22 / 12 / 2024

Nihat Zeybekci: Katma Değer Hareketi için düğmeye bastık!

Nihat Zeybekci: Katma Değer Hareketi için düğmeye bastık!

Ekonomi Bakanlığı, Türk ekonomisini bir üst lige taşıyacak Katma Değer Hareketi için düğmeye bastı. Nihat Zeybekci, bu hareketle Türkiye'nin yüksek teknoloji ligine çıkacağını anlattı...



Ekonomi Bakanlığı, Türk ekonomisini bir üst lige taşıyacak Katma Değer Hareketi için düğmeye bastı. Bu hareketle Türkiye'nin yüksek teknoloji ligine çıkacağını anlatan Nihat Zeybekci, "Hedefimiz ileri teknolojiye geçmek. Birçok kısa ve uzun vadeli projemiz olacak" dedi


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yeni dönemde hayata geçirilecek KOBİ'lerle ilgili yol haritasını SABAH'a açıkladı. Türkiye ekonomisinin bir üst lige çıkabilmesi için Katma Değer Hareketi'ne ihtiyaç olduğunu belirten Zeybekçi, bu kapsamda kısa ve uzun vadeli birçok projeyi hayata geçireceklerini söyledi. 2023 hedefleri kapsamında yeni nesil KOBİ'lere ihtiyaç olduğunu ve bunların analiz edileceğini ifade eden Zeybekçi, "Amacımız ileri teknolojiye geçmek" dedi. 


Önümüzdeki süreçte KOBİ'lere yönelik nasıl bir politika izleyeceksiniz? 

2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefi için KOBİ'lerin dış pazarlara açılmalarını temel amaç edindik. Ar-Ge yapmalarını sağlanarak rekabetçiliklerini artırmak öncelikli hedefimiz. Hâlen yürütülen destek mekanizmalarının etkinliği daha da artırılacak. Ayrıca "Pazara Giriş Belgeleri'nin desteklenmesine ilişkin yeni bir karar aldık. Firmalarımız tarafından çevre, kalite ve insan sağlığına yönelik harcamalar şirket başına yıllık 250 bin dolara kadar desteklenecek. 


 Başka ne tür destekler vereceksiniz? 

Bunların yanı sıra, önümüzdeki üç yıla ilişkin Orta Vadeli Program çerçevesinde KOBİ'lerin yenilikçi iş modelleri geliştirmelerini etkin bir şekilde destekleyeceğiz. 


Yeni döneme hayata geçirilecek Ar-Ge teşvik politikanızdan bahseder misiniz? 

Yeni teşvik düzenlemelerimiz ile sektörel Ar-Ge çalışmalarının ivme kazanacağını düşünüyorum. Özellikle tasarım gücüne çok önem veriyoruz. Sadece 2014'te toplam 20 adet tasarım yarışmasını bakanlık olarak destekledik. Bu yarışmaların sayısının artmasından gurur duyuyoruz. 


İNOVASYON KOBİ DÜNYASINDA BİR HAYAT TARZI OLACAK


Şirketlerin ileri teknolojide üretim yapmasını nasıl sağlayacaksınız? 

Hedefimiz şirketleri katma değerli üretim gücüne taşımak. Bunun için de bir harekete ihtiyaç var. Bu hareketi yeniliğe ve değişime açık, inovasyonun bir hayat tarzı haline getirerek gerçekleştireceğiz. Amacımız tabii ki ileri teknolojiye geçmek. 2002'de toplam Ar-Ge harcaması 1.8 milyar TL iken bu miktar 2012'de 13.1 milyar TL'ye çıktı. Ar-Ge harcamalarının GSYH'den aldığı pay ise yüzde 0.53'ten yüzde 0.92'ye yükseldi. Hedefimiz bu payı yüzde 3'e çıkarmak. 


DESTEKLERDEN DAHA FAZLA YARARLANIN


-Değişimde hangi sektörler önde olacak? 

Yüksek katma değer sağlayan makine ve teçhizat, tıbbi aletler, bilgi iletişim makineleri, haberleşme ve savunma sanayisi gibi sektörler Türkiye'nin daha üst seviyelere çıkması yolunda hayati rol oynuyor. Bu konuda Ekonomi Bakanlığı olarak hedeflerimize ulaşmak adına yatırım teşvik sistemimizle sanayicilerimize her türlü desteği veriyoruz. Halihazırda makine, elektronik sanayi, hava ve uzay taşıtları ve parçaları imalatı ve ilaç üretimi gibi büyük ölçekli yatırımları gerektiren yüksek teknolojili sektörlere önemli destekler sunuyoruz. Sanayicilerimizden de bakanlığımızın sunduğu teşviklerden ve desteklerden daha fazla yararlanmalarını bekliyorum. 


Metin Can-Sabah Gazetesi


Geri Dön