05 / 05 / 2024

Niğde'deki kentsel dönüşüm 40-50 yıl örnek gösterilecek!

Niğde'deki kentsel dönüşüm 40-50 yıl örnek gösterilecek!

Niğde projesinin Türkiye'de 40-50 yıl örnek gösterilecek bir dönüşüm çalışması olacağını söyleyen TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, "Ben inanıyorum ki Niğde, bu bölgedeki diğer vilayetimizden bir adım önde olacak.”



TOKİ ve Niğde Belediyesi iş birliğinde yürütülen Niğde Merkez Efendibey Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, çarpık yapılaşmanın bulunduğu alan boşaltılarak, bölgeye güvenli ve sürdürülebilir yeni bir yaşam alanı inşa ediliyor. İki bölgede yürütülecek projenin 3 üncü Etap’ında 1.664 konut, 117 adet dükkan, cami ve iki adet ilkokul bulunuyor.

 

TOKİ Haber Dergisi'nde yer alan habere göre; 1.664 konutluk proje kapsamında toplamda 47 adet blok yer alıyor. Bu bloklarda 436 adet 2+1,1.228 adet 3+1 kat planına sahip daireler bulunuyor. 693 TL ve 813 TL'den başlayan taksitlerle satışa sunulan konutların sahipleri belli aralıklarla yapılan kura çekilişleriyle belirleniyor.

 

"NİĞDE BİR ADIM ÖNDE OLACAK"

 

Niğde projesinin Türkiyede 40-50 yıl örnek gösterilecek bir dönüşüm çalışması olacağını söyleyen  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan, “İdare olarak kentsel dönüşüm alanında 54 şehrimizde çalışma yürütüyoruz ancak Niğde projesi, nitelikleriyle öne çıkan 4-5 çalışmadan biridir. Proje, şehir ve ülkemiz açısından önemli bir dönüşüm projesidir” şeklinde konuştu.

 

Proje kapsamında yer alan yaklaşık 6 bin konut tamamlandığında bölgede 30 bine yakın nüfus olacağını söyleyen Turan, şu bilgileri verdi: “Projeyle, Niğde’ye, şehrin tamamına hizmet eden ve başka şehirlerde fazla örneğine rastlamadığımız 250 bin metrekarelik bir rekreasyon alanı da kazandırılmış olunacak. Ben inanıyorum ki Niğde, bu bölgedeki diğer vilayetimizden bir adım önde olacak.”

 

MODERN VE GELENEKSEL İÇ İÇE

 

Niğdeliler için, okulları, dükkânları, camisi, parkı, peyzajı ve diğer sosyal donatılarıyla çağdaş bir yaşam alanının hedeflendiği projede, geleneksel mimari özelliklere de yer veriliyor.

 

Konutların tasarımında modern mimari anlayıştan izler taşıyan cephe elemanları yer alıyor. Su ve yangın direnci olan, enerji verimliliği sağlayan fibercement kaplama malzemesiyle cephe motifleri oluşturulurken, cephe tasarımında geleneksel konut mimarilerinde rastlanan kat silmesi ile zemin kat seviyesinde taş kaplamalar kullanılıyor.

 

7.664 konutluk proje kapsamında toplamda 47 adet blok yer alıyor. Bu bloklarda 43B adet 2+7, 7.228 adet 3+1 kat planına sahip daireler bulunuyor.

 

 

NİTELİKLİ SOSYAL YAŞAM

 

Bir mahalle yaklaşımıyla projelendirilen dönüşüm alanında, yola yakın blokların zeminlerinde dükkânlara yer verilerek, yerleşimin ticaret ve sosyal yaşam ile ilişkisi güçlendiriliyor. Rekreasyon alanları çevresine yapılan genel yerleşimde blokların arasında mümkün olduğu kadar mesafe bırakılıp, her bloğun diğerinin manzarasını koruması sağlanıyor.

 

Bir yaşam merkezi anlayışı ile tasarlanan proje kapsamında rekreasyon alanları ve sosyal donatılar da inşa ediliyor. Konut adalarının içine yerleştirilen çocuk oyun alanı, fitness alanı ve parklarla, insanların etkileşim halinde olacakları sosyal mekanlar oluşturuluyor. 


Geri Dön