30 / 04 / 2024

Net ve brüt metrekare nasıl hesaplanır?

Net ve brüt metrekare nasıl hesaplanır?

Evinizi alıp satarken işinize yarayan metrekare hesaplama işlemi nasıl yapılır? Net ve brüt metrekare nasıl hesaplanır?



Net ve brüt metrekare nasıl hesaplanır?

Bir dairenin net metrekaresi demek; o dairenin zeminine döşenebilecek ıslak zeminlerin ya da halıların ya da parkelerin, kısacası daire içinde yaşanabilecek, ayağınızı basabileceğiniz alanların büyüklüğü anlamına geliyor. 


Kimi dairelerde brüt metrekare 80 metrekare iken, o dairenin net büyüklüğü teras ve balkonu çıkardığınızda 50 ya da 60 metrekareye kadar düşebiliyor. 


Brüt alan ise; bir binanın herhangi bir katındaki dairelerden birinin o katta kapladığı toplam alanın büyüklüğü olarak tanımlanıyor.  Brüt metrekare hesabına daire içindeki balkon, duvarların iz düşüm olarak yarattığı alanlar, o dairenin kullanımındaki teraslar da dahil ediliyor. Baca boşlukları, varsa atık sistemi boşlukları da brüt metrekare alanına ekleniyor.


Brüt metrekare hesabı... 

Brüt metrekare üç farklı şekilde hesaplanabiliyor. Bunlar;

1- Katın dıştan ölçülen, asansör ve boşlukların düşürüldüğü inşa edilebilen alanı şeklinde,

2- Yangın merpeni de bu hesaplamanın dışında tutularak,

3- Bina girişi, otoparklar, sosyal tesisler (havuz, vs) ve peyzaj alanlarından gelen pay da konutun brüt alanına eklenerek.


Net metrekare hesabı...

Dairenin net metrekaresini bulmak içinde, evdeki duvar kalınlıkları, merpen ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi kullanılamayan alanları hesaptan çıkarmanız gerekiyor. 


Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm net alanı bulunuyor. 


Net metrekare hesaplamasına dahil alanlar!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön