12 / 05 / 2024

Noterden gayrimenkul alıp satacaklar aman dikkat! Bunu yapmadan sakın imza atmayın! 

Noterden gayrimenkul alıp satacaklar aman dikkat! Bunu yapmadan sakın imza atmayın! 

Gayrimenkul alım satımlarında başlayan bu yeni dönemin ardından, dolandırıcılık ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler gündem oldu. Peki noterden gayrimenkul alıp satacaklar nelere dikkat etmeli?



Gayrimenkul Danışmanı ve İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, alıcının ve satıcının randevu tarih ve saatinde orada olmaması halinde 10 gün içinde notere başvurarak işlem yapabileceğini, gidilmezse de başvurunun iptal edileceğini belirtti. 

"Noter taşınmazın satışında bir engel yoksa tapu’ya (takbıs)e sözleşmeyi evrakları kaydedecek, tapu tescili sağlanacak, sözleşme ve belgeler süresiz saklanmak üzere noter tarafından tnbbs’ye kaydedilerek arşivlenecek" ifadelerini kullanan Şenay Araç Demir, tapu senedinin noter tarafından teslim edileceğini söyledi. 

Demir, tapu harç tutarının, satış beledelinin yüzde 4'ü şeklinde hesaplanacağını, noter ücretinin ise gayrimenkulün değerine göre 500 lira ile 4 bin lira arasında değişeceğini söyledi. 

Noterden gayrimenkul alıp satacaklar aman dikkat! Bunu yapmadan sakın imza atmayın! 

Söz konusu açıklamasında vatandaşların artık işlemlerini daha hızlı gerçekleştirebileceğini, hatta nöbetçi noterler sayesinde hafta sonu bile işlem yapılabileceğini aktaran Demir, pek çok avantajına rağmen yeni dönemde dolandırıcılık vakalarının yaşanabileceğini de belirtti. 

Demir, "Tapuda yapılan işlemlerde bile para transferi sorun olabiliyor. Bu nedenle noterde satış yaparken de alıcı ve satıcı çok dikkat etmeli, paranın bankaya yatırıldığını kontrol etmeden satış belgesi imzalanmamalı" dedi ve noterden araç satışları yapıldığında EFT’ye ilişkin sahte dekontlarla birçok vatandaşın dolandırıldığına dikkat çekti. 

Demir, söz konusu açıklamasını "Noterler de zaten çok yoğun. Bu nedene işleminizi yaparken çok dikkatli olmalı, elinizdeki işlemi birçok kez kontrol etmelisiniz" ifadelerini kullanarak tamamladı.   

SSK ve BAĞKUR emeklilerine zam şoku! Kök aylığı 7 bin 500 TL'den düşük olanlara zam yapılmayacak mı?

Tüketici kredilerinin 399 milyar 365 milyon 781 bin TL'si konut!

Peugeot 2008'e temmuz kampanyası! Yüzde 1,99 faiz fırsatıyla satılacak! İşte Peugeot 2008 fiyat listesi


Geri Dön