02 / 05 / 2024

Nesim Ekinci: Suriye ve Irak'a konut satışı yapılmalı!

Nesim Ekinci: Suriye ve Irak'a konut satışı yapılmalı!

Mersin'de inşa edilen lüks konutların Türkiye ortalamasının çok altında fiyatlarla satıldığına dikkat çeken MER-YAP Başkanı Nesim Ekinci, sorunun çözümü için Ortadoğu halkına Türkiye'de konut satışı yapılmasına imkan verilmesi gerektiğini söyledi



Mersin'de inşa edilen lüks konutların Türkiye ortalamasının çok altında fiyatlarla satıldığına dikkat çeken Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MER-YAP) Başkanı Nesim Ekinci, sorunun çözümü için Ortadoğu halkına Türkiye'de konut satışı yapılmasına imkan verilmesi gerektiğini söyledi. Suriye ve Irak'tan ciddi talepler almalarına karşın bu bölgelerde yaşayan halka tapu verilmesinin yasal olarak mümkün olmadığını kaydeden Ekinci, bu ülkelerle Türkiye arasında karşılıklı tapu verilmesi işlemlerinin sağlanması gerektiğini söyledi. İlk etapta pilot iller için izin verilebileceğine dikkat çeken Ekinci, özellikle Mersin ve Hatay'a yoğun ilgi gösterildiğini, böyle bir yasal zemin hazırlanması halinde Mersin'deki konutların fiyatların hak ettiği değere ulaşabileceğini bildirdi. Mersin'de lüks bir daire 100 bin dolara satılırken benzer bir dairenin Suriye'de 1.5 milyon dolara alıcı bulduğunu kaydeden Nesim Ekinci şunları söyledi: 'Suriyeliler gelip evlerimizi gezdiklerinde hayrete düşüyorlar. Bu nedenle bölgemizde konut sahibi olmak için ciddi talepleri var. Gerek sahil şeridinden gerekse iç kesimlerden ev almak istiyorlar. Bu imkan sağlanırsa fiyatlarımızın hak ettiği noktaya ulaşmasının yanı sıra bazı bölgelerimizde oluşan arz fazlası da 6 ay gibi kısa bir sürede eritilebilecektir.'

'Meclis'in açılmasını bekliyoruz'

MERYAP olarak bu konuya büyük önem verdiklerini vurgulayan Ekinci Meclis tatilinin sona ermesinin ardından gerekli girişimlerde bulunup ilgili bakanlıklar ve Mersin milletvekilleri ile görüşeceklerini anlattı. Daha önce de bu konuda bazı girişimlerinin olduğunu ancak Ortadoğu'da çıkan karışıklıklar nedeniyle konunun üzerine gidemediklerini dile getiren Ekinci, yeni dönemde sorunu çözmek için ciddi mücadele vereceklerini dile getirdi.

Konut inşaatlarının yanı sıra bölgede son dönemlerde ciddi yatırımların öne çakmaya başladığına değinen Nesim Ekinci, 3-4 yıl içinde kentin yaklaşık 30 yıllık açığının kapatılacağı büyüklükte işler yapılacağına dikkat çekti. 2013 yılma kadar Akdeniz Oyunları için yatırımlar, çukurova Bölgesel Havalimanı, yeni nesil serbest bölgeler, turizm projeleri, yol çalışmaları gibi çok sayıda projenin hayata geçirilmesinin planlandığını hatırlatan Ekinci, 'Dernek üyelerimiz konut sektörü inşaatlarında ciddi bir tecrübeye ulaştı. Her biri sektörünün saygın, güvenilir müteahhitleri. Bölgemizdeki ciddi yatırımları gerçekleştirebilecek müteahhitlere sahibiz. Tüm bu özelliklerimizle birlikte Mersin'de gerçekleştirilecek yatırımların tümüne talibiz' diye konuştu.

'Mersin'i inşaat haritası çıkartacağız'

MERYAP olarak konut inşaatları üzerine çalışmalar yürüttüklerine de değinen Ekinci, Mersin Üniversitesi ile birlikte ortak çalışma yürüterek kentin inşaat haritasını çıkaracaklarını açıkladı. Eylülde çalışmaya başlayıp aralıkta tamamlamayı planladıklarını belirten Ekinci, çalışmada kullanıcıların taleplerini tespit edeceklerini, hangi boyutlarda, hangi niteliklerde,.hangi bölgelerde daireye ihtiyaç duyulacağını çıkaracaklarını kaydetti. Ekinci, bu çalışmanın müteahhitlere olduğu kadar şehir planlaması acısından da büyük önem taşıyacağına dikkat çekti. Ekinci, büyük yatırımcıların onunun açılabilmesi için şehir planlarındaki revizyonların tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Birkaç müteahhidin birleşerek binin üzerinde dairelik konut yapma düsünesi olmasına karsın arsa bulmakta sıkıntı çekildiğini kaydeden Ekinci, Mersin içinde arsa bulunabilmesi için çalışmaların tamamlanması gerektiğini ifade etti.
Dünya/Derya Eğrican Güleç


Geri Dön