27 / 12 / 2024

Niğde tarihi Göncü Konağı konuk evi olarak hizmete açıldı!

Niğde tarihi Göncü Konağı konuk evi olarak hizmete açıldı!

Niğde Üniversitesi, tarihi Göncü Konağı’nın restorasyonunu tamamlayarak konuk evi olarak hizmete açtı. Resmi açılışı Aralık ayının başlarında yapılacak olan Niğde Üniversitesi Göncü Konağı Konukevi, konuklarını ağırlamaya başladı.



Kültür varlıklarının restore edilip, Türkiye turizmine ve kültürüne kazandırılmasına, ayrıca işlevsel hale getirilip, sürdürülebilir koruma sağlanmasına yönelik çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren Niğde Üniversitesi, tarihi Göncü Konağı’nı restore ettirerek Konuk Evi olarak hizmete açtı.

Niğde’nin tarihi eser bakımından en zengin sokaklarının başında gelen Cullaz Sokak’ta yer alan ve 1900’lü yılların başında yapımı tamamlanan konağın, konukevi olarak faaliyete geçmesiyle birlikte tarihi sokağın da yeniden canlanması ve Niğde turizmine katkı sağlaması bekleniyor.


Madde Bağımlılarının Yuvasıydı

Madde bağımlılarının yuvası haline gelen ve büyük bir yangın atlatan tarihi Göncü Konağı’na sahip çıkan Niğde Üniversitesi, restorasyonun ardından oldukça şık ve aslına uygun şekilde döşenen bir konukevi ortaya çıkardı.


2010 yılında Ak Medrese karşısında bulunan 1891 yılı yapımlı tarihi binayı da restore ederek “Niğde Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi” adı altında Niğde Üniversitesi personeli, öğrencileri ve Niğde halkının hizmetine sunan üniversite, Göncü Konağını da Konuk Evi olarak kullanacak.

Üniversite Misafirlerini Ağırlayacak


Halka açık olan tarihi bina Niğde Üniversitesi’nin konuklarına ev sahipliği yapacak. Düzenlediği ulusal ve uluslararası programlarda birçok bilim adamını Niğde’de buluşturan Üniversite, Göncü Konağı Uygulama Konuk Evi ile konaklama sıkıntısını da aşacak. Tamamlanan konukeviyle birlikte üniversite, otantik bir ortamda misafirlerinin en iyi şekilde konaklamasını sağlamış olacak.

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, üniversite olarak 1900’lü yılların başında yapılmış bir tarihi eseri Niğde turizmine kazandırmaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek şunları söyledi; “Niğde Üniversitesi, bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayarak insanlığa hizmet etmenin yanı sıra ülkenin ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunmayı da kendisine görev edinmiştir. Gelecek nesillere öz kültürümüzün sağlıklı bir şekilde aktarılması için kültür varlıklarının restore edilerek Türkiye turizmine ve kültürüne kazandırılması büyük önem taşımaktadır. Tabi sadece restore etmekle iş bitmiyor işlevsel hale getirilip, sürdürülebilir koruma sağlanması da oldukça önemli. Üniversite olarak 2010 yılında restorasyonunu tamamlayarak “Niğde Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi” adıyla hizmete açtığımız 1891 yılı yapımlı tarihi bina geçtiğimiz zaman içerisinde gördük ki Niğde’ye gelen birçok vatandaş için bir ziyaret mekânı haline geldi. Ayrıca burada üniversitemizin birçok sosyal ve kültürel faaliyetini hayata geçirdik. Bu durum bizi yeni projeler için de umutlandırdı. Aynı sokakta yer alan diğer tarihi konaklarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Cullaz Sokağı kısa sürede tarihi ve kültürel kimliğine uygun olarak Niğde turizminin hizmetine sokmayı planlıyoruz. Bu doğrultuda satın alarak restorasyonunu tamamladığımız Göncü Konağı ile de Niğde’nin turizmine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Niğde’mize ve üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.



Bu haber Hürriyet gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Niğde Üniversitesi tarafından restorasyonu tamamlanan Göncü Konağı Niğde Üniversitesi konuk evi olarak hizmete açıldı.

Tarihi Göncü Konağı’nın açılışına Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde İl Jandarma Komutanı Albay İbrahim Taşkın, Niğde Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, kurum amirleri, vatandaşlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konağın açılışında konuşan Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür: “Restorasyon için 1 milyon 100 bin TL harcadık. 200 bin TL tefrişatı için harcadık. 375 bin liraya da özel idareden satın almıştık. Dolayısıyla bize maliyeti 1 milyon 675 bin lira oldu. Bizim amacımız burada bir otel işletmeciliği değil, asla öyle bir şey söz konusu değil. Tek amacımız buradaki tarihi yapının kullanılarak ayakta kalmasını sağlamak. O nedenle biz elimizde mevcut bulunan Sosyal Bilimler Meslek Yüksek okulundaki Turizm Otelcilik Programının da uygulama alanı olarak düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Niğde Belediye Başkana Faruk Akdoğan: “yıllardır konuşulan söylenen Niğde’mizin Türkiye’de eşi benzeri olmadığını düşündüğümüz Cullaz sokağımızın yine en güzide konutlarından bir tanesini Niğde Üniversitesinin bir misafirhanesi olarak açılışını gerçekleştiriyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda , Niğde Kalesin de bulunan Alaettin Camisinden başlayarak, Sungurbey Camisi, Ermeni ve Rum Kiliseleri, Dumlupınar İlköğretim Okulunu da kapsayan Niğde Kültür Vadisi oluşturmak mümkündür. Bu Noktada bir düzenleme önümüzdeki en 10 yada 20 yıl içerisinde bu proje kalenin tamamının etrafıyla beraber Kültür Vadisi oluşturulursa, bununla ilgilide bizim Niğde Belediyesi olarak bir taslak çalışmamız var. Niğde’ye en önemli yapılacak hizmetlerden Turizm ve Kültürümüz açısından geçmiş mirasımıza sahip çıkma açısından çok önemli bir iş yapacak olduğumuzu söyleyebiliriz. Önümüzdeki günlerde bu düşüncemizi uygulama aşamasına geldik ve başlıyoruz” dedi.

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ise, “Geçmiş valilerimiz Cullaz sokaklarla ilgilenmişler. Biz geldiğimizde de tapusu bizdeydi restorasyonu projesi hazırlanmış ve restorasyona hazır hale getirilmişti. 3 değişik binanın da restorasyonu tamamlanmıştı ve il özel idareye aitti. Göncü Konağını masrafımızın aşağısında bir rakama Niğde Üniversitesine devrettik. Ama doğru yaptık. Niye doğru yaptık. Üniversitemizin zaten birada bir konuk evi vardı. Üniversitemizin bir turizm bölümü var. Dolayısıyla bu öğrenciler buradaki tesisleri ayakta tutacaklardı hem de bakımını yapacaklardı ve Niğde’ye birinci sınıf bir hizmet vereceklerdi. Bu bakımdan doğru bir karardı bu tesislerin üniversiteye devredilmesi bizde devrettik. Hocamızda çok çabuk bir şekilde realize etti bu hizmetleri Niğde buluştu” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Göncü Konağı Niğde Üniversitesi Konuk Evi olarak hizmete açıldı.


Geri Dön