04 / 05 / 2024

O ülkede bedavaya ev sahibi olmak mümkün!

O ülkede bedavaya ev sahibi olmak mümkün!

Japonya'da kırsal bölgede bulunan ev sayısının artması ve nüfusun azalması nedeniyle bazı evler boşta kalmaya başladı. Bu durum nedeniyle ülkede bazı kentlerde ilginç bir kampanya başlatıldı...



Dünyanın en ilginç ülkelerinden biri olan Japonya'da yeni bir kampanyaya daha imza atıldı. Hürriyet'te yer alan habere göre; ülkede bazı kasabalar içerisinde ücretsiz ev verilecek. 

Bunun nedeni olarak da Japonya'da ev sayısının artması öyle ki yeterince insan olmadığı için bu evlerden bazıları boşta kalmaya başladı. Japonya Politika Forumu’na göre 2013 yılında 61 milyon ev ve 52 milyon ev vardı.

Ayrıca durum daha da kötüye gidiyor. Nüfus ve Sosyal Güvenlik Ulusal Enstitüsü’ne göre, Japonya nüfusunun 2065 yılında 127 milyondan 88 milyona düşmesi bekleniyor. Bu durum daha az insanın evlere ihtiyacı olacağını gösteriyor. Gençlerin de şehirlerde çalışmak için kırsal bölgelerden ayrılmaları, Japonya’nın kırsal kesimlerini adeta boş ‘hayalet evleri’yle dolu bölgeler haline getiriyor. Böyle evlerin bulunduğu kırsal alanlara Japonlar akiya ismini verdi.

2040 yılında 900’e yakın Japon köyü ve kasabası yok olacak 

2040'a  gelindiğinde, Japonya genelinde 900’e yakın kasabanın ve köyün artık bulunmayacağı ön görülüyor. Okutama bölgesi de bu yok olacağı tahmin edilen bölgelerden biri. Bu nedenle mülkiyeti ücretsiz şekilde vermek, buraları yaşatmak için daha mantıklı görünüyor.

Bölgenin yeniden canlandırılmasını desteklemek ve yok olmasını önlemek için kurulan Okutama Gençliğini Canlandırma (OYR) derneğinden Kazutaka Niijima “2040 yılına kadar yok olması beklenen üç Tokyo kasabasından birinin de bizim burası olduğunu görebiliyoruz.” dedi.

Naoko ve Takayuki Ida çifti üç çocuklarıyla birlikte Naoko’nun anne ve babasının evinde yaşıyorlar. Naoko evi için “Bu yeni evimiz için çok fazla bakım ve onarım yapmamız gerekti. Ama olsun, biz hep kırsal bir alanda bulunan böyle büyük bahçeli bir evde yaşamak istemiştik." dedi. Çift bu evi aynı zamanda bir kafeye de dönüştürdü.

Kasabadan özellikle gençler büyük şehirlere göç ettikleri için Okutama gibi diğer pek çok kasaba da burasıyla aynı kaderi paylaşıyor.

Bedava ev sahibi olmanın ilk kuralı 40 yaşından küçük olmak 

2014 yılında Japonya’nın bu ve benzeri durumdaki köy ve kasabaları için ‘akiya bankası’ adında bir düzenleme hayata geçirildi. Japonya’da akiya bankaları artık oldukça yaygın durumda.

Fakat her bir kasaba kendi koşullarını belirliyor. Örneğin, Okutama’da yeni akiya sakinlerinin bedava eve sahip olması için bu evleri restore etmesi talep ediliyor. Diğer yandan ücretsiz bir ev ya da yenileme yardımı alanlar için 40 yaşın altında olmaları da isteniyor. Ya da yeni ev sahibi olacak çiftlerden en az birinin 50 yaş altında olması ve 18 yaşın altında da en az bir çocuğunun olması şart koşuluyor.

Japonya’daki bedava evler yabancılara da açık 

Japonya’daki boş ve ücretsiz evler sadece Japonlar için sunulmuyor. Bu evlerin yeni sahipleri Japonya dışından da olabiliyor.

Bölgedeki halk, kasaba ve köylerinin yaşamaya devam etmesini istiyor. Şu ana kadar New Yorklu ve Çinli insanlar da bu boş evlere ilgi gösterdi. Boş evler kısa süre önce yeni sahipleriyle buluşmaya başladı. 

Bu ülkede evler bedavaya veriliyor! İşte şartları!


Geri Dön