29 / 04 / 2024

O kişilere tamı tamına 4 asgari ücret ödeniyor! 10 gün içinde e-Devlet'ten hemen başvuru yapın! 

O kişilere tamı tamına 4 asgari ücret ödeniyor! 10 gün içinde e-Devlet'ten hemen başvuru yapın! 

SGK ev hizmetlerinde çalışanların sosyal güvenliğini sağlamak için önemli bir adım attı. Bu düzenleme, evlerinde ev hizmetlisi çalıştıran kişilerin, çalıştırdıkları süreye göre prim ödeyerek ev hizmetlilerinin sosyal güvencesini sağlayabilmesine fırsat sağlıyor.



Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ev hizmetlerinde çalışan kişilerin sosyal güvenliğini sağlamak için önemli bir düzenleme hayata geçirdi. Bu düzenleme, evlerinde ev hizmetlisi çalıştıranların, çalıştırdıkları süreye göre prim ödeyerek ev hizmetlilerinin sosyal güvencesini sağlayabilmesine fırsat tanıyor. Aynı zamanda sigortasız gündelikçi çalıştırmanın tespiti durumunda 4 asgari ücret idari para cezası veriliyor. 

Ev hizmetlilerinin çalışma sürelerine ve kazançlarına bağlı olarak hesaplanan primler, SGK tarafından belirlenen tarifelere uygun olarak uygulanıyor. Böylece ev hizmetlileri, emeklilik, sağlık hizmetleri ve diğer sosyal güvence haklarını alabiliyor. Bu düzenleme, ev hizmetlilerinin daha iyi çalışma şartlarına sahip olmalarını ve gelecekteki sosyal güvenlik ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini sağlamak adına büyük önem taşıyor.

 O kişilere tamı tamına 4 asgari ücret ödeniyor! 10 gün içinde e-Devlet ten hemen başvuru yapın! 

Takvim Gazetesinde yer alan habere göre, ayda 4 gün ev hizmetlisi çalıştıran bir kişinin aylık prim tutarı sadece 35.76 lira. Fakat sigortasız gündelikçi çalıştırmanın tespiti durumunda 4 asgari ücret idari para cezası bulunuyor. 

SGK 2014 senesinde yaptığı düzenlemeyle ev hizmetlerinde çalışanların sosyal güvenliğinin sağlanması noktasında çok önemli bir adım atmıştı. Bu süreden itibaren evlerinde ev hizmetlisi çalıştıran kişiler, çalıştırdıkları süreye göre prim ödeyerek ev hizmetlilerinin sosyal güvencesini sağlayabiliyorlar. Sigortalama yöntemi ve ödenecek primler ise kişilerin çalıştıkları süreye göre değişiyor.

Ev hizmetlisi çalıştıracakların, çalıştıracağı ev hizmetlisini nasıl sigortalayacağı, bu kişiyi ayda kaç gün çalıştıracağına göre farklılık gösteriyor. Ay içinde 10 gün ve üzerinde çalıştıranlar için Ek 9 formu ile işlem gerçekleştirilmesi gerekirken, ay içerisinde 10 günün altında çalıştırılan kişiler için SMS ya da E-devlet üzerinden kolayca işlem gerçekleştiriliyor. Ayda 10 gün ve üzerinde ev hizmetlisi çalıştıracaklar Kolay İşverenlik kapsamında tescil yaptırarak kendi beyanlarını kendileri de yapabilirler.

 O kişilere tamı tamına 4 asgari ücret ödeniyor! 10 gün içinde e-Devlet ten hemen başvuru yapın! 

Evinde ev hizmetlisi çalıştıracakların öncelikle bu kişiyi kaç gün çalıştıracağını tespit etmesi gerekiyor. Bu tespit sigortanın nasıl yapılması gerektiğini de şekillendiriyor. Kişi haftanın her günü çalışacak ve bir gün izin yapacaksa bu kişinin 30 gün üzerinden sigortalanması gerekiyor. Ancak haftada bir veya iki haftada bir geliyorsa bu durumda 10 günden az çalışma söz konusu olduğu için yöntem ve prim farklı oluyor.

Kişinin haftanın bir ya da iki gününde gelip ayda toplam sekiz ya da dört gün iş görmesi söz konusu ise bu sürenin toplamı üzerinden bir değerlendirme yapılması gerekecek. Örneğin her hafta pazartesi günü gelip ayda 4 gün çalışanların kişi için ev sahibinin 4 gün üzerinden sigorta işlemi yapması gerekiyor. Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az süre ile sigortalı çalıştıranlar "www.turkiye.gov.tr" uygulaması aracılığıyla SGK'ya müracaatlarını yapabilirler.

 O kişilere tamı tamına 4 asgari ücret ödeniyor! 10 gün içinde e-Devlet ten hemen başvuru yapın! 

Çalışanların kolay tescil edilebilmesi ve tahsilatın daha kolay gerçekleştirilmesi için cep telefonu kısa mesaj servisiyle de işlem oluyor. Öncelikle sigortalı çalıştıracakların bir defaya mahsus SMS ile kendi TC numarasını yazıp 5510 kısa mesaj servisine kendini 'çalıştıran' olarak kaydettirmesi, daha sonra çalıştıracağı işçinin TCKN ve ayın hangi gününde çalıştıracağı bilgisini 5510 kısa mesaj servisine göndererek sigortalı tescil kaydı oluşturulması gerekiyor. Ayda 10 günden az çalışanların ayın hangi gününde çalıştıracağı bilgisinin 5510 kısa mesaj servisine her bir gün için ayrı SMS gönderilmesi gerekiyor.

Kuruma doğrudan veya posta yoluyla, www.turkiye.gov.tr uygulamasından başvuranlar iş kazası ve meslek hastalığı primini banka aracılığı ile Kısa Mesaj Servisi (SMS) ile müracaat edenler ise cep telefonu hatlarına tanımlı TL'leri ile ya da cep telefonu faturaları ile ödeyebiliyorlar.

Evinde ayda 10 günden az süre ile ev hizmetlisi çalıştıranlar bu kişiler için çalıştırdıkları her bir gün için asgari ücretin günlük tutarının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödemek durumundalar. İş kazası ve meslek hastalığında Temmuz Aralık 2023 arasında bir gün için ödenecek tutar 8.94 Türk Lirası. Dolayısıyla ayda 4 gün ev hizmetlisi çalıştıran bir kişinin aylık prim tutarı 35.76 Türk Lirası olacaktır.

Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışanlar isterlerse primlerini tamamlayarak emekli olmaya hak kazanabilirler ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Bu durumdaki kişiler ev hizmetlisi olarak çalıştıkları ayı takip eden ayın sonuna kadar aylık 4.359,71 Türk Lirası ödeyerek 30 gün üzerinden emekliliklerine prim ekleyebilir ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.

OVP ile enflasyon hesabı sil baştan değişti! Asgari ücret 17 bin 104 TL mi oluyor? Acil bakın!

Altın alacaklar dikkat! 7 Eylül Perşembe altın fiyatları ne kadar? Çeyrek altın, gram altın, Cumhuriyet altını kaç lira?

En düşük memur maaşı 34 bin 155, memur emeklisi maaşı 15 bin 320 TL! Memurlara son dakika zam müjdesi geldi!


Geri Dön