16 / 05 / 2024

Neslihan Kocakaya: Nazım Hikmet Vakfı binası yıkılacaktı!

Neslihan Kocakaya: Nazım Hikmet Vakfı binası yıkılacaktı!

"Nazım Hikmet Vakfı binası AVM yapılacak" iddiasına birinci ağızdan yalanlama... Binanın sahibi Balıklı Rum Vakfı, kiracıların tarihi binada kolonları kestiğini, 'riskli bina' olduğu için tahliye edildiğini belirtti.



"Nazım Hikmet Vakfı binası AVM yapılacak" iddiasına birinci ağızdan yalanlama... Binanın sahibi Balıklı Rum Vakfı, kiracıların tarihi binada kolonları kestiğini, 'riskli bina' olduğu için tahliye edildiğini belirtti.


Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’na ait, Beyoğlu Sırselviler Caddesindeki tarihi Hrisovergi Apartmanı’nın AVM olacağı, binanın kiracısı olan Nazım Hikmet Vakfı’nın da iki dairesini boşaltmaya zorlandığı birkaç gündür basının gündeminde. Vakıf Başkanı Rutkay Aziz, Başkanvekili Tarık Akan ile diğer yöneticiler, sanatçı, siyasetçi ve gazeteciler durumu protesto eden açıklamaları yapıyor. Peki bu iddialara konunun birinci dereceden muhatabı yani apartman sahibi Balıklı Rum Vakfı ne diyor?


Mülk sahibi konumundaki Balıklı Rum Vakfı Hukuk Müşaviri Neslihan Duran Kocakaya iddialara, Akşam’a şu yanıtları verdi:


NAZIM HİKMET VAKFI KİRACIMIZ DEĞİL


İddia: Nazım Hikmet Vakfı binanın kiracısı


Cevap: Hürriyet Gazetesi’nde bahsedilen Nazım Hikmet Vakfı ile ilişkimiz yok. Asıl kiracı olan tüzel kişi, hakkı olmamasına rağmen vakfa verdi.


TAŞIYICI KOLONLARI YIKMIŞLAR


İddia: Tarihi yapı AVM olacak


Cevap: Tarihi eserlere saygı gösterilmesi gerektiğini belirten vakıf, taşıyıcı kolonları kaldırıp taşınmazın riskli yapı olmasına sebep olmuştur. Aslına uygun esaslı tadilat görmezse binanın yıkılma ihtimali yüksek.


TADİLAT GÖRMESE YIKILMA İHTİMALİ YÜKSEKTİ


İddia: 116 yıllık binanın boşaltılma gerekçesi, AVM yapımı için 49 yıllığına kiralanmış olması…


Cevap: Binanın boşaltılma nedeni, maalesef içindeki kiracılar taşıyıcı kolonları yıkmak da dahil binayı harabeye çevirdikleri için, riskli yapı durumuna gelmiş olması ve şayet aslına uygun esaslı bir tadilat görmez ise yıkılma ihtimalinin yüksek olmasındandır.


BİNANIN BOŞALTILMASINI BİZ İSTEDİK, ŞİRKET DEĞİL


İddia: Binayı kiralayan Azade Nisa Turizm İnşaat Gayrimenkul Yatırım Ltd. firması, içindeki diğer kiracılarla birlikte, boş ve eksiksiz olarak teslim edilmesini istedi.


Cevap: Bina firmanın isteği üzerine değil Vakıf tarafından istendiği için boşaltılmaktadır.


İddia: Binada risk olduğuna ilişkin herhangi bir yetkili Koruma Kurulu kararı ya da onaylanmış bir proje yok.


Cevap: Binada risk olduğuna ilişkin yetkili makamlardan alınmış rapor mevcut olduğu gibi Anıtlar Kurulu’ndan alınan projeler de mevcut.


İddia: İnşaat firmasının temsilcisi aynı zamanda vakfın yönetim kurulu üyesi. Binayı 49 yıllığına kiralayan şirketin temsil yetkisi Ali Aslan’a ait.


Cevap: Ali Aslan’ın Vakıf Yönetim Kurulu Üyeliği ile ilgili olarak herhangi bir bağı bulunmamaktadır.


AMAÇ TARİHİ YAPIYI RESTORE ETTİREREK İHYA ETMEK


Hukuk Müşaviri Neslihan Duran Kocakaya, Vakfın bu ve bunun gibi birçok eski binasını güçlü firmalara kiraya verdiğini, yıkılmak üzere olan binaların vakfa külfet olmadan, asıllarına uygun olarak restore edilip güçlendirileceğini belirtti. Kocakaya, “Bu yolla binalar ihya edilmekte, hem de kiracı sayısı teke düşürülerek vakfa ciddi gelir elde edilmektedir. Bu durum ise her anlamda Vakfımız için kazanım teşkil etmektedir. Vakfımız Bezmi Alem Vakfı olup, birçok ücretsiz hasta baktığı için bu gelirler Vakıf için oldukça önemlidir” dedi.


TAYYİP BEY’İ BELALTI VURMAK İÇİN BİZİ NİYE MALZEME EDİYORSUNUZ


Kocakaya Hürriyet Gazetesi’nin kendisinin gönderdiği düzeltme metni ve belgeleri dikkate almadığını, taraflı yayıncılık yaptığını belirterek “Seçim öncesi Tayyip Bey’i belaltı vurmak için bu olayı kullanıyorlar. Biz Rum Vakfıyız, iktidarla ne ilgimiz olabilir. Bizi niye malzeme ediyorsunuz. Bu insanlar Nazım Hikmet’in adına da zarar veriyor. Hürriyet Gazetesi’ni de esefle kınıyorum” diye konuştu.


İKİ DAİREYE 1900 TL ÖDÜYORLAR


Kocakaya, sözkonusu iki daire için 1900 TL kira ödendiğini de belirtti, kira kontratlarının yıllık olduğunu belirterek 2018’e kadar kira sözleşmesinin olduğu açıklamasının gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Kiracılara binayı boşaltmaları için yaklaşık 2 yıl önce ihtarname çekildiğini, kira sözleşmesinin fesh edildiğini belirten Kocakaya, şu an işgalci durumunda olduklarını da belirtti.


Akşam


Geri Dön