24 / 07 / 2024

Nvidia'nın Hisseleri Neden Yükseliyor?

Nvidia'nın Hisseleri Neden Yükseliyor?

Video oyunlarında kullanılan çipleriyle tanınan Nvidia, son yıllarda veri merkezi pazarına yöneldi. Veri merkezi çip işi, 29 Ocak'ta sona eren mali yılda şirketin gelirinin %50'den fazlasını oluşturdu ve şirketinin hisseleri bu yıl %160'tan fazla artarak 586 milyar dolarlık kazanca ulaştırdı.




Yapay Zeka Patlamasında NVIDIA'NIN ROLÜ NEDİR?

Verileri işleyen büyük bilgisayarlar ve güç üreten yapay zeka, grafik işleme birimleri (GPU'lar) adı verilen güçlü yongalarda çalışır.

Analistlere göre GPU'ların yaklaşık %80'ini Nvidia üretiyor.

GPU'lar, AI bilgi işleminde yer alan belirli matematik türlerini çok verimli bir şekilde işlemek için tasarlanmıştır. Buna karşılık, Intel gibi şirketlerin jenerik merkezi işlem birimleri, daha geniş bir yelpazedeki bilgi işlem görevlerini daha az verimlilikle gerçekleştiriyor.

Nvidia nın Hisseleri Neden Yükseliyor?

Örneğin, OpenAI'nin ChatGPT'si binlerce Nvidia GPU ile oluşturuldu. Financial Times'ın Nisan ayında bildirdiğine göre Tesla CEO'su Elon Musk, yapay zeka girişimi için Nvidia'dan GPU'lar da aldı.

NVIDIA'NIN BU PAZARDAKİ RAKİPLERİ KİMLERDİR?

Nvidia'nın ana rakipleri arasında Amazon.com, Google ve Meta Platforms gibi şirketler tarafından şirket içinde üretilen Advanced Micro Devices ve AI yongaları yer alıyor.


Geri Dön