29 / 04 / 2024

Nurs ve Gayda köyleri inanç turizmine kazandırılacak!

Nurs ve Gayda köyleri inanç turizmine kazandırılacak!

Bitlis’in Hizan ilçesinde bulunan Seyyid Sıbğatullah el Arvasi'nin (Gavs-ı Hizani) türbesinin bulunduğu Gayda köyü ve büyük İslam alimi Bediüzzaman Sait Nursi’nin doğduğu köy olan Nurs köyleri inanç turizmine kazandırılacak...




Kırsal turizm alanı kapsamında Hizan ilçesindeki inanç turizmine, tarihi ve kültürel alanlarına yatırımlar yapılacağını belirten Hizan Kaymakamı Sedat İnci, yapılacak çalışmalar ile alakalı araştırmalar yapmak üzere Gayda ve Nurs köylerini ziyaret ettiklerini, yapılan ziyaretler neticesinde bir çalışma raporu hazırlanacağını söyledi. 


Kaymakam İnci, Gayda ve Nurs köyünün özellikle inanç turizmi açısından yüksel potansiyele sahip olduğu ve bu alanda yoğun çalışmalar yapılacağını belirtti. Bediüzzaman Said-i Nursi’nin doğum yeri olan Nurs köyünün yılda yaklaşık 80 bin, Seyyid Sıbğatullah el Arvasi'nin(Gavs-ı Hizani) türbesinin bulunduğu Gayda köyünün ise yılda yaklaşık 50 bin ziyaretçi aldığını belirten Kaymakam Sedat İnci, "Ancak konaklama imkanlarının yetersiz olması sebebiyle gelen ziyaretçiler aynı gün dönüş yapmak zorunda kalıyorlar. Özellikle konaklama alanında yapacağımız çalışmalarda Nurs ve Gayda köylerimizin tarihi dokusuna zarar vermeden atıl durumda bulunan binaların onarımı yapılarak İnanç turizmine kazandırmayı amaçlıyoruz. Yapacağımız bu çalışmalarla özellikle Bediüzzaman Said-i Nursi’nin doğum yeri olan Nurs köyümüzü inanç turizminin merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.


"SAİT NURSİ’NİN KÖYÜ ARTIK BİR TIK KADAR UZAĞIMIZDA"


Hizan Kaymakamlığı olarak inanç ilçede inanç turizmini geliştirmek amacıyla birçok proje hazırladıklarını dile getiren Sedat İnci, bu kapsamda “Hizan Kaymakamlığı Resmi Kent Rehberi” sitesinin faaliyete girdiğini açıkladı.


Hayata geçirilen sistem sayesinde bilgisayar kullanıcılarının Hizan’da bulunan başta Bediüzzaman Sait Nursi’nin doğduğu köy olan Nurs köyü olmak üzere diğer tüm tarihi ve turistlik mekânları 360 derece panoramik olarak izleyebileceklerini kaydeden Kaymakam İnci, "Tarihi ve ilmi geçmişiyle zengin bir kültüre sahip olan Hizan, özellikle yetiştirmiş olduğu manevi şahsiyetlerden, önemli din alimlerinden dolayı her geçen gün medyada daha fazla yer alıyor. İlçemiz inanç ve kırsal turizm potansiyeli son derece yüksek. Bu nedenle ilçenin tanıtımı için bir internet sitesi oluşturduk. İnsanlar bir yere gidip gezmeden önce, internet üzerinden araştırma yapıp, daha bilinçli bir şekilde geziler düzenleniyor. Gelen insanların yapmış olduğu bu kültürel gezinin daha doyurucu olabilmesi için ilçemizin internet ortamında sanal alemde tanıtılması gerekiyordu. Bizler Hizan Kaymakamlığı olarak bu ihtiyaçtan yola çıkarak bütün bunları içinde barındıran bir turizm portalı oluşturduk. Artık www.Hizanfx.com sitesi sayesinde İnsanlar hiç Hizan’a ve Nurs köyüne gelmese dahi istedikleri yerden, internete girdiği zaman Hizan’a dair merak etikleri her türlü bilgiye ulaşabilecekler. Resmi Kent Rehberi sitesinin en önemli özelliği ise görselliğe çok ciddi anlamda yer vermesi. Hizan Merkez ve Nurs köyü olmak üzere ilçemizdeki tüm tarihi turistlik mekânların 360 derece panoramik olarak fotoğrafları çekilerek web sitesine yüklendi." şeklinde konuştu. 


"KIRSAL TURİZM BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLEDİ"


İlçede yürütülen turizm yatırımları kapsamında ilçede 'Kırsal turizm bilgilendirme toplantısı' düzenlediklerini ifade eden İnci, şöyle konuştu: "Kırsal turizm, günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan bir turizm türüdür. Kırsal turizmin bu denli yaygınlaşmasında; turizmde yeni arayışlar, turistlerin beklentilerindeki değişmeler, yeni yerlerin ve yerel kültürlerin keşfine duyulan ilginin artışı, kitle turizmine olan tepkiler rol oynadığı gibi, özellikle de kırsal turizmin kırsal kalkınmada bir araç olarak görülmesi, giderek daha fazla önem kazanmasını beraberinde getirmiştir. Kırsal turizmin yerel boyutta kırsalda kadına istihdam sağlayarak, yerel ekonomileri canlandırıp göçü önleyerek sosyo-ekonomik kırsal kalkınmaya katkı vermektedir. Ayrıca, kırsal kültürün yok olmasını önlemekte, doğal çevrelerin korunmasına destek vermekte, diğer turizm türleriyle kolaylıkla bütünleşebilmekte, turizmin on iki ay yapılabilmesine fırsat tanımakta, küçük gruplarla yapılarak kitlesel turizme yol açmamaktadır. Kırsal turizmin bütün bu yararları göz önüne alındığında, İlçemizde de planlı ve kontrollü biçimde mutlaka uygulanması gerektiğini gözler önüne sermektedir. İlçemizin manevi değerleri fazla olduğundan özellikle inanç turizmine yönelik çalışmalarımız olacaktır. Bu kapsamda Bediüzzaman Said-i Nursinin doğum yeri olan Nurs köyü başta olmak üzere, Gayda köyümüz ve İlçe merkezinde çok ciddi anlamda çalışmalarımız olacaktır."


Bugün


Geri Dön