27 / 04 / 2024

Konutlarda net metrekare nasıl hesaplanır?

Konutlarda net metrekare nasıl hesaplanır?

Net metrekare, brüt metrekare kadar kullanılmayan bir alan hesabı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, konutlarda net metrekare nasıl hesaplanır?



Konutlarda net metrekare nasıl hesaplanır?

Ev satın alırken brüt ile net metrekareye göre hesap yapmak gerekiyor. Piyasada satış ve tanıtım ofislerinde satılan evin brüt metrekaresi belirtilmekte, bu sebeple alıcılar satın alacağı evin net ölçümünü göremiyor.  Satıcı firma yüksek metrekare göstererek dairenin cazibesini artırmaya çalışabiliyor. 


Net metrekare, brüt metrekare kadar kullanılmayan bir alan hesabı olarak karşımıza çıkıyor. Brüt metrekareye, net metrekareden daha çok alan dahil ediliyor. Bu nedenle de konut alım satımlarında daha büyük olan alan hesabı ‘brüt metrekare’ kullanılıyor. 


Net metrekare alanları... 

Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alan oluyor. Net alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merpenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dahil edilmiyor.


Bunun yanı sıra açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekanlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekanlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmiyor.


Net metrekare hesabı... 

Konutun net metrekaresinin hesaplanması için, evin tüm odalarının metrekarelerinin tek tek hesaplanması gerekiyor. Bulunan metrekarelerin toplanması halinde evin net metrekaresi bulunmuş oluyor.


Bir odanın alanını bulmak için de odanın komşu iki duvarının metre cinsinden ölçmek ve ölçülen değerlerin birbiriyle çarpılması yeterli oluyor. 


Konutta metrekare hesabı nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön