27 / 04 / 2024

EYT'liler için maaş hesaplaması nasıl yapılır? Brüt maaş nasıl hesaplanır?

EYT'liler için maaş hesaplaması nasıl yapılır? Brüt maaş nasıl hesaplanır?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) artık düzenlemein bir önce yapılmasını ve aldığı şekillenme üzerine hayatımıza devam edelim görüşünde. Fakat  akıllara takılan en büyük soru, EYT'liler için maaş hesaplaması nasıl yapılır? Brüt maaş nasıl hesaplanır?  



İŞVERENLERE PRİM DESTEĞİ GELİYOR

Takvimde yer alan haber ışığında EYT düzenlemesi ile çalışmayı sürdürebilecek kişilerin emekli olduktan sonra 10 gün içerisinde aynı işyerinde yeniden çalışmaya başlayabileceği söylendi. Bu bağlamda çalışana verilen sosyal güvenlik destek primi de işveren payından 5 puan düşürülecek. Bu bağlamda normal olarak 
çalışan bir vatandaş ile emekli olarak çalışan vatandaşların prim farkları da 2 puan gerileme yaşanacak. İşverenler oluşacak bu ekstranın kaldırılmasını isterken 10 günlük zaman südesince TBMM Genel Kurulunda görüşmelerin de bir aya uzatılması isteğinde bulunuldu.


NE KADAR EK ÖDEME YAPILACAK?

Emekli olmasının akabinde  iş hayatına devam eden SSK'lıların prim kesintisi de aza indirgenmiş olacak. Bu bağlamda işçiler brüt ücretle çalışmaya devam etse bile kesin fiyatlarında yükseliş olacak. Asgari fiyatla iş yapan bir işçiden %15 seviyesinde sosyal güvenlik primi ve işsizlik sigortası prim kesintisi uygulanıyor. 1501 TL 20 kuruş kesinti uygulanmaktadır.  İşçiye ödenen net ücret ise 8.506 TL 80 kuruş olarak hesaplara yatırılıyor. İşçinin emekli olduktan sonra aynı brüt ücretle çalışmaya devam etmesi durumunda %15 yerine %7.5 
sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılacak.

EYT liler için maaş hesaplaması nasıl yapılır? Brüt maaş nasıl hesaplanır?

Aylık birim kesintisi ise 1501 TL 20 kuruştan 750,60 kuruşa gerilemiş olacak. Verilen bu bedeledn 112,59 TL gelir vergisi kesilirken çalışanaın eline geçen kesin fiyat ise 9.144,81 TL olarak görülüyor. Yani brüt 10.008 lira asgari ücretle çalışanın net ücreti emeklilik öncesi 8.506 lira iken, emeklilik sonrası 9.144 lira olacak. İşçinin kesin fiyat 638,1 TL yükselecek.

Bankalar keseyi açtı! Tek tek hepsi açıklandı! O banka müşterileri sevinçten havaya uçacak

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer her yatırımcıyı uyardı! Dolar bu tarihte 25 TL olacak

Vergi borcu olan depremzedelere müjde! Faizsiz taksit imkanı geldi


Geri Dön