26 / 11 / 2024

Nyala'da Türk kasabası inşa ediliyor

Nyala'da Türk kasabası inşa ediliyor

Türk yardımseverler, dünyanın en büyük insanlık dramının yaşandığı Sudan'ın Darfur bölgesinde umut dağıttı




Kimse Yok Mu, iç savaş yüzünden yerlerinden olan 806 aile için başkent Nyala'da Türk kasabası inşa ediyor. Orhaniye Kasabası'na inşa edilen evlerin her birinin maliyeti 4 bin 200 dolar. 
 
İç savaş, açlık ve hastalık kıskacındaki Sudan'ın Güney Darfur bölgesinde yaşayan yüzlerce ailenin ev sahibi olma hayalini Kimse Yok mu Derneği gerçekleştiriyor. Başkent Nyala'da yapımına başlanan Orhaniye kasabası, yoksulluk yüzünden kamplarda yaşamak zorunda kalan 2 milyon Afrikalıyı eve kavuşturacak. Bölgede birçok projeyi hayata geçiren dernek, her biri 4 bin 200 dolara yapılan evler için destek bekliyor.

Kimse Yok mu Derneği'nin Sudan temsilcisi Orhan Erdoğan'ın verdiği bilgilere göre iç savaşın hâlâ en yoğun yaşandığı yer Darfur bölgesi. Çatışmalar yüzünden köylerini terk etmek zorunda kalan 2 milyon kişinin 700 bini Nyala'da. BM, savaştan etkilenenleri eğitim, ev, iş vermek yerine, kamplarda yaşatmaya çalışıyor. Ancak kamplarda ciddi güvenlik sorunları var. İnsanlığın, Darfur'da yaşanan acılara duyarsız kalmaması gerektiğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi: "Dernek olarak insanları, yaşanabilir bir ortama kavuşturmayı amaçlıyoruz. Bir yandan ziraat alanları açıyoruz. Onları meslek sahibi etmek için, çağın gereklerine uygun modern tarımı öğretmeyi ve kendi ayaklarının üzerinde durmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Savaştan etkilenen insanlar, farklı yardım kuruluşlarının gönderecekleri 3-5 kilo yiyeceği sabahtan akşama kadar beklemek durumunda kalmasın. 806 aileyi kamplardan buraya getireceğiz. Yaşamlarını insani bir ortamda kendi evlerinde sürdürecekler." Nyala'da inşasına başlanan Türk kasabasını gezen heyette yer alan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman da 'İnsanlık öldü mü?' dedirtecek manzaralara şahit olduklarını aktardı. "Burada Müslüman kardeşlerimiz yaşıyor. Renkleri ve dilleri bizden farklı olsa da insanlığın olduğu her yere, milletimizin himmetlerinin ulaşmış olması çok sevindirici." diyen Akman, şöyle konuştu: "Bu yardımlar devam edecek. Gözleri ışıldayan o siyahi çocukları, hasta çocukları gördüğümüz zaman bir ameliyatın, çok küçük de olsa etrafı çevrili üstü kapalı bir mekanın ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Bu insanların, medeniyete kavuşturulması için büyük gayret sarf ediliyor. İnşallah 10-15 yıl sonra, Sudanlı kardeşlerimizi çok daha iyi şartlarda görürüz."

2002 yılında kurulan Kimse Yok mu daha önce de dünyanın en yoksul 3 ülkesinden biri olan Bangladeş'te 1000, Peru'da da 325 prefabrik ev kurmuştu.
Zaman/Salih Sarıkaya


Geri Dön