23 / 11 / 2024

Nuruosmaniye Caddesi'ndeki dükkanlar kepenk kapatıyor!

Nuruosmaniye Caddesi'ndeki dükkanlar kepenk kapatıyor!

Önce Bağdat Caddesi, sonra İstiklal, ardından AVM’ler. Son olarak ise Nuruosmaniye… Ünlü markalar gözde yerlerde kepenk indiriyor





Önce Bağdat Caddesi, sonra İstiklal, ardından AVM’ler. Son olarak ise Nuruosmaniye… Ünlü markalar gözde yerlerde kepenk indiriyor.


Açıkça konuşulmasa da ekonomi, bir krizin ayak seslerine işaret ediyor. İç ve dış talepteki durgunluk, turizmden ihracata, dış açıktan işsizliğe; iflas ertelemelerindeki patlamanın Olağanüstü Hal (OHAL) ile engellenmesine rağmen verilerin ortaya koyduğu gerçekler negatif havayı dağıtmaya yetmiyor. Bu olumsuzluklarla piyasada yaşanan nakit sıkıntısı küçüklü büyüklü iş dünyasını olumsuz etkiliyor.

NURU DA GİTTİ

Bunların sonucu olarak asıl darbeyi, Türkiye ekonomisinin kalbinin attığı İstanbul'un en büyük ana caddelerdeki işyerleri yiyor. Önce İstiklal Caddesi, ardından Bağdat Caddesi. Yetmiyormuş gibi dev AVM'ler. Son olarak da Cağaloğlu'ndaki en turistik mekan olan Nuruosmaniye Caddesi'ndeki dev ve lüks mağazalar zor günler yaşamaya başladı. Hatta birçok işyerinin kepenkleri kapandı.


Bir ucu Nurosmaniye Camii, diğer ucu Babıali'ye uzanan trafiğe kapalı şık ve büyük mağazalarıyla uzun yıllardır “zengin turist” odaklı bir alışveriş merkezi kimliği taşıyan tarihi Nuruosmaniye Caddesi'nde de işler iyi gitmiyor. Mağazalar ya el değiştiriyor ya da işyerleri tamamen kapanıyor. Bu cadde Türk turizmindeki gerilemeden etkileniyor. Ancak daha da fazlası var.


Cadde kruvaziyer turizmine çok bağlı. Karaköy'deki inşaattan yakınan işyeri yetkilileri, “Liman kapalı. Kruvaziyer gemileri yanaşamıyor. Zengin Körfez turisti de gelmiyor. Gelenler Asyalı. Çin, Japonya ve Endonezya'dan. Çoğu da hiç alışveriş yapmıyor veya çok az yapıyor. Bu da bırakın kirayı, işçi ücretleri ve diğer giderleri, elektrik parasını bile karşılamaya yetmiyor. Bu nedenle birçok dükkan el değiştiriyor” diye yakınıyor.


İSTİKLAL CADDESİ


CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu sosyal medya hesabından son bir ayda İstiklal Caddesi'nde kapanan dükkanların listesini paylaştı.


Listenin kabarıklığına dikkat çeken Erdoğdu, 35 kadar firmanın adını yayınlayarak, “İstiklal'de yüksek kiralar, ziyaretçi profilinin değişmesi, belediyenin uygulamaları nedeniyle birçok marka mağazasını kapattı” açıklamasını yaptı.


Birçok firma zararına satışlar yapıp stoklarını eritip mağazasını kapatma yoluna gitti ve bu durum devam ediyor. 2012'de dünyanın en iyi 4. alışveriş caddesi seçilen Bağdat Caddesi, bugünlerde satılık ve kiralık ilanı asılı boş dükkânlarının yanı sıra kentsel dönüşüm sonucu caddenin kendine özgü sakinlerini bile kaybetmesiyle gündem oluşturuyor.


AVM'LER KAPANIYOR


İstanbul'daki birçok AVM'de boş dükkanlar göze çarpıyor. Mağazalara kimi afiş yerleştiriyor, kimi siyah perde çekiyor. AVM Yatırımcıları Derneği verilerine göre 7 yılda, İstanbul'da 30'a yakın, Ankara'da 5, Muğla'da 2, Bursa, Mersin, Gaziantep, İzmir, Balıkesir, Denizli, Sivas ve Tekirdağ'da 1'er AVM kapandı.



Taylan Büyükşahin/Sözcü





Geri Dön