29 / 04 / 2024

Nükleer enerjide teknik ve mevzuat altyapı çalışmaları tamamlandı!

Nükleer enerjide teknik ve mevzuat altyapı çalışmaları tamamlandı!

Konuyla ilgili olarak Bakan Taner Yıldız tarafından yapılan açıklamada, bu çalışma sayesinde nükleer enerjinin teknik ve yasal altyapısı, çevresel etkileri, yerel sanayinin katılımı gibi konularda Türkiye'ye önemli katkı sağlanacağı kaydedildi...




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) ile teknik ve mevzuat altyapı çalışmalarını tamamladı. 


Konuyla ilgili olarak Bakan Taner Yıldız tarafından yapılan açıklamada, bu çalışma sayesinde nükleer enerjinin teknik ve yasal altyapısı, çevresel etkileri, yerel sanayinin katılımı gibi konularda Türkiye'ye önemli katkı sağlanacağı kaydedildi. Türkiye'nin UAEA denetimi sonucu 'nükleer güvence denetimi' bakımından en üst sınıftaki ülkeler arasına girdiği ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi: 


"Bu çalışma, UAEA üyesi ülke olarak bizim isteğimizle yapıldı. Çalışma sonunda UAEA işbirliğinde, kendi işleyişimizde var olan eksiklikler giderilecek ve yola daha donanımlı devam edilecek. Biz, özellikle Fukuşima kazasından sonra güvenlik tedbirlerinin çok daha fazla alındığı, standartların yükseldiği nükleer santrallere sahip olacağız. Ayrıca bu çalışma nükleer enerjinin teknik ve yasal altyapısı, çevresel etkileri, yerel sanayinin katılımı gibi konularda ülkemize önemli katkı sağlayacaktır. Ülkemiz ayrıca, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla 

kullanılmasına ilişkin ilgili uluslararası anlaşmaları onaylamıştır ve bu anlaşmaların gereği olarak ülkemiz, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın denetimine açıktır. UAEA’nın denetimi sonucu ülkemiz 'nükleer güvence denetimi' bakımından en üst sınıftaki ülkeler arasına girmiştir. Türkiye’nin hızlı şekilde artan enerji ihtiyacını gidermek için nükleer enerji bir alternatif değil, artık bir zorunluluktur." 


Time Türk


Geri Dön