13 / 05 / 2024

Nihat Zeybekci: Polonya ile 100 milyarlarca dolarlık işbirliği yapabiliriz!

Nihat Zeybekci: Polonya ile 100 milyarlarca dolarlık işbirliği yapabiliriz!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ve Polonya'nın "birbirini heyecanlandıran" iki ülke olduğunu ifade ederek, "İçinde bulunduğumuz coğrafyada 100 milyarlarca dolarlık işbirliğini Polonya ile yapabiliriz" dedi.




Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ve Polonya'nın "birbirini heyecanlandıran" iki ülke olduğunu ifade ederek, "İçinde bulunduğumuz coğrafyada 100 milyarlarca dolarlık işbirliğini Polonya ile yapabiliriz" dedi.


Bakan Zeybekci, Türkiye-Polonya 3. Düzenli İstişare Toplantısı'nda, Türkiye ve Polonya'nın birbirine benzediğini ve dinamik bir yapıya sahip olduklarını vurguladı.


Türkiye'nin coğrafi konumunun önemine dikkati çeken Zeybekci, "Ülkemiz en önemli enerji kaynaklarının yüzde 70'nin çıkış kapısı konumunda. Türkiye, Avrupa ile Asya'nın birleştiği yerde. Bu kadar her şeyin ortasında olduğumuz zaman, Türkçe'de bir söz var, 'sevgilisi güzel olanın başı beladan eksik olmaz" ifadesini kullandı.


Türkiye ve Polonya'nın "birbirini heyecanlandıran" iki ülke olduğunu ifade eden Zeybekci, "İçinde bulunduğumuz coğrafyada 100 milyarlarca dolarlık işbirliğini Polonya ile yapabiliriz diye düşünüyorum. Polonya ile büyük sanayi işbirlikleri yapabiliriz. Türkiye ve Polonya'yı, Avrupa Birliği'nde aynı heyecanla yol alabilecek 2 ülke olarak görüyorum" diye konuştu.


Polonya'dan Türkiye'yi AB sürecinde desteklemesini istediklerini ifade eden Zeybekci, "Türkiye, AB'ye ben doğduğumda başvurmuş, 53 yıl önce. Biz AB'ye tam üye olmayı bir sonuç olarak görüyoruz. Bizim için önemli olan AB sürecinin tamamlanmasıdır. Bunu Türkiye için stratejik bir hedef olarak görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


ABD ve AB arasında imzalanması gündemde olan Transatlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı (TTIP) ile dünyanın ekonomik haritasının yeniden çizileceğine işaret eden Zeybekci, "Gümrük Birliği, TTIP'nin içinde değilsek bizim için tehlikeli hale gelebilir. Bu konuda Polonya'nın bizi desteklemesini istiyoruz" şeklinde konuştu.


- "Daha etkin bir AB'nin yolu Türkiye'den geçiyor"


Polonya Ekonomi Bakanı Janusz Piechocinski de Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini desteklediklerini ifade ederek, "Daha iyi ve etkin bir AB'ye ihtiyacımız var. Bunun da yolu Türkiye'nin üyeliğinden geçmektedir" dedi.


Türkiye ile başarılı bir işbirliği ortamı yakaladıklarını belirten Piechocinski, şöyle konuştu:


"Siyasiler olarak girişimcilerin yolunu açmalı, işlerini kolaylaştırmalı ve daha büyük işlere girmelerini teşvik etmeliyiz. İki ülkede imalat yapan şirketler kurulabilir. Know-How paylaşımı yapılabilir. Türkiye'nin yeri bizim için özeldir, Türk şirketlerinin de Polonya'yı özel bir ülke olarak görmelerini isterim. Türkiye en çok gelecek vaat ettiğini düşündüğümüz 5 stratejik pazardan birisi."


Piechocinski, Türkiye ile müteahhitlik, mühendislik, havacılık ve uzay sanayi, tarım, doğal çevrenin korunması ve enerji alanlarında işbirliği yapabileceklerini kaydetti.


-"Türkiye Suriye konusunda sorumlu tavır üstlendi"


Türkiye'nin Suriye'de yaşanan olaylar karşısında sorumlu tavır üstlendiğini ifade eden Piechocinski, "Sizler için Suriye'deki olayların yükü gerçekten yüksek olmalı. Türkiye, son derece güvenilir bir tavır sergiledi. Avrupa müteşekkir olmalı" değerlendirmesinde bulundu.


Konuşmaların ardından Bakan Zeybekci ve Piechocinski, Düzenli İstişare Toplantısı Mutabakat Zaptı'nı imzaladı.



AA




Geri Dön