27 / 04 / 2024

Net metrekareye dahil alanlar

Net metrekareye dahil alanlar

Net metrekare, brüt metrekare kadar kullanılmayan bir alan hesabı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, konutlarda net metrekare nasıl hesaplanır?

Konutta metrekare hesabı nasıl yapılır?

Evinizin net metrekaresini hesaplayabilmek için, evin içinde yer alan tüm odaların ve alanların metrekare türünden değerlerinin hesaplamak gerekiyor. Peki, konutta metrekare hesabı nasıl yapılır?

Konutlarda net alan hesabı!

Konut büyüklükleri iki farklı şekilde hesaplanıyor. Bunlar net alan hesabı ve brüt alan hesabı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, konutlarda net alan hesabı nasıl yapılır?

Net metrekareye dahil olmayan alanlar!

Hangi alanlar net metrekareye dahil? Hangi alanlar net metrekareye dahil değil? İşte Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alan net metrekareye dahil olmayan alanlar bu haberde...

Net metrekareye dahil alanlar!

Net metrekare, bilindiği üzere brüt metrekarenin aksine evin kullanılabilen gerçek alanını söylüyor. Peki hangi alanlar net metrekareye dahil ediliyor? İşte konutta net metrekareye dahil alanlar...

E-bebek'ten tüm Tommee Tippee ürünlerinde net yüzde 25 indirim fırsatı! İşte 16 Eylül 2022 fiyat listesi

Anne bebek markası e-bebek tüm Tommee Tippee ürünlerinde net yüzde 25 indirim kampanyası başlattı! Peki kampanyaya hangi ürünler dahil?

Her şey dahil düğün paketlerinde yılın indirimi! Anında yüzde 10 indirimle İstikbal 12 Eylül 2022 fiyat listesi…

Eylül ayına özel tüm fırsatları kaçırmadan yakalayın. İstikbal’de Eylül ayına özel her şey dahil düğün paketlerinde geçerli net yüzde 10 indirimler siz bekliyor. Sonbahar kampanyası dahilinde İstikbal’de her şey dahil düğün paketlerinde muhteşem indirimli 12 Eylül 2022 fiyat listesi….

Ortak alan brüt metrekareye dahil edilmiyor!

Vergi mahkemesi verdiği yeni kararla birçok vatandaşı haklı bulundu. Brüt 200 metrekareyi aşmayan daireler için ortak alan da hesaplanıp ödenen vergiler geri alınabilecek.

Silivri Göksu Royal'e kamuya ait yol mu dahil edildi?

Silivri'de hayata geçirilen Göksu Royal projesine kamuya ait yeşil alan ve yol dahil edildi. Projenin alanı 18 bin metrekareye çıkarıldı. Mahkeme bu kararı iptal etti ve yolun kamuya açılmasını hükmetti. 

Bağımsız bölüm net alanı hesaplama 2017!

Bağımsız bölüm net alanı hesaplamalarına bağımsız bölümün bazı alanları dahil edilmiyor. Peki, son yönetmeliğe göre bağımsız bölüm net alanı nasıl hesaplanır?

Balkonlar net alandan çıktı!

Konutların net alan hesabı artık KDV Uygulama Tebliği'ne göre değil, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre gerçekleşecek. Bu değişikliğe göre balkonlar net alana dahil edilmeyecek.

360 Kurtköy net-brüt farkına yeni bir boyut getiriyor!

360 Kurtköy projesinde sektördeki örneklerinden farklı olarak brüt alana otopark ve sosyal tesisler eklenmeden satış yapılacak. Brüt metrekareye otopark ve sosyal alanlar dahil edilmiyor.

360 Kurtköy projesi metrekare hesabına yeni bir çözüm getirdi!

360 Kurtköy projesi, net-brüt metrekare hesabına yeni bir çözüm getirdi. Buna göre konut satışları net metrekare üzerinden yapılacak. Brüt metrekareye ise otopark ve sosyal alanlar dahil edilmeyecek

Konut net alanı nasıl hesaplanır?

Bir konutun alan hesabı iki farklı şekilde yapılıyor. Konutun brüt alanı, dairenin bütün alanları dahil toplam metrekareyi söylerken, konutun net alanı ise yalnız kullanılabilen alanlar oluyor. Peki, konut net alanı nasıl hesaplanır?

Net metrekare hesaplamasına dahil alanlar!

Konutun tüm alanlarının toplamı ‘brüt metrekare’; konut içindeki ‘süpürülebilir alan’ ise ‘net metrekare’ ile ifade ediliyor. İşte, net metrekare hesaplamasına dahil alanlar!

Net-brüt metrekare nasıl hesaplanır?

Net-brüt metrekare farkı özellikle büyükşehirlerdeki konut alıcısının en büyük sorunlarından biri. Brüt metrekareye otopark, hatta merdiven boşluğu gibi ortak alanlar eklendiğinde bazen net metrekarenin 2 katı metrekare bilgisi verilebiliyor.

Balkon net alana dahil mi?

Yapılardaki balkonların bağımsız bölümün net metrekare hesabına dahil edilip edilmeyeceği merak edilen hususlar arasında yer alıyor. Peki, balkon net alana dahil mi? Değil mi? İşte yanıtı..

Sosyal alan da ev kadar önemli!

Koç Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Koç, sosyal alanların metrekareye dahil edilmemesi için belediyelerle birlikte özel bir imar mevzuatı oluşturulmasını önerdi.

Net metrekareye dahil alanlar Haberi

Net metrekareye dahil alanlar

Konutlarda net metrekare nasıl hesaplanır?

Ev satın alırken brüt ile net metrekareye göre hesap yapmak gerekiyor. Piyasada satış ve tanıtım ofislerinde satılan evin brüt metrekaresi belirtilmekte, bu sebeple alıcılar satın alacağı evin net ölçümünü göremiyor.  Satıcı firma yüksek metrekare göstererek dairenin cazibesini artırmaya çalışabiliyor. 


Net metrekare, brüt metrekare kadar kullanılmayan bir alan hesabı olarak karşımıza çıkıyor. Brüt metrekareye, net metrekareden daha çok alan dahil ediliyor. Bu nedenle de konut alım satımlarında daha büyük olan alan hesabı ‘brüt metrekare’ kullanılıyor. 


Net metrekare alanları... 

Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alan oluyor. Net alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat...