20 / 11 / 2024

New York'la gelişmekte olan ülkelerin binaları yarışıyor!

New York'la gelişmekte olan ülkelerin binaları yarışıyor!

Ülkeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde yapılan projeler gelişmiş ülkelerdekilere taş çıkarıyor. Bombay'ın kuleleri New York'takilere kafa tutarken dünyanın en pahalı binası da bu şehirde hayata geçiriliyor




Ülkeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde yapılan projeler gelişmiş ülkelerdekilere taş çıkarıyor. Bombay'ın kuleleri New York'takilere kafa tutarken dünyanın en pahalı binası da bu şehirde hayata geçiriliyor

Bollywood burada hayat bulacak
Hindistan'ın Bombay kentinin tam merkezinde hayata geçirilen bu renkli proje mimar James Law Cybertecture imzası taşıyor. Hindistan'ın Hollywood'a kafa tutan Bollywood film endüstrisi için bir merkez olacak Parine Tower'ın dış cephesinde film afişleri LED ışıkları ile ışıklandırılarak renkli bir görüntü oluşturulacak. Gelecek konsepti ile tasarlanan bina Bombayı gökyüzünde de hareketli bir performans sergiliyor. Dış cephesi metal kaplı binanın girişi ile en renkli bölümünü oluşturuyor. Binanın içinde ünlülere adanan restoran ve sosyal tesis alanlarının yanı sıra ünlü filmlerin galasını yapmak için geniş toplantı alanları da yer alacak.

Rio'nun olimpik limanı
Rio de Janeiro'da yapılan Olimpik Liman, JDS Mimarlık ve NE Mimarlık ortaklığıyla hayata geçiriliyor. Porto Olympico adını taşıyan projede mimarlar yanyana dizilmiş binaları yanyana dizmek yerine şehrin karakteristiğine uygun, dağınık binalardan meydana gelen bir proje çizdiler. İçerisinde parklar, balkonlar ve içinde her türlü sosyal aktiviteyi barındıran tesislerin olduğu sosyal platoyu da hayata geçiriyor. Yüksekliği New York ile yarışacak binaların yer alacağı Porto Olympico'da yer alan yüksek binalar teraslarla desteklenerek binaların daha az yoğunluklu görünmesine neden oluyor.

Dünyanın en pahalı evi
Bombay sadece ilginç mimari anlayıştaki projeleri değil dünya ile yarışan milyar dolarlık projeleri ile de dikkat çekiyor. Time dergisinin dünyanın en pahalı evi seçtiği Bombay'daki bina geçen ay içinde tamamlandı. Dünyanın dördüncü zengini Hintli işadamı Mukesh Ambani'nin oturacağı bina Antilia adını taşıyor. Adını Atlantik Okyanusu'ndaki bir adadan alan yapı 400 bin metrekare kullanım allanına sahip. Şikago merkezli Perkins & Will mimarlık tarafından hayata geçirilen binanın otoparkı 150 araç alıyor. 600 kişinin çalışacağı evde 3 heliport da bulunacak.

Çiçek gibi kongre merkezi
Çin'in Hangzhou şehrinde yapılan bu kongre merkezi dünyadaki en ilginç örnekler arasında yer alıyor. Peter Ruge Architekten tarafından yapılan proje Qiantang Nehri kenarında inşa ediliyor. Kongre merkezinin farklı bölümleri açan bir çiçek şeklinde projelendirilirken projenin ortasında ise açık sosyal alanlar ve toplanma alanları yer alıyor.

Yumurta şeklindeki ofis
Hindistan, son dönemde hayata geçirilen ilginç binalarıyla mimari literatüre adını yazdırıyor. Bombay kentinde hayata geçirilen bir ofis projesi yumurta şeklindeki formuyla dikkat çekiyor. 32 bin metrekare kullanım alanına sahip proje Hong Kong, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan'da merkezi bulunan James Law Cybertecture imzası taşıyor. Projenin en önemli özelliklerinden biri ise çalışanların sağlığını kontrol edecek ilginç teknolojilerle donatılmış olması. Binada kullanılan akıllı teknolojiler sayesinde negatif iyonların binada artmasında tehlike çanları çalacak. Çalışanların dinlenme odaları bulunacak, ayrıca istediklerinde kan basıncı, nabız ölçümü de yapılabilecek.

Starların performans alanı
Singapur'da hayata geçirilen The Star Performing Art Center bir performans sanatları merkezi projesi. Aedas Limited Mimarlık tarafından tasarlanan projede 54 bin metrekarelik alanda perakende ve kültür alanlarının yanı sıra eğlence ve sosyal alanlar da yer alıyor. Projenin içinde amfitiyatro da bulunuyor. Katmanlar halinde yoğunluklu bir bina olarak projelendirilen bina "sınırları aşmak" temasından hareketle hayata geçiriliyor.

DİLEK TAŞ/Sabah


Geri Dön