05 / 05 / 2024

O kentteki yapıların yüzde 70'i acil dönüştürülmeli: Deprem için çok kritik bir şehir!

O kentteki yapıların yüzde 70'i acil dönüştürülmeli: Deprem için çok kritik bir şehir!

Tokat'ta geçtiğimiz günlerde yaşanan depremler halkı paniğe sürükledi ve evlerde hasar meydana geldi. MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, Tokat'ın fay hatları için kritik bir noktada olduğunu belirtti ve acil olarak kentsel dönüşümü işaret etti. İşte Bulut'un o açıklaması...



Tokat'ta geçtiğimiz günlerde önce 5.6 büyüklüğünde, ardından da 4.2 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Söz konusu depremler halkta tedirginliğe neden olurken, deprem uzmanları da konuyla ilgili peş peşe açıklamalarda bulundu. Uzmanlar 6.6'lık deprem olabileceğine, acilen kent için harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, Tokat'ın deprem riski, kentsel dönüşümü ve riskli yapıları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yücel Bulut, Meclis'te yaptığı açıklamasında "Geçtiğimiz günlerde Tokat ili Sulusaray ilçesinde merkez üssü Buğdaylı köyü olan depremle ilgili gündem dışı söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle, depremde, bu depremi yaşamış olan, bu mağduriyeti hissetmiş olan bütün hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Tabii ki yaşanan bu depremde en büyük tesellimiz herhangi bir can kaybının yaşanmamış olması" ifadelerini kullandı. 

Hasar tespit çalışmalarında 171 konutun hasarlı olduğunun tespit edildiğini dile getiren Bulut, "Her ne kadar bir can kaybı yaşamamış olsak da tabii ki bu deprem de başka bir farkındalığı bir kere daha ortaya çıkardı. Toplumumuzda, vatandaşlarımızda haklı bir tedirginlik hâlen yaşanıyor ve hissediliyor çünkü Tokat önemli bir fay hattı üzerinde bulunan bir şehir" diye konuştu. 

O kentteki yapıların yüzde 70 i acil dönüştürülmeli: Deprem için çok kritik bir şehir!

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut,  1939 ve 1942 depremlerinde çok ağır bir sürecin geçirildiğinin, onlarca can kaybı yaşandığının, Erbaa ilçesinin haritadan silindiğinin altını çizdi ve "Yine, 39 ve 42 depremlerinde merkezde de birçok kamu binamız, özel mülklerimiz de yıkıldı ve can kayıpları yaşanmıştı. Böyle bir hafızası olan bir kent için 5,6 şiddetinde gerçekleşen bu deprem de ister istemez haklı bir tedirginliği beraberinde getirdi" ifadelerini kullandı. 

Bulut, söz konusu açıklamasında Tokat'ın fay hatları için çok kritik bir noktada olduğunu aktardı. "Bu  kentin yapı stoku maalesef ki yıllara sarih bir ihmalin neticesi olarak bugün yüzde 65-70 oranında 1999 öncesinde yapılmış konutlardan oluşuyor ve dolayısıyla da yapı stokumuzun da çok önemli bir kısmının çok ivedi bir şekilde bir kentsel dönüşüm vasıtasıyla elden geçirilmesi gerekiyor. Tabii, kentsel dönüşüm mevzuatımız bugün sahadaki pratikle maalesef her yönüyle uyuşan ve örtüşen bir mevzuat değil" ifadelerine yer veren Yücel Bulut, kentsel dönüşümün hızlı, seri ve mümkün hâle getirebileği bir mevzuat değişikliğine ihtiyaç olduğunun her kesin tarafından dile getirildiğine vurgu yaptı. 

O kentteki yapıların yüzde 70 i acil dönüştürülmeli: Deprem için çok kritik bir şehir!

"Yaklaşık  yüzde 65’i, 70’i acil ve ivedi bir şekilde kentsel dönüşüme girmesi gereken bir kentin milletvekili olarak şunu ifade etmek istiyorum: Kentsel dönüşüm mevzuatı bu konuda acil ve ivedi çözümler getirmekten oldukça uzak olduğu gibi maalesef ki sadece yerel yönetimlerin imkânıyla yani belediyelerin imkânıyla da şehirde gerekli ve yeterli kentsel dönüşümü gerçekleştirmek mümkün değil. Durum bu şekilde olunca, muhakkak merkezî Hükûmetin desteği gerekiyor" diyen Yücel Bulut, Tokat ve ilçelerinde temel gündemin kentsel dönüşümün bir an önce hayata geçirilmesi olduğunu belirtti. 

Birinci derece deprem kuşağında kurulmuş olan bu kentin acilen bir AFAD lojistik merkezine ihtiyac olduğuna dikkat çeken Bulut, "Bu konuda da yeni havalimanının açılmasıyla daha evvel kullanıma kapatılmış olan eski havalimanımızın bütün hangarlarıyla beraber AFAD lojistik merkezi hâline getirilmesi temel bir çözüm olarak kabul ediliyor. Önümüzdeki günlerde biz de yine devletimizin diğer yetkilileriyle birlikte, belediye başkanlarımızla birlikte bu AFAD lojistik merkezinin kurulması için gayret göstereceğiz" açıklamasında bulundu. 

O kentteki yapıların yüzde 70 i acil dönüştürülmeli: Deprem için çok kritik bir şehir!

HÜKÜMETE ÇAĞRI 

Yücel Bulut, Meclis'teki açıklamasında depremin  merkez üssü olan Sulusaray’da antik kent Sebastapolis’in kazı çalışmaları sebebiyle yaklaşık otuz-otuz beş yıldır kamulaştırma şerhi konulan, sit alanı ilan edilen ve bu yüzden çivi dahi çakılamayan evlerde insanların yaşamak zorunda kaldığını aktardı. 

"Dolayısıyla, ivedi bir şekilde Sulusaray bölgesinde bu konutların kamulaştırma işlemlerinin, varsa pürüzlerinin ortadan kaldırılması, antik kente ilişkin kazı çalışmalarına yönelik bir finansman kaleminin oluşturulması, ilçemizin taşınacak bölgelerinin de bir an önce taşınarak vatandaşlarımızın, hemşehrilerimizin daha sağlam, yaşanabilir konutlara istihdam edilmeleri, bu konutlara kavuşturulmaları kaçınılmaz bir görev olarak üzerimizde duruyor" diye konuşan Bulut, oluşan bu farkındalıkla birlikte şehrin depreme hazırlıklı hale getirilmesi için belediye başkanları ve merkezi hükümetle beraber gelecek  günlerde esaslı bir çalışma ve eylem planının hayata geçirileceğini umduğunu söyledi. 

Ekrem İmamoğlu: Beyoğlu'nun kentsel dönüşüm ve tapu sorununu mahalle mahalle ele alacağız!

Çimento zammı şantiyelere kilit vurdurdu! Müteahhitler isyanda!

65 yaş aylığı, evde bakım parası, engelli maaşı zamları bir bir açıklandı! Yaşlılık maaşı ne kadar? Zamlı maaşlara bakın


Geri Dön