23 / 12 / 2024

Nihat Zeybekci: Kırsaldaki nüfusu altyapısını yapmadan kentlere taşıdık!

Nihat Zeybekci: Kırsaldaki nüfusu altyapısını yapmadan kentlere taşıdık!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, kentsel gelişim, altyapı, sürdürülebilir kentleşme, ulaşım, sağlık politikaları denildiğinde başlangıç noktasının yerelden başladığını belirterek gelecek yüzyıllara taşınabilecek altyapıları yapmaya başladıklarını ifade etti




Türk-Fransız İş Forumu'na katılan bakanlardan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi AB'ye katılım süreci üzerine konuştu.


Forumda konuşan Zeybekci, kentsel gelişim, altyapı, sürdürülebilir kentleşme, ulaşım, sağlık politikaları denildiğinde başlangıç noktasının yerelden başladığını belirterek, iş dünyasından gelen biri olarak Fransa'nın kendisi için ihracatçı geçmişinin bulunması sebebiyle en büyük müşterilerinin olduğu ülke olduğunu kaydetti. 


Güneyden kuzeye kadar Fransa'nın büyük şehirlerini, altyapısı, kentleşmesini, ulaşımını, sosyal devlet yapısını dünyada en iyi bildiği ülkelerden biri olduğunu ifade eden Zeybekci, şunları söyledi: 


"Paris'te 400 sene önce ölen birisi dirilip yeniden dönseydi, çok kolay bir şekilde evine gidebilir. Şehri bıraktığı gibi rahatlıkla bulabilir. 


Şehrin yapısı gelişmiş, ancak değişmemiştir. Türkiye olarak biz bu süreci altyapı ve şehirleşme anlamında yapılanları yeniden yapmak zorunda kaldık. 


Belki buharın icadıyla başlayan o süreci ıskalamış olan bir ülkeyiz. Iskaladığımız için de kentleşmeyi ilk baştan başlayıp da altyapısını tamamlayamadık." 


Zeybekci, gelecek yüzyıllara taşınabilecek altyapıları son dönemde yapmaya başladıklarını ve Türkiye'nin ulaştırma anlamında belki yanlış tercihlerde bulunulduğunu anlatarak, "Türkiye olarak ulaştırma alanında yanlış tercihlerde bulunduğumuz için belirli merkezlere doğru çok büyük yoğunlaşmalarımız oldu. 

Türkiye'de sanayileşmenin ülke genelinde dağıtımına bakıldığında bunu görürsünüz" diye konuştu. 


"Kırsaldaki nüfusu altyapısını yapmadan kentlere taşıdık"


Bakan Zeybekci, sanayileşmeden sonra çok büyük bir göç ile kentleşmelerin yaşandığına dikkati çekerek, "İstanbul bunun çarpıcı bir örneğidir. İstanbul'un nüfusu 15 milyona yaklaştı, bütün Türkiye'yi İstanbul'a taşıdık. İstanbul'un bir ticaret, eğitim, kültür, uluslararası finans merkezi olması son derece doğaldır ama İstanbul'u biz sanayi merkezi haline getirmeye kalkarsak bu kent için yapılan en büyük hatalardan birisiydi. Bunu da çaresizlikten dolayı yaptık" şeklinde konuştu. 


"Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıkar?" sorusunu anımsatan Zeybekci, "Kocaeli, Gebze, İstanbul, Çorlu aralığında bu kısır döngünün içinde sanayileşmeyi yaptık. Nüfusu buraya yığdık. Son 25 yılda kırsal kesimde yaşayan nüfusumuzun yüzde 30'unu kentlerimize taşıdık, altyapısını, ulaşımını ve sosyal donatılarını da yapmadan taşıdık" dedi. 


Zeybekci, Türkiye'nin son 12 yılda yaşadığı gelişmeyi hatırlatarak, şunları kaydetti: 


"2023 yılına kadar Türkiye'de şu anda sahip olduğumuz her şeyi 3 katına çıkarmak gibi bir hedefimiz var. Türkiye bir fırsatlar ülkesi haline geldi.


Türkiye önümüzdeki dönemde, altyapı, şehirleşme, kentleşme ve kentsel dönüşümde ülkenin tamamen yapı stokunu 15 yılda yenilemek hedefini önüne koydu. 

Türkiye'nin en büyük sıkıntısı da bunu tek başına yapamayacağıdır. Türkiye'nin kendi iç tasarrufları, sermaye yapısı bunu gerçekleştirmek için yeterli olmayacak. Türkiye'nin sermaye, ortak işbirliği ve yatırım ortamında birlikteliklere gideceği ülkeler, şirketler ve beraberlikler arayacak. Türkiye'nin Fransa ile olan 600 yıllık geçmişine baktığımızda biz en büyük potansiyeli Fransa'da görüyoruz." 


Bölgede de üçüncü ülkelerle iş birlikteliklerine giderek iyi şeyler yapılabileceğini belirten Zeybekci, "İhalelerde en ucuz fiyat verenin en iyi olduğu kesinlikle doğru değildir" dedi. 


AA


Geri Dön