25 / 12 / 2024

Nihat Değer'den Derince çöp tesisi eleştirisi!

Nihat Değer'den Derince çöp tesisi eleştirisi!

Körfez ve Derince arasında kurulacak olan çöp tesisine karşı çıktıklarını belirten ilçe başkanı Nihat Değer, “Derince kıyametle baş başadır. Bunlar sadece çöp tesisi kurmuyorlar, kıyameti bizim başımıza konduruyorlar” dedi



Körfez ve Derince arasında kurulacak olan çöp tesisine karşı çıktıklarını belirten ilçe başkanı Nihat Değer, “Derince kıyametle baş başadır. Bunlar sadece çöp tesisi kurmuyorlar, kıyameti bizim başımıza konduruyorlar” dedi

 

Kocaeli’nin belki de en büyük eksikliği kent muhalefetinin olmaması.15-16 Haziran eylemlerinde binlerce işçinin ayaklanmasına sahne olan Kocaeli, yıllar içerisinde kitlesel gücünü büyük ölçüde yitirdi.


İrili ufaklı kimi sivil toplum örgütleri alanı boş bırakmamak için çabalasa da kitlesel olmayan eylemler kendini marjinalleştirmekten öteye gidemiyor.


Vatandaşları büyük ölçüde duygusuzlaştırılan, duyarsızlaştırılan Kocaeli toplumunda ana muhalefet partisi CHP’nin temsilcilerine rastlamaksa neredeyse mümkün değil.


İzmit, Kartepe, Körfez ve Derince gibi ilçe başkanları olmasa, partinin kapısına kilidi vurun daha iyi.

Sönük anma toplantılarıyla, absürt dayanışma geceleriyle değil, şehrine, ilçesine sahip çıkarak muhalefet görevini yerine getiren isimlerden biri olan CHP Derince İlçe Başkanı Nihat Değer’e konuk olduk bu hafta.


Derince’nin önemli sorunlarını ve CHP olarak ne gibi çalışmalar yaptıklarını anlattı Değer...

Yapılanlardan tatmin oldum, ‘evet beklediğim muhalefet budur’ dediğimi söyleyemem. Bizim beklediğimiz, dilediğimiz muhalefet çoğu zaman cezaevlerinde sona eren propagandaların konusu oluyor...


Bir ‘sosyal demokrat’ olan Nihat Değer’i dinlerken keyif aldım.En azından ilçesi için elinden gelen çabayı sarf ediyor.Ne mutlu Derinceli CHP’lilere ki böyle bir ilçe başkanları var.

 

Son günlerde Derince denince akla yeniden liman gelir oldu. CHP olarak, Derince Limanı’nda dolgu yapılmasına neden karşısınız?

-Biz, Kocaeli’de 17 Ağustos Depremi’ni yaşadık. Gölcük’te Değirmendere’de daha önceki yıllarda yapılan dolgular 1999 yılındaki depremde ne hale geldi hepimiz gördük. Deniz, 17 Ağustos öncesinde verdiğini geriye aldı. Birincisi tabii ki biz bu alanın işler hale gelmesine karşı değiliz. Firmanın dediğine ve iktidarın da savunduğuna göre buraya 450 dönümlük bir dolgu yapılırsa bu alan işler hale gelecek. Şimdi 450 bin metrekarelik bir dolgu yapıldığını burada ekolojik denge bozulacak. Burada dolguya başlandığında günlük Derince’de bin 300 civarında kamyon ve TIR giriş çıkış yapacak. Başlı başına bu bile çevreye vereceği hasarlar nedeniyle karşı çıkmamıza bir sebep. Var olacak gürültüyü düşünmek bile istemiyoruz.

 

Liman çevresini olumlu yönde etkilemeyecek mi peki?

-Safi Derince Limanı’nın yanında Deniz ve Dumlupınar Mahalleleri var. Deniz Mahallesi’nin tamamı, Dumlupınar Mahallesi’nin ise bir kısmı kentsel dönüşüm kapsamına alınacak. AKP siyasette alttan ısıtıyor, kaynatıyor, getiriyor kamuoyunun önüne koyuyor. Bu kentsel dönüşümü geçen yıldan itibaren ısıttılar. Karaosmanoğlu ayrı, Haydar Bulut ayrı koldan Deniz Mahallesi’ne yüklendiler. Şimdi oradaki çalışma tamamlandığında Derince tamamen bir konteyner kenti olacak. Bunun nasıl olumlu bir etkisi olabilir? Derince’nin denizle bağını koparacaklar. Deniz kenarıymış, sahilmiş... Bizler için hayal olacak. AKP’lilerin bu bölgede yapacakları kentsel dönüşümün sonucunda neler olacağı kafalarında nettir bana soracak olursanız. Ancak bunu kamuoyuna açıklamaya cesaret edemiyorlar.

 

Ne yapacak sizce?

-AKP’liler bu alanda ne yapacaklarını çok iyi biliyorlar. Burada kendi istedikleri doğrultusunda mı hareket edeceklerini, vatandaşın istekleri doğrultusunda mı hareket edeceklerini, bölgeyi AVM’lere ve benzeri çok katlı beton yığınlarına mı peşkeş çekeceklerini tartışmaya bile gerek yok. Onlar ne yapacaklarını biliyorlar ancak kamuoyuna açıklamıyorlar. Açıklamadıkları için şimdilik biz soru işaretleriyle bekliyoruz. Bunları oldu bittiye getirmemeleri için biz her zaman demokratik haklarımızı kullanmaya hazırız.

 

Bir ara Derince’de kentsel dönüşümle birlikte kimi bölgelerde 6 kata kadar inşa izni verileceği dile getirilmişti...

-O ayrı bir tartışma konusu. Belediye yaptığında,  TOKİ  yaptığında 6 kata kadar inşa izni var, vatandaş yaptığında 3 kattan dur diyeceksin. Bu doğru değil. Bizim elbette bir alanın büyümesi, o alanda istihdam alanlarının açılmasıyla ilgili sorunlarımız yok. Ancak burada kimsenin görüşü alınmadan bazı işler yapılmak isteniyor. Biz buna karşıyız.

 

Yeniden limana dönecek olursak, limanla birlikte çok sayıda vatandaş istihdam edilmeyecek mi? Sadece bunun bile Derince’ye katkısı olmaz mı?

-Dolgu alanı tamamlandıktan sonra binlerce kişinin istihdam edileceği filan şeklinde söylemler var. Bunlar tamamen abartı. Çünkü bu işleri insanlara değil makinelere yaptıracaklar. Bırakın binlerce insanın işe alınmasını, limanda istedikleri ilerlemeyi elde ederlerse mevcut işçiler bile işsiz kalmayla karşı karşıya olacaktır. Biz bu sürece karşı çıkıyoruz.

 

İsmet Paşa Stadı yıkılacak. CHP’nin stadın yıkılmasına da karşı çıktığını biliyoruz. Statla ilgili ne söylemek istersiniz?

-Derince denince akla 3 şey geliyor; liman, stat ve Çenesuyu... Bunları çıkardığınızda geriye başka ne kalıyor ki? Değil Kocaeli’ye, bu saydıklarım Türkiye’ye ve hatta yurtdışına mal olmuş şeyler. Şimdi stat şehrin merkezi konumunda. Şimdi burayı kaldırıyorlar. Buranın yerine AVM’lerle dolu iş merkezleri kuracaklar. Biz stadın yıkılmasına karşı değiliz. Artık talebe karşılık veremiyordur, tadilat yapmak yenisini yapmaktan daha fazla ücrete mal olacaktır. Son çare yıkmaktır ama bu on çareye sıra gelmiştir, tamam. Fakat bugün durum böyle değil. Bu statta çok önemli anılar var. İnsanlar orada sevinci, üzüntüyü yaşamışlar. Kocaelispor şampiyonluk iddiasıyla orada top koşturmuş... Oradaki insanların anılarına saygı göstererek bu alanı çok daha özel ve insanların da faydalanabileceği bir yeşil alan olarak düzenleyebilirler. Buraya statla ilgili bir eser de konabilir, hatıra olur.

 

İmarda ticari alan olarak geçti mi stadın olduğu bölge?

-Bunlar (siyasi iktidar) şöyle bir yöntem izliyor; Derince Belediyesi diyor ki ‘Bizi aşıyor.’ Büyükşehir Belediyesi diyor ki ‘Bizi aşıyor.’ Topu bakanlığa atıyorlar. Geçmişte Kocaeli’de Büyükşehir Belediye Başkanı’nın, bakan Fikri Işık’ın Derince Limanı’yla ilgili sözlerini hatırlayın. Bir metrekare dolgu yapılmayacağını ifade ediyorlardı. Sonra bizi aşar dediler ve bakanlık kararını verdi. İsmet Paşa Stadı için de durum şimdilik bilinmiyor. Derince Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi inisiyatif almıyor. Gün gelecek bakanlık, ‘burası AVM olacak’ diyecek ve o alan AVM olacak.

 

AVM’LERE KARŞI DEĞİLİZ

Sürekli AVM’leri dillendiriyorsunuz. CHP AVM’lere de karşı mı?

-Hayır tabii ki. Bize göre AVM’ler şehrin merkezinde olmaz, dışında olur. Servislerle o AVM’leri çalıştıran şirket sahipleri vatandaşları kendi alanına taşır. Vatandaşlar şehir merkezinde küçük esnafa ulaşır, istedikleri zamanlarda ise AVM’lere servislerle ulaşır. Ancak bugün durum böyle değil. Şimdi çıkalım Denizciler Caddesi’ne esnaf sinek avlıyor. Neden? Sağında AVM, solunda AVM, önünde arkasında AVM var. Yetmiyor Derince Belediye Başkanı liseyi ve ortaokulu kaldırarak Denizciler Caddesi’nin sonunda yeni AVM kurmaya çalışıyor. Tabi bunun yanına bir iki tane zorunlu olarak sosyal donatı ve yeşil alan ekleyecek ama asıl mesele AVM. Derince’nin girişi ve çıkışı böylelikle AVM’lerle kapatılmış olacak.

 

ÇENESUYU SATILMAMALI

Liman, stat ve son olarak Çenesuyu var Derince’nin. Çenesuyu’yla ilgili istediği parayı veren olursa satabileceğini söylemişti belediye başkanı Ali Haydar Bulut. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Çenesuyu satılmalı mı?


-Biz 2014 yılında göreve geldiğimizde apar topar bir yetki aldı belediye başkanı. Bu yetki Çenesuyu’nun özelleştirilmesiyle ilgiliydi. Öyle bir yetki alındı ki 5 değil, 10 değil, 15 yıllığına... Sen şimdiden geleceği neden ipotek altına alıyorsun? Kendi dönemin için alsana. Belediye başkanının bu yetkiyi alması demek Çenesuyu’nu özelleştirmesi demekti. Biz bu sebeple bunlara karşı çıktık ve muhalefet şerhi koyduk. Şimdi Çenesuyu’nu süsleyip püslüyorlar. Yurtdışında makine filan ithal ediyorlar. Satışa hazır hale getiriyorlar. Bu değerin satılmasını doğru bulmuyoruz.

 

Derince dışardan bakıldığında hala İzmit’e bağımlı bir tabloda yer alıyor. Bunun sebebi sizce nedir?

-Derince’ye daha önce vali bey geldi bir toplantı yaptı. Orada öneri ve görüşlerimizi sunduk. Orada da belirttiğimiz gibi Derince’de sosyal alan. sıkıntısı var. Dolmuşa binen insan İzmit’te iniyor. Yenikent’ten binen insan Derince merkezde de inse aynı parayı veriyor, İzmit’te de inse aynı parayı veriyor. Haliyle daha geniş imkanlara sahip olan İzmit’i tercih ediyor ve İzmit’e gidiyor. Gününü İzmit’te geçiriyor, alışverişini İzmit’te yapıyor ve Derince’ye akşam yatıya geliyor. Derince hala İzmit’in bir mahallesi, köyü gibi. Bu anlamda dolmuşlarda kısa mesafe ücreti düşürülmeli ve Derince bir cazibe merkezi haline gelmeli.

 

Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut’un pek çok projesi var. Yeterli buluyor musunuz bu projeleri?

-Haydar Bulut sürekli ‘ben proje adamıyım’ diyor. Çok güzel. Proje üretiyor çok güzel ama ortada bir şey yok. 2 yılını doldurdu ortada elle tutulur hiçbir şey yok. Derince Kocaeli’de yüksek okulu olmayan tek ilçe. Adliyesi olmayan nadir ilçelerden biri. Otogarı yok. Otoyol bağlantısı yok. Şimdi otoyol bağlantısını yapacaklarını söylüyorlar ancak bunu liman için yapacaklar, istedikleri için değil. Derince’de bir kapalı otopark da yok. Yenikent şu anda düğünlerin merkezi konumunda. Aşağı yukarı 10 düğün salonu var hatırladığım kadarıyla. Şimdi burada Cuma akşamı başlıyor, Pazar akşamına kadar iğne atacak yer yok. Türkiye’nin değişik illerinden Yenikent’e her hafta sonu vatandaşlar geliyor. Araç park edecek yer bulamıyorlar. Kötü bir izlenim ediniyorlar. Ben bunu defalarca dile getirdim. Sözde kapalı pazar alanı yapılacak da onun içinde otopark olacak. Yenikent nüfusu 40 bine ulaşan, Kocaeli’nin en büyük mahallesi olan bir yer. Buraya daha fazla ilgi gösterilmeli diye düşünüyoruz. Bazı mahallelerimizde pazar yok. Kimi vatandaşların sorunları var.

 

Derince’nin bugün yaşadığı sorunların sebebi sizce kim?

-Derince kurulduğu günden bu yana aynı anlayış tarafından yönetilmiştir. Beni Ahmet, Mehmet ilgilendirmiyor. Hep aynı siyasi çizgideki yöneticiler Derince’de belediye başkanlığı yaptı. Beni ilgilendiren bu. Benim muhatabım kişiler değil, siyaset. Bu siyaset sebebiyle Derince bugünkü durumunda, köy gibi adeta.

 

Size göre Derince’nin en büyük sorunu nedir?

-En büyük sorunu kesinlikle henüz tam bir ilçe olamaması. Derince bir köy. Mevcut iktidar burada yaşayan kimseyi düşünmüyor. Kendilerine oy verenleri bile düşünmüyorlar. Örneğin askeri hastanenin alanı var şu an gündemde. Biz bu alanda ne yapılacağının açıklanmasını istedik. Bize bu alanın kent meydanı yapılacağı söylendi. Biz de üzerimize düşeni yapabileceğimizi, projeye destek verebileceğimizi ifade ettik. Çünkü biz depremi yaşadık ve insanların güvenli bir şekilde bulunabileceği yer olmadığını gördük. Bize göre sadece Derince’nin değil, bütün mahallelerin birer merkezi olmalı. Bir diğer sorun ise çöp tesisi...

 

Derince ve Körfez halkının en büyük sorunu sanırım çöp tesisi. Bölgeye kurulacak çöp tesisi hakkında ne düşünüyorsunuz?


-Derince’nin altı liman, üstü çöp tesisi olacak. Bir yanında Tüpraş var, bir yanında İzmit... Şimdi bir düşünün, aşağıda deniz var yerleşim bitti. Yukarıda çöp tesisi yerleşimi bitirecek. Doğu ve batıda zaten sınırlar belli. Şimdi bizim her yanımız dolu. Hani Memo askere gidiyor. Komutanı diyor ki ‘sağdan düşman, soldan düşman, önden arkadan düşman geliyor. Ne yaparsın?’ Memo diyor ki ‘komutanım kıyamet benim başıma mı kondu?’ İşte Derince’nin bugünkü durumu tam da budur. Derince kıyametle baş başadır. Bunlar sadece çöp tesisi kurmuyorlar, kıyameti bizim başımıza konduruyorlar.



ÇÖP TESİSİNE KARŞI DEĞİLİZ


Çöp tesisine neden karşısınız?

-Biz çöp tesisi kurulmasın, Derince’de olmasın demiyoruz. Çöp tesisine karşı değliz. Bir ihtiyaçtır elbette fakat yeri doğru değil. Şimdi bakın, Körfez ve Derince belediye başkanları daha önce bu projeye karşı olduklarını belirttiler. Sonradan çark ettiler. Bugün bu tesis, Çenesuyu’nun çıkış noktasında, su havzalarında yer alacak. Biz belediye başkanına bu konuyu sorduğumuzda zamanı gelince görüşünü açıklayacağını, şu anda bir açıklama yapmayacağını söylüyor. Sen marka olan Çenesuyu’nun yanı başına çöp tesisi kurarsan ne olur? O suyu kim içer? Çöp tesisinin tarım arazilerine, çevreye ve insana vereceği zarar araştırıldı mı biz bunu soruyoruz. Çöp tesisi için gerekli araştırmalar yapılsın ve bu tesis doğru bir alana kurulsun. Yemyeşil tabiatın göbeğinde bu tesis olmasın.

 

Limana yapılacak dolgu ve inşa edilecek çöp tesisiyle ilgili eylemlerde ana özne CHP oldu. CHP genelde inisiyatif almaktan çekinir. Derince’nin özelliği nedir? Neden öne çıkıyorsunuz?

-Biz aslında liman ve çöple ilgili işin öznesi olmayalım dedik. Milletvekilimiz Haydar beyle birlikte Kent Konseyi’ne, Liman-İş Sendikası’na gittik. Ancak baktık ki herhangi bir hareketlilik yok. Biz de liman önünde bir eylem gerçekleştirdik. Demokratik tepkimizi gösterdik ve dağıldık. Daha sonra bununla bitmemeli diye düşündük ve bir panel düzenledik. Bu panelde uzmanlar yer aldı. Merak edilen bütün konularla ilgili cevap üretilmiş oldu. İlerleyen süreçte daha farklı etkinlikler ve eylemler olacaktır. Kim ne yaparsa yapsın, biz destek verecek ve Derincemize sahip çıkacağız. Şimdilik kimse sahip çıkmadığı için bu işin öznesi biziz. Halk bilinçlendikten sonra biz geri çekileceğiz ve halkımıza destek vereceğiz. 


Bizim Kocaeli

 


Geri Dön