28 / 04 / 2024

O ilde yaşayanlara korkutan açıklama! 7 şiddetindeki depremlerde binaların yüzde 60'ı yıkılacak!

O ilde yaşayanlara korkutan açıklama! 7 şiddetindeki depremlerde binaların yüzde 60'ı yıkılacak!

Ülke genelinde depremler olmaya devam ediyor. Artçı depremler vatandaşları korkuturken o il için de uzmanlardan uyarı geldi. 7 şiddetinde deprem olması halinde binaların yüzde 60'ının yıkılacağı belirtildi. İşte ayrıntılar...



Meydana gelen depremler sonrası vatandaşlar panik ve korku içinde yaşamaya devam ediyor. Özellikle son günlerde Malataya!da meydana gelen peş peşe depremler çevre illerden de hissedilirken kentsel dönüşüm uzmanı Tokat'ı işaret etti. Tokat'ta 7 şiddetinde bir deprem olması halinde, binaların yüzde 60'ının yıkılacağı belirtildi. 

O İLDE YAŞAYANLAR DİKKAT: BİNALARIN YÜZDE 60'I YIKILABİLİR

Tokat’ın büyük deprem beklenen iller arasında bulunduğunu anımsatan Derya İşeri, "Tokat çok acil bir şekilde kentsel dönüşüme ihtiyaç duyuyor. Tokat’ta belediyenin açıkladığı verilere göre 4 bin tane riskli bina olduğu tespit edilmiş. Bununla alakalı olarak kentsel dönüşümün hızlı bir şekilde önünün açılması gerekiyor.

Kişilerin özellikle kendi menfaatleri doğrultusunda hareket etmesi yerine tamamen can ve mal güvenliğinin göz önünde bulundurularak hızlı bir şekilde hareket etmesi gerekiyor. Şuan ciddi anlamda risk teşkil eden Tokat genelinde olası bir depremde büyük kayıplar yaşanabilir.

O ilde yaşayanlara korkutan açıklama! 7 şiddetindeki depremlerde binaların yüzde 60 ı yıkılacak!

Bununla alakalı olarak kentsel dönüşümün önünün açılması ve hız kazanması gerekiyor. Belediyemizin, maliklerimizin ve mal sahiplerinin hızlı bir şekilde gönül rızasından daha çok çalışmaların hız kazanmasına doğru adım atması gerekiyor.

Bu noktada yeni çıkan yasayla beraber salt çoğunluklar öne çıkarılmış, yapılan planlamada itiraz süreçleri yarıya düşürüldü. Şuan Tokat’ta 40 yılın üzerinde binalar var. Bunlarla alakalı hiç bir çalışma yapılamıyor. Bunun nedeni maliklerden gelen itirazlar oluyor.

Risk raporu alınamadığı içinde kentsel dönüşüm geri olanda kalıyor. Çalışmaları maliklerin talep etmesi gerekiyor, malikler talep etmediği taktirde bina güçlendirmesi, risk raporu alınamıyor.'' dedi. 

İşeri, belirli yaş grubunun üzerinde ki insanlar eski hali iyi tekrar masraf olmasın diye düşünerek kentsel dönüşümü kabul etmediklerini söyleyerek '' Evinin sağlam olduğunu düşünüyor ve kentsel dönüşüme karşı çıkıyor. Biz mecburiyete dökülmesini istiyoruz.

Ve bu sayede kentsel dönüşümün önü açılabilir. Muhtemel bir 7 üstü bir depremde yüzde 60’ ın üzerinde bina yıkılabilir. Tokat’ta ki binaların yenilenme süreci hızlanması gerektiğini düşünüyorum" dedi. 

Depremzedelere müjde: 46 bin konut hazır, yakında dağıtılacak!

Prof. Dr. Naci Görür'den Malatya'da aktif fay uyarısı...

Geri Dön