22 / 12 / 2024

Nepal depremi güvenli yapı inşası için alarm niteliğinde!

Nepal depremi güvenli yapı inşası için alarm niteliğinde!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, ''Nepal depremi Türkiye'de güvenli yapıların inşası için alarm olarak değerlendirilmeli" dedi..



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, "Son yüzyılda ve 1999 depreminde yaşadığımız büyük kayıpların ardından maalesef hala Türkiye'nin depreme hazırlıklı olduğunu söyleyemiyoruz. Bu nedenle Nepal depremi ile yaşanan felaket ülkemizde güvenli yapıların inşası için bir alarm olarak değerlendirilmeli" ifadelerini kullandı.


Hinginar, yazılı açıklamasında Japonya örneğinde olduğu gibi doğal afetlerin artık toplumların yazgısı olmadığını, tedbirler, yapılan düzenlemeler ve kurulan sistemler sayesinde can ve mal kayıplarının önlenebildiğini belirtti.


Katmandu yakınlarındaki depremi değerlendiren Fethi Hinginar, "Türkiye'de Deprem ve Güvenli Yapılar" ile ilgili alınması gereken acil önlemler konusunu gündeme taşıyıp, Nepal'de yaşanan deprem felaketinin ardından bir hafta geçmesine rağmen yaşamını kaybedenlerin sayısının artmaya devam ettiğini anımsatarak, 7 binden fazla kişinin ölümüne yol açan Nepal depreminde bilançonun her geçen gün ağırlaştığı yönünde gelen haberlerden büyük üzüntü duyduklarını kaydetti.


Hinginar, şunları kaydetti:


"Son yüzyılda ve 1999 depreminde yaşadığımız büyük kayıpların ardından maalesef hala Türkiye'nin depreme hazırlıklı olduğunu söyleyemiyoruz. Bu nedenle Nepal depremi ile yaşanan felaket, ülkemizde güvenli yapıların inşası için bir alarm olarak değerlendirilmeli, insan yaşamını tüm değerlerin üstünde tutan yasal, sosyal ve toplumsal düzenlemeler acil olarak hayata geçirilmelidir. 17 Ağustos Kocaeli depreminden bu yana 16 yıl geçti ancak, bu uzun süreye rağmen ülkemizde Deprem ve Güvenli Yapılar konusunda alınması beklenen acil önlemler bütün olarak işlerlik kazanmadı. Türkiye'de ivedilikle Sivil Deprem Platformu'nun oluşturulması ve Deprem Stratejisi Eylem Planı'na katılımcılığın artırılması beklenmektedir. Ülkemizde önemli bir ihtiyacı karşılayacak olan Ulusal Bina Yönetmeliği de bu kapsamda bir an önce çıkarılması beklenen acil gündem konularımız arasında yer almaktadır."


Yeni Akit


Geri Dön