28 / 04 / 2024

O ilde yaşayanlar dikkat! Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan korkutan tahmin:  7'lik bir deprem olabilir

O ilde yaşayanlar dikkat! Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan korkutan tahmin:  7'lik bir deprem olabilir

Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "Adana Havzası içindeki bölgelerde 7'lik bir deprem olabilir" şeklinde bir uyarıda bulundu. İşte Üşümezsoy'un o açıklamaları....



Adana'nın Kozan ilçesinde 25 Temmuz 2023 tarihinde yaşanan 5,5 ve 4,4 büyüklüğündeki depremler, bölge halkını tedirgin etti. Depremlerin ardından,  Adana  bölgesine yönelik riskleri daha önceden vurgulayan uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu.

Cumhuriyet'e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, depremler öncesinde bölgedeki fay hatlarının karmaşık yapısını belirterek, 6 Şubat depremleri sırasında birçok fayın kırıldığını ifade etti. İlk olarak Gaziantep'teki fayın kırıldığına dikkat çeken Üşümezsoy, bu sürecin ardından diğer faylarda da kırılma meydana geldiğini açıkladı. Amanos fayının kırılmasının ardından komşu faylara stresin aktarıldığını belirten uzman, bu durumun bölgede başka depremlerin oluşmasına neden olduğunu ifade etti.

Antakya fayının kırılmasıyla birlikte Antakya'da ikinci bir depremin meydana geldiğini ve Savrun ile Göksun faylarına da stres yüklendiğini belirten Üşümezsoy, bu iki faydan da 6-6,5 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini söyledi.

"7-8'LİK SALLANMA HİSSEDİLDİ"

Özellikle Kozan ilçesinin zemin koşulları nedeniyle depremin şiddetli bir şekilde hissedildiğini belirten Üşümezsoy, bu bölgede 7-8 şiddetinde bir sallanma olduğunu ifade etti. Kuzeyden başlayıp güneye kadar giden Adana'nın her bölgesinde aynı şiddette hissedilen depremler, bölgedeki deprem riskinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

"7'LİK BİR DEPREM OLABİLİR"

Prof. Dr. Üşümezsoy, aynı bölgede bir depremin daha beklediğini söyleyerek, tarih boyunca bu bölgede bir dizi deprem yaşandığını ve buraya uzanan fayların oluşturduğu bir mekanizma bulunduğunu ifade etti. Bölgedeki fay hatlarından dolayı normal faylar ve yanaltımlı faylar da olduğuna dikkat çeken uzman, Adana Havzası içindeki bölgelerde 7 büyüklüğünde bir deprem olabileceğini belirtti.

Bölgedeki fayların tespit edilmesinin zor olduğunu belirten Üşümezsoy, belirlendiği düşünülen fayları baz alarak şehirleşmenin yanlış olduğuna vurgu yaptı. "Adana, geniş bir havza" diye konuşan Üşümezsoy,  "Fayı bulduk, bundan uzaklaşarak bina yapalım fikri doğru değil. Orası şehir kurmaya uygun değil" yorumunda bulundu.

Üniversite adaylarının gözleri okul ücretlerine çevrildi: İşte vakıf üniversitelerinin 2023-2024 eğitim yılı ücretleri

Morgan Stanley'den yeni TCMB faiz tahmini

Son Dakika! Türkiye'de 2023 yılında prim borçları ödeme süresi uzatıldı: Borçlara erteleme ve kolaylık sağlandı


Geri Dön