15 / 05 / 2024

NuStar, Soil ve Aves ortaklığı ile Türkiye'de!

NuStar, Soil ve Aves ortaklığı ile Türkiye'de!

Akaryakıt dağıtım ve depolama şirketi Soil ile grup şirketi Aves, ABD'li petrol depolama devi NuStar Energy LP'yi Türkiye'ye getirdi



31 Temmuz'da yapılan ortaklık ile başta Mersin ve Giresun olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinde 2011'den itibaren yatırımlar başlayacak. Bu ortaklık ile yıl sonuna kadar Türkiye'ye 50-60 milyon dolar arasında döviz girdisi sağlanması beklenirken, ilk etapta Mersin ve Giresun'da da 25 milyon dolarlık yatırım öngörülüyor.

Anlaşma ile NuStar Energ/nin Soil ve Aves'in mevcut depolama tesislerine ortak olduğunu kaydeden Aves AŞ Genel Müdürü Onat Angı, "Anlaşma, Soil'in Mersin'deki 96 bin 400 metreküp kapasiteli depolama tesisinin yanı sıra Giresun'daki 120 dönümlük petrol depolama arazisi ile Aves'in Mersin'de Ağustos sonunda faaliyete geçmesi planlanan 118 bin 600 metreküplük petrol ve ham bitkisel yağ depolama tesislerini kapsıyor" dedi.

Ortaklığın ardından yeni yatırımların başlayacağını dile getiren Angı, 2011 Ocak ayından itibaren Mersin'deki 215 bin metreküp kapasiteli tesise 150 bin metreküplük kapasite artışı yapılarak 365 bin metreküpe çıkarmayı planladıklarım açıkladı. Depoyu 1 yıl içerisinde faaliyete sokmayı hedeflediklerini kaydeden Angı, "Bu araş ile BP/Shell tarafından işletilen eski Ataş Rafinerisi depolarından sonra Mersin'deki 2. büyük depolama kapasitesine sahip olunacaktır" dedi.

Güney'de Mersin Kuzey'de Giresun

Mersin'le eşzamanlı olarak Giresun yatırımlarının başlayacağına da değinen Angı, tesis inşaatı için gerekli izinlerin alındığı açıkladı. 120 dönümlük arsa üzerinde ilk etapta 30 bin metreküplük bir depolama tesisi yapılacağını dile getiren Angı, "İlk etabın amacı, Güney'deki Mersin'e karşılık Kuzey'deki Giresun'da yeni bir ikmal noktası oluşturulmasıdır" dedi. Bölgenin, Rusya'ya yakın olması nedeniyle navlun açısından da büyük avantaj taşıdığına işaret eden Onat Angı, Ocak 2011'de başlayacak yatırımı bir yılda devreye tamamlamayı planladıklarını söyledi. Giresun projesinin 2 ya da 3 etap olarak düşünüldüğünü anlatan Angı, 'Toplam 300 bin metreküp kapasite inşa edilmesi mümkün görülüyor. Şu anda izinler 145 bin metreküpe kadar alınmıştır ve 2. etap olarak 115 bin metreküp ilave yatırım kolaylıkla yapılabilir. Burada ilk etaptan sonra gelecek yatırımlar uluslararası piyasaya dönük olarak yapılacak olup gelen müşteri talebine göre şekillenecek" dedi.

"Teknik altyapı tercih sebebi"

Nustar'ın ortaklıkta kendilerini tercih etmesinde güçlü teknik altyasmın büyük rol oynadığını belirten Onat Angı, diğer şirketlerin şamandıralar 30 bin tona kadar geminin yanaşmasına izin verirken kendilerine ait Şavka Platformu ile aynı anda 80 bin tonluk 2 geminin tahmil ve tahliye işlemlerini gerçekleştirebildiklerini belirtti. Angı, Şavka Platformu ile karaya 7 adet boru hattıyla bağlandıklarını, teknolojik ve fiziki altyapısı mevcut kapasitenin çok üzerinde bir kapasiteyi kaldıracak şekilde tasarlandığını söyledi. "NuStar'ın küresel piyasa bilgisi ve gücü ile bizim yerel bilgimiz ve tecrübemiz birleşince ortaya bir artı birin üç ettiği durum çıkacaktır" değerlendirmesini yapan Onat Angı, "Petrol depolama konusunda kısa sürede standartlarımız yükseleceğini ve daha geniş bir müşteri tabanına hitap edeceğimizi tahmin ediyorum" dedi.
Orta ve uzun vadeli yatırımlar tamamlandığında şirketlerinin aktif büyüklüğü, ciro ve karlılık açısından Türkiye'nin önde gelen firmaları arasında yer alacağını savunan Onat Angı, 'Bundan sonra en büyük hedefimiz eldeki fonlann karlılıkla desteklenerek büyütülmesi ve yeni yatırımlarla reel sektöre aktarılmasıdır. Ayrıca gerekli olgunluğa eriştiğinde şirketlerimizden birini halka açmayı düşünmekteyiz" dedi
Dünya/Derya EĞRİCAN GÜLEÇ


Geri Dön