27 / 11 / 2024

Nihat Ergün: Afetler vatandaşa kısa mesajla bildirilecek!

Nihat Ergün: Afetler vatandaşa kısa mesajla bildirilecek!

Nihat Ergün, TÜBİTAK ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) kesintisiz ve güvenilir haberleşme çalışmaları kapsamında, vatandaşların afet esnasında ve öncesinde, cep telefonlarına atılacak kısa mesajlarla uyarılacağını söyledi





Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) kesintisiz ve güvenilir haberleşme çalışmaları kapsamında, vatandaşların afet esnasında ve öncesinde, cep telefonlarına atılacak kısa mesajlarla uyarılacağını ve şehirlere kurulacak siren sistemleriyle sürekli bilgilendirme yapılacağını bildirdi.


Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arasında imzalanan protokoller çerçevesinde kesintisiz ve güvenilir haberleşme çalışmaları devam ettiğini ifade etti. Haber-Alma Yayma Sistemi, Mesajlı Uyarı Sistemi, İkaz-Alarm (Siren) Sistemi, Uzay-Havacılık ve Görüntü İşleme alanında TÜBİTAK bünyesinde geliştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Ergün, projelerin temel amacının afetler esnasında ve sonrasında kesintisiz ve güvenilir haberleşme olduğunu söyledi.


Afetler esnasında en büyük sıkıntının kurumlar arasındaki haberleşmenin kesilmesi olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, çalışmalarının temelinde kurumlar arası iletişimin kesintisiz ve güvenilir olmasını sağlamak olduğunu belirtti. Ergün, haberleşmeyi aşamalı olarak sağlamayı hedeflediklerini ifade ederek, "Öncelikli olarak kablolu ağlar üzerinden haberleşmeyi hedefliyoruz. Kablolu ağlarda sorun çıkarsa GSM hatları üzerinden, GSM'de sorun çıktığında uydu haberleşmesine, burada da sorun çıktığında ise HF haberleşmeye geçmeyi planlıyoruz" diye konuştu.


Afetlerde merkezi bir Haber Alma ve Yayma Sistemi (HAY) kurulacağını, acil durum yönetiminin bu merkezden yapılacağını anlatan Ergün, bu sistem üzerinden afeti ilgili kurumlara bildireceklerini, vatandaşları ise televizyon, radyo, sosyal paylaşım siteleri ve hücresel mesajlar aracılığıyla bilgilendireceklerini söyledi.


-"Cep telefonlarına afet haberi gelecek"


Proje tamamlandığında, vatandaşların afetlere karşı, sosyal ağlar ve medyanın yanı sıra GSM operatörlerinin sağlayacağı hücresel yayın sistemiyle ücretsiz kısa mesaj gönderilerek de uyarılacağını bildiren Bakan Ergün,  şunları kaydetti:


"Herhangi bir yerde bir afet olduğunda orada yaşayan vatandaşlarımıza hücresel mesajlarla bilgi vereceğiz. Hücresel mesajlar normal mesajlara göre daha rahat bir şekilde zorlu koşullarda bile gönderilebilecek. Mesaj sistemini afet öncesinde de kullanacağız, bir bölgemizde aşırı yağış bekleniyorsa orada yaşayan vatandaşlara öncesinde uyarı mesajları atacağız.


Afet olan bölgelerde ilk etapta verilerin toplanması ve değerlendirmesine yönelik de bir proje üzerinde çalışılıyor. Afet yaşanan bölgeye gidecek ekiplere uydu üzerinden birtakım veriler gelmesi gerekiyor. Önceki afetlerde görüldü.  Bir bakıyorlar ki, köprü yıkılmış, köprünün yıkıldığı bilgisinin onların eline çok önceden gitmesi lazım. Mesela bu bölgede ne kadar bina yıkılmış, ne kadar insan hayatını kaybetmiş, ne kadar insan evsiz kalmış? Bütün bunlar hemen değerlendirilecek bir veri değerlendirme merkezinde. Siz oraya kaç çadır götüreceksiniz hemen bileceksiniz. Kaç kişilik bir ekiple gideceğinizi hemen bileceksiniz, ne kadar gıda yardımı yapacağınızı hemen bileceksiniz. Bölgedeki manzarayı anından görme şansına sahip olacaksınız." 


-"Türkiye'nin her yerine siren sistemi kurulacak"


Bakan Ergün, İkaz ve Alarm Bütünleşik Sistemi'nin bir parçasının da şehirlere kurulacak siren sistemi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:


"Şehirlere kuracağımız siren sistemiyle vatandaşlara afet öncesi, afet sonrası ve afet esnasında bilgi vereceğiz. Afet esnasında şehirde bütün haberleşme kaynakları kapansa da siren sistemiyle gerekli anonslar yapılarak iletişim kurulmuş olacak. Pilot bölge olarak Zonguldak'ı seçtik. Bu yılın sonuna kadar Zonguldak'a 20 adet siren sistemi kurulacak. Zonguldak’ı seçtik çünkü coğrafi şartlar olarak engebeli olduğu için en güzel değerlendirmeyi orada alacağımızı düşündük. Bu yılın sonuna kadar Zonguldak’ta, 2015’e kadar büyük şehirlerde, 2017’ye kadar da tüm Türkiye'ye bu sistemi kurmayı hedefliyoruz."


-"Afet sırasında iletişim kesilmeyecek"


Depremle ilgili çalışmalara da değinen Ergün,  Marmara depreminden sonra deprem üzerine yapılan çalışmaların çok yoğunlaştığını, bu çerçevede yeni organizasyonlar ortaya çıktığını ifade etti. AFAD'ın özellikle yeni bir organizasyon olarak bu konu da kapsamlı çalışmalar yürüttüğünün altını çizen Bakan Ergün, afet sırasında iletişimin önemini vurguladı.


Türkiye'de 1999 yılında olan depremde yaşanan en büyük sorunun bu olduğunu hatırlatan Ergün, bu sorunu afet bölgelerinde ortadan kaldıracak bir proje üzerinde çalışıldığını belirtti. Bakan Ergün, proje tamamlandığında afet anında bölgede iletişimin devam edeceğini, özellikle ilgili görevlilerin iletişiminin hiçbir şekilde kesilmeyeceğini söyledi.


AA


Geri Dön