29 / 04 / 2024

Dairenin brüt metrekaresi nasıl hesaplanır?

Dairenin brüt metrekaresi nasıl hesaplanır?

Brüt metrekare, konut alım satımlarında alıcıya söylenen konut alanı olarak biliniyor. Ancak brüt alanı kapsamında bazı kullanılmayan alanlar da dahil ediliyor. Peki, dairenin brüt metrekaresi nasıl hesaplanır?



Dairenin brüt metrekaresi nasıl hesaplanır?

Brüt metrekare, konut alım satımlarında alıcıya söylenen konut alanı olarak biliniyor. Ancak brüt alanı kapsamında bazı kullanılmayan alanlar da dahil ediliyor. 


Bir evin brüt ölçümü içinde, bulunduğu kattaki merpen ve havalandırma  boşlukları, asansör varsa asansör boşluğunun kapladığı alan da brüt ölçümü içinde yer alıyor. 


Brüt metrekareye dahil alanlar...

Bağımsız bölüm bürüt alanı, bağımsız bölümün içerisindeki; duvarlar, kolonlar, sıva payları, merpen sahanlıkları ve basamakları ile bu merpenlerin altlarında kalan yerler ile sadece bağımsız bölüme ait ve bağımsız bölümün içinden doğrudan bağlantılı olan; balkonlar, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, açık çıkmalar, çatı veya kat bahçeleri dahil kapladığı alan olarak karşımıza çıkıyor. 


Bu alana; ışıklıklar, galeri boşlukları, bağımsız bölümün eklentileri ve ortak alanların bağımsız bölüme düşen payları dahil edilmez. 


Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm brüt alanı bulunur. Bağımsız bölümün eklentileri ayrıca belirtilmek zorundadır.


Brüt metrekare hesabı...

Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm brüt alanı bulunuyor. Planlı alanlar tip imar yönetmeliğinde yer alan hükümlere göre bağımsız bölümün eklentileri ayrıca belirtilmek zorunda oluyor. 


Konutlarda net metrekare nasıl hesaplanır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön