02 / 05 / 2024

Konutta metrekare hesabı nasıl yapılır?

Konutta metrekare hesabı nasıl yapılır?

Evinizin net metrekaresini hesaplayabilmek için, evin içinde yer alan tüm odaların ve alanların metrekare türünden değerlerinin hesaplamak gerekiyor. Peki, konutta metrekare hesabı nasıl yapılır?



Konutta metrekare hesabı nasıl yapılır?

Evinizin net metrekaresini hesaplayabilmek için, evin içinde yer alan tüm odaların ve alanların metrekare türünden değerlerinin hesaplamak ve hesaplanan bu değerlerin toplamını almanız gerekiyor. 


Almak istediğiniz evin brüt metrekaresi yerine net metrekaresine bakarak karar vermeniz gerekiyor. Bunun nedeni brüt metrekare olarak hesaplanan evin metrekare değerine evin kullanılmayan bazı alanları da dahil edilirken net metrekare hesabında sadece duvarlar arasında kalan bölümler ölçülüyor. Bu sebeple; evin kullanılabilir alanlarını net metrekare hesabı ortaya çıkarıyor.


Evinizin net metrekare hesabını hesaplayabilmeniz için ilk olarak evinizdeki bölümlerin kapladıkları alanların metre(m) cinsinden bulunması gerekiyor. 


Net metrekare, brüt metrekare kadar kullanılmayan bir alan hesabı olarak karşımıza çıkıyor. Brüt metrekareye, net metrekareden daha çok alan dahil ediliyor. Bu nedenle de konut alım satımlarında daha büyük olan alan hesabı ‘brüt metrekare’ kullanılıyor.


Net metrekareye dahil alanlar...

Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alan oluyor. Net alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merpenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dahil edilmiyor.

Evin net alanı hesaplaması!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön