O şehir için korkutan uyarı: Katil faylarla çevirili, 7.2'den büyük deprem olabilir!
Prof. Dr. Naci Görür, geçtiğimiz günlerde Tunceli'yi işaret ederek 'Dikkat edin' uyarısında bulunmuştu. TMMOB Tunceli İKK sekreteri Uğur Beycan da son dakika açıklamasında bulundu ve kentin katil faylarla çevrili olduğunun altını çizdi. İşte o uyarılar...
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremleri büyük yıkıma neden oldu. 11 ilin etkilendiği depremlerde 53 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Türkiye'de deprem tedirginliğinin artmasına neden olan ve 'asrın felaketi' şeklinde isimlendirilen depremlerin ardından, riskli bölgeler için uyarılar peş peşe geliyor.
Yaptığı açıklamalar ve tahminler ile sık sık gündem olan Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, geçtiğimiz günlerde bir yayında İstanbul, İzmir ve Tunceli'ye özel uyarılar yaptı.
Ekonomimcom'da yer alan habere göre; deprem bilimci Görür, söz konusu açıklamasında Doğu Anadolu Fayı'nın uyanmak üzere olduğunun altını çizdi ve "Bağırıyorum Tunceli’ye dikkat edin diye. Bunu dile getirirken de laf olsun diye değil" ifadelerini kullandı.
HEM TUNCELİ HEM ÇEVRE İLLERE UYARI
Prof. Dr. Naci Görür, söz konusu açıklamasında Adıyaman’la Hakkâri arası bütün yerleşim alanları için de dikkatli olunmasının gerektiğine dikkat çekti.
Görür'ün bu uyarılarının ardından TMMOB Tunceli İKK sekreteri Uğur Beycan da önemli açıklamalarda bulundu. BirGün Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulunan Uğur Beycan, şehrin Kuzey Anadolu fay hattı (KAF) ile Doğu Anadolu Fay hatı (DAF) arasında kaldığını ve Ovacık, Pülümür fayları ile çevrili olduğunun altını çizdi ve bu iki fay hattının Tunceli ile çevre şehirler için ciddi anlamda tehlikeli olduğunu belirtti.
7.2'DEN BÜYÜK DEPREM OLABİLİR
TMMOB Tunceli İKK sekreteri Uğur Beycan, bu fay hatlarının 7.2 ve üzeri bir deprem meydana getirme potansiyeli olduğuna vurgu yaptı.
"Tunceli tabiri caizse katil faylarla çevrili. Henüz merkezi iktidar boyutunda kayda değer bir çalışma bulunmuypr. Bugün merkezi iktidarla yerel yönetimlerin ortak çalışıp şehir uzlaşısı altında kentlerimizi depreme hazırlamak gerekmekte" ifadelerini kullanan Beycan, Yedisu fayının bir önceki kırılımının 1784'te olduğunu dile getirdi.
Beycan, bu kırılımların 250 senede bir tekrar ettiğini belirterek, bugün teknik ve bilimsel şekilde ömrünü tamamlamış halde olduğunun altını çizdi.
Şehir merkezinde 3 bin 600 bina olduğuna ve bunların 36'ısının yıkılacağını düşündüklerine vurgu yapan Uğur Beycan, "Her bir yapıda 10 konut bulunuyor olarak hesaplayın. 360 konut eder. 4 kişilik aileden 1440 kişiye denk gelir, şehir merkezi nüfusunu 36 bin olarak düşündüğümüzde bu büyük bir rakam. Bunun daha da fazlası da oluşabilir. Maraş merkezli depremlerde bilimsel öngörüden çok daha fazla alan yerle bir oldu. 38 bin 500 bina yıkıldı. Bu oran yüzde 10 oldu. Bizim burada öngörümüz de yüzde 1-5 arasında değişiyordu" diye konuştu.
Bunun sebebinin de imara açılmaması gereken alanların seçim yatırımı için imara açılması olduğunu dile getiren Beycan, "Mühendislik hizmeti görmemiş yapılar imar affı kapsamına dahil edildi" diyerek açıklamasını tamamladı.
TOKİ konutlarına aynı aileden kaç kişi başvuru yapabilir?
2024 Ocak-Temmuz dul ve yetim maaşı ne kadar oldu? İşte zamlı dul ve yetim maaşı tablosu!