03 / 07 / 2024

Depremzedelere müjde: 46 bin konut hazır, yakında dağıtılacak!

Depremzedelere müjde: 46 bin konut hazır, yakında dağıtılacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem konutları ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu ve son durumu anlattı. İşte ayrıntılar...



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki bir dizi temaslarda bulunmak amacıyla 6 Şubat depremlerinin büyük yıkıma neden olduğu Hatay'a gitti ve burada önemli açıklamalarda bulundu. 

Bakan Mehmet Özhaseki, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile beraber Mustafa Kemal Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Hatay İl Koordinasyon Toplantısı’na’ katılarak, burada yaptığı kouşmasında Türkiye’nin deprem ülkelerinden biri olduğuna ve 1900’lerin başından bu yana hem karada hem denizde 6 ve üzeri yıkıcı depremler yaşandığına dikkat çekti. 

Depremzedelere müjde: 46 bin konut hazır, yakında dağıtılacak!

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan habere göre; Bakan Özhaseki, "Ben, üçüncü derece, dördüncü derece olan bölgelerde oturuyorum, bir şey olmaz. İstediğim gibi hareket edebilirim’ gibi bir söz herhalde hayatta yapılabilecek en hatalı sarf edilen söz olur. Şu anda hocaların söylediğine göre; hareketli 500’e yakın fay hattı bulunuyor" ifadelerini kullandı. 

Her an her yerde deprem olabileceğinin ve buna göre hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Özhaseki, "Bu nedenle yapı yapacak herkes, ne olur standartlara uygun yapsın" dedi. 

Bakan Özhaseki, şehir merkezlerini Bakanlığın yapacağına vurgu yaptı ve "Özellikle kentlerin merkezini ‘biz yapalım’ diye bir karar aldık. Bunun bir tek nedeni var; bu şehirlerin merkezi bir kere yapılır ve geleceğe miras şeklinde kalır. Herkes orayı görür. Özellikle de o şehrin kendine has, kendine özgün mimari tarzı bulunuyor. Yüzyıllardır gelen özelliklerini biz taşıyalım, yapalım, doğru bir şekilde planlayalım ki bu doğru sürsün. Şehir merkezlerini ve ona açılan ana caddeleri de biz yapma kararı aldık" açıklamasında bulundu.

Depremzedelere müjde: 46 bin konut hazır, yakında dağıtılacak!

46 BİN CİVARINDA KONUT HAZIR

Bakan Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde 307 bin bağımsız bölümün inşaatına başladıklarına da dikkat çekti. 

Konuya ilişkin açıklamasında "46 bin civarında evimiz hazır, yakında dağıtacağız. Hatay’da da şu ana kadar inşaatına başlanılan konutlarımız 56 bin seviyesinde. Hazır ettiğimiz 7 bin civarında konut bulunuyor" diyen Özhaseki, betonarme evler için 1 sene, köy evleri için 8 ay süre verildiğini yineledi. 

Özhaseki, ‘Yerinde Dönüşüm’ projesine 252 bin vatandaşın başvuruda bulunduğunu dile getirdi ve "750 bin TL hibe, 750 bin TL'si de kredi, 2 sene ödemesiz 10 yıl vade imkanı. Yerinde Dönüşüme müracaat eden 252 bin vatandaşımızdan 14 bini de şu anda inşaata geçti" bilgilerini verdi. 

Sık sık tartışma konusu olan ve gündeme gelen rezerv alan konusu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, "Rezerv alanla milletin evini elinden alacaklar, falan yere götürecekler.’ deniyor. Ne yapacağız o evi? Vatandaşın evini alıp da nereye götüreceğiz?" ifadelerini kullandı. 

Depremzedelere müjde: 46 bin konut hazır, yakında dağıtılacak!

REZERV ALANLARDAKİ EVLER NE OLACAK?

Bakan Özhaseki, "Şimdi bir mahalle düşünün, 500 tane konut bulunuyor. Ben oradaki 500 tane evi yapacağım değil mi? Normal prosedüre göre tek tek 500 kişiden muvafakat almak lazım. Birinci konuta varıyorum ki adam ölmüş. Üç tane hanım, dokuz tane çocuk var. Biri Almanya'da, biri Paris'te, ikisi dağa kaçmış. Muvafakat al da göreyim. Daha birinci evde karşına çıkan durum bu" açıklamsında bulundu. 

"Çukur eylemleri olduğunda 30 binden fazla evi teröristler, vicdansızca yaktılar, yıktılar. Sonra gidip oralarda ev yapmak istediğimde, envaiçeşit engeller çıkardılar" diyen Özhaseki, TBMM'ye bir kanun getirdiğini, bunun ‘terör bölgelerinde bütün yetki Çevre Şehircilik Bakanlığına geçer. Bakanlık gelir bu evleri yapar hak sahiplerine dağıtır.’  olduğunu belirtti. Özhaseki, bu evleri yaptıklarının, çok hızlıca bir sene içinde oradaki insanlara tek tek dağıttıklarının altını çizdi. 

"Bu kanunu yapmasaydık bu konutları nasıl yapacaktık?" diyen Özhaseki, bu nedenle herkesin emin ve rahat olması gerektiğini vurguladı. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Kira kontratlarında yeni dönem başlıyor!

İzmir'de 880 bin binanın mutlaka dönüşmesi gerekiyor! Tunç Soyer: Büyük bir hazırlıktayız!

Dolar yılın son işlem gününde rekor kırdı! Bugün dolar kaç TL oldu? 


Geri Dön