28 / 04 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Kira kontratlarında yeni dönem başlıyor!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Kira kontratlarında yeni dönem başlıyor!

Milyonlarca vatandaşı etkileyecek yeni uygulamanın sinyalleri verildi. Hayata geçirilmesi planlanan e-kontrat uygulaması ile kira gelirlerinde kayıtdışılığın önlenmesi amaçlanıyor.



Ev sahipleri ve kiracıları kapsayan yeni uygulamanının temelleri atılmaya başlandı. E-kontrat uygulamasının devreye alınması planlanıyor. Bakanlığın uygulamasıyla kira gelirlerinde kayıtdışılığın önlenmesi hedefleniyor. ATV'nin haberine göre eski kontratlar da yavaş yavaş yenisiyle değiştirilecek.

Kira sözleşmelerinde yeni düzenlemenin sinyalleri yanıyor, bakanlığın uygulamasıyla kayıt dışının önlenmesi hedefleniyor.

E-kontrat sistemi ile beraber eski nesil kira kontratları rafa kalkacak. Uygulamayla yaşanan sorunların önüne geçilmesi hedeflenirken bölge bölge kira haritası da çıkarılacak.

Bakanlık fahiş kira isteyen faket sözleşmede yan yollara sapan bazı mülk sahipleri için harekete geçiyor.

Bakanlığı düzenlemesiyle artık ev sahibiyle kiracıların anlaşması e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

 Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Kira kontratlarında yeni dönem başlıyor!

ESKİ KİRA KONTRATLARI RAFA KALKIYOR

Eski nesil kira kontratları, e-kontrat sisteminin gelmesiyle beraber rafa kaldırılacak. Bu düzenlemeyle beraber ev sahiplerinin de kiracıların da hakları korunacak.

e-kontrat, ev sahipleri ve kiracıların sık sık karşı karşıya getiren fiyat anlaşmazlığında kanıt yerine geçecek.

E-kontrat sistemiyle beraber bir bölgedeki kiralık konutun fiyatları haritalandırılacak. Böylelikle ev sahibi ve kiracılar da, kira bedelleri ile ilgili resmi kaynaklardan bilgi alabilecek.

 Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Kira kontratlarında yeni dönem başlıyor!

"2024 YILININ SONUNDA ARTIK..."

Gayrimenkul uzmanı Emrah Gerek, "Kayıt altına alınacağı için artık kontratlar fiyat kontrolleri daha rahat yapılabilecek. Vergi kısımları daha rahat denetlenebilecek. Bu da tabii fiyatlara yansıyacaktır. Düzenlemeden önceki sözleşmeler de yavaş yavaş bu sisteme dahil edilecek. 2024 yılının sonunda artık tamamen bütün kontratlar resmi olarak dijital ortama aktarılmış olacaklar" dedi.

Öte yandan 2024 yılında Konutların turizm amaçlı kiralanmasına dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre, konutların turizm amaçlı kiralanması için izin belgesi zorunlu olacak. Başvuru ise e-Devlet'ten yapılacak.

Ayrıca Zorunlu Deprem Sigortası'nda asgari prim tutarları ile sigorta hesabına esas olan metrekare bedelleri güncellendi. Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre, Zorunlu Deprem Sigortası asgari prim tutarları, risk grubuna göre birinci gruptan yedinci gruba sırasıyla; 280 liradan 979 liraya, 240 liradan 869 liraya, 180 liradan 739 TL'ye, 140 liradan 693 liraya, 110 liradan 521 liraya, 90 liradan 370 liraya, ve 80 liradan 252 liraya artırıldı.

İzmir'de 880 bin binanın mutlaka dönüşmesi gerekiyor! Tunç Soyer: Büyük bir hazırlıktayız!


Geri Dön