29 / 04 / 2024

Obsidyen taşı mimari yapılara değer katıyor!

Obsidyen taşı mimari yapılara değer katıyor!

İnsanlık tarihinin en eski ve en değerli doğal taşlarından olan OBSİDYEN, yapılardaki kullanımıyla mimariye değer katıyor. 'Yarı Değerli Doğal Taş' türünün en gözde üyesi olan obsidyen, şifasal özellikleri nedeniyle spa ve masaj terapilerinde yüzyıllardır



Türkiye'de 'Obsidyen' taşının marka tesciline, en büyük ocak ve üretim tesislerine sahip OBSİDYEN Maden ve Mermercilik Sanayi, Ticaret LTD. ŞTİ., bu değerli taşı ev, ofis ve özel projelerde kullanıma sunuyor.


Dünyada Bir İlk Olarak Uygulanıyor


Yaklaşık 10 yıllık bir Ar-Ge ve tasarım çalışmasının sonuçları olarak obsidyen taşını farklı mozaik ve renk çeşitlerinde üreten firma, dünyada bu alanda bir çok ilki gerçekleştirdi. İşlenmesi, tasarımı ve uygulanması oldukça yüksek bir teknoloji gerektiren obsidyen, aynı zamanda çok fazla el emeğine ihtiyaç duyuyor. 


Seçkin Projelerde Yeni Trend


Obsidyen taşının özellikle lüks konutlarda, otellerin seçkin odalarında kullanımı hızla yaygınlaşan bir trend. Şifasal özellikleri sebebiyle insanların en çok vakit geçirdikleri alanlarda ağırlık olarak tercih edilen obsidyen taşı uygulamaları, fiziksel ve ruhsal rahatlamanın yanı sıra mekanlara değer de katıyor.



RÖPORTAJ...


OBSİDYEN Madencilik ve Mermercilik Sanayi, Ticaret LTD. ŞTİ. Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Önlek'e obsidyen taşını ve mimaride kullanım alanlarını sorduk;


* Öncelikle obsidyen taşı nedir, biraz açıklar mısınız?


Obsidyen, yanardağ bölgelerinde lavların hızla soğuyup sertleşmesiyle oluşan, az bulunan, yarı değerli bir doğal taştır. İlk çağlardan beri insanoğlunun alet yapımından, takı yapımına kadar geniş bir yelpazede kullandığı bu taş, sağlık ve terapi amacıyla da kullanılmış. İçerdiği zengin mineraller sayesinde kas-eklem ağrıları, mide-bağırsak rahatsızlıkları, karaciğerin temizlenmesi gibi fiziksel etkilerinin yanı sıra; Ruhsal rahatlama ve pozitif enerji sağlama gibi etkileri de vardır. Örneğin ünlü moda ve kozmetik markası Armani, kısa bir süre önce obsidyen taşından gençleşme kremi üretti.


* Bu değerli taşı mimaride kullanma fikri nereden geldi aklınıza?


Uzun yıllardır obsidyen taşını ham halde üretip tüm dünyaya ihraç eden bir firmayız. Bu fikir aklımızda hep vardı fakat sertliği ve ocaktan küçük parçalar halinde çıkartılması tedirgin olduğumuz konulardı. Hem büyük ebatlı plakalar üretmeniz neredeyse imkansız hem de mevcut makina ve kesim teknolojileri bu üretimi zorlaştırıyordu. Fakat yoğun bir çalışmanın sonucu, üretim için yeterli teknolojik altyapıya sahip makina ve ekipmanların ürettirilmesini sağladık. Tasarım ekibimizin özverili çalışması sonucu da ortaya eşsiz ürünler çıktı.


* Ürünleriniz en çok hangi alanlarda tercih ediliyor?


Obsidyen uygulamalarını genellikle insanların en çok kullandıkları alanlarda gerçekleştirilmelerini tavsiye ediyoruz. Ayrıca özel ve büyük projelerde de insan trafiğinin en yoğun olduğu ya da projenin en özel bölümlerinde kullanılması tercih ediliyor. 


Örneğin 'konutlarda oturma odalarının en çok kullanılan bölümlerinde, banyolarda küvet kenarlarında, yatak odalarında yatak başlarının hemen üzerinde' gibi belirlediğimiz spesifik alanları öneriyoruz. Diğer taraftan en çok otellerin kral daireleri ya da özel odaları için talep alıyoruz.


* Ürünlerinizin bu kadar yoğun bir talep göreceğini tahmin ediyor muydunuz?


Aslında biraz tahmin ediyordum fakat bu denli olacağını tahmin etmemiştim açıkçası. Yaptığımız anket ve istatistik çalışmalarında bunun sebeplerini net bir şekilde görmeye başladık. Şöyle düşünün; Ara sıra gittiğiniz masaj terapilerinde küçük parçalar halinde, kısa sürede vücudunuza temas eden obsidyen taşı, evinizde saatlerce size etki ediyor. Modern çağın yarattığı stres dolu hayat da insanları fiziken ve ruhen rahatlama yollarına itiyor. Ürünlerimizi tercih eden bir çok insan bedeline hiç bakmadan evinde, ofisinde obsidyen taşının sürekli var olmasını istediğini söylüyor. 


* Dış pazarlara açıldınız mı? İlgi var mı?


Üretim aşamalarımız bir hayli zahmetli olduğu için henüz iç pazardan gelen talepleri karşılamakta zorlanıyoruz. Başta Avrupa olmak üzere bir çok ülkeden ilgi var. Zaten geçmiş ticari bağlantılarımız sebebiyle bir miktar ihracat yapıyoruz. Bunun yanı sıra dünya genelinde de distribütörlük ağımızı kurmak için çalışıyoruz.   


Geri Dön