterisi olarak bazı büyük süpermarket zincirleri de bugün açılmayacak. 

Bunun, Güney Afrika iş dünyası için bir ilk olacağı belirtiliyor. Süpermarket zincirlerinin, çalışanlarının pazar gününü aileleriyle, Mandela'nın anısına yapılacak etkinliklere katılmalarına yardımcı olmak için bu kararı aldığı ifade ediliyor. 


MAÇLAR ERTELENDİ 

Market zinciri Woolvvorths'un üst düzey yöneticisi lan Moir, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada bu kararı Mandela'nın Güney Afrika ulusuna bıraktığı mirasa saygının gereği olduğunu söyledi. 


Bazı kuruluşlar da pazar günü elde edecekleri karları Mandela'nın anısma hayır kurumlarına bağışlayacaklarım açıkladı. Güney Afrika Premier Ligindeki futbol maçları da cenaze sonrasına ertelendi. 

Öte yandan, Mandela'nın defnedileceği doğum yeri Kunu'da büyük tören için hazırlıklar devam ediyor. Yerel basında yer alan haberlere göre Mandela'nın köyü askeri bölge ilan edildi, basm mensuplarının Mandela'nm evini fotoğraflaması da yasaklandı. 


Güney Afrikalı liderin defnedileceği mezarlıktaki hazırlıklar da son aşamaya geldi. Mezarlık yakınında 4 bin kişi kapasiteli geçici bir oditoryumun inşası tamamlandı. Mandela'nm mezarı etrafında da inşaat işçilerinin yoğun çalışmasının sürdüğü, törende görev alacak askeri bando ve birliklerin de son provaları yaptıkları aktarıldı. Mandela için biri geleneksel diğeri resmi iki tören düzenlenecek. 


KURBAN KESİLECEK 

Geleneksel törende Mandela'nm bağlı olduğu kabileninin büyüklerinden birinin seçeceği bir ineğin, naaşm eve vardığında kurban olarak kesileceği bildirildi. İneğin etinin haşlanacağı ve kabilenin büyükleri tarafında yenileceği verilen bilgiler arasında. Mandela'nm naaşının Kunu'ya doğru son yolculuğunda da geleneklere uygun tedbirler alındığı ifade edildi. Naaşa askeri hastaneden çıkışından itibaren Mandela ailesinin erkek büyüklerinin, "ruhuna yolculuğun her aşamasını aktarmak için" refakat edeceği bildirildi. Mandela ailesine yakınlığıyla bilinen Güney Afrika Geleneksel Liderler Derneği Başkanı Phatekhile Holomisa da, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, naaşı yanında Mandela'nm "ruhuyla iletişim kurmada kullanılacak" bir Mpafa ağacı dalı bulunacağım söyledi. İnanışa göre, evinden uzakta ölen bir kişinin ruhuyla, evine doğru yapılan yolculuk sırasında Mpafa ağacının dalı kullanılarak iletişim kurulabiliyor. Buna göre, Mandela'nm naaşmm askeri hastaneden Kunu'ya getirilmesine kadar uğranacak her durakta, Güney Afrikalı liderin "ruhu, o anda bulunduğu yer hakkında bilgilendirilecek." Holomisa, Mandela için düzenlenecek geleneksel tören kapsamında naaşm Mandela'nm hayatının belli dönemlerini geçirdiği Mvezo ve Mqekezeni'ye de götürülebileceğini kaydetti. (AA) 


Geri Dön