28 / 04 / 2024

Ocak ayı endeksi açıklandı! Ekonomiye güven azaldı

Ocak ayı endeksi açıklandı! Ekonomiye güven azaldı

Ekonomik güven endeksi Ocak ayı itibari ile 99,3 olurken, Şubat ayın itibari ile yüzde 0,3 oranında düşüşle 99,1 değerine geriledi. 



Açıklanan rapora göre; ekonomik güven endeksi ocak ayı itibari ile 99,3 olurken, şubat ayında yüzde 0,3 seviyesinde düşerek 99,1'e geriledi. Bu şekilde endeks, 100'den küçük değer alarak kötümserliği gösterdi.

İMALAT, HİZMET, PERAKENDE SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ DÜŞTÜ

Bundan bir evvelki aya göre; şubat ayında reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 1 seviyesinde azalarak 102,4 değerini, hizmet sektörü güven endeksi  yüzde 2,2  gerileyerek 115,5 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,4 oranında azalarak 123,1 değerine geldi.

İNŞAAT SEKTÖRÜ GÜVEN VERMEDİ

İnşaat sektörü güven endeksi ise, yüzde 3,6 seviyesinde geriledi 89,8 seviyelerine geldi.

Tüketici güven endeksi yüzde 4,3 oranında artarak 82,5 değerini aldı.

Ekonomik güven endeksinin 100'den çok olması genel ekonomik hale ait iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir.

Ocak ayı endeksi açıklandı! Ekonomiye güven azaldı

Bu tüketici güveni göstergesi, beklenen mali durum, genel ekonomik durum hakkındaki düşünceleri, işsizlik ve tasarruf kabiliyetine ilişkin yanıtlara dayalı olarak, hanehalkının tüketim ve tasarruflarının gelecekteki gelişmelerinin bir göstergesidir. 100'ün üzerindeki bir gösterge, tüketicilerin gelecekteki ekonomik duruma yönelik
 güvenlerinin arttığına işaret eder ve bunun sonucunda tasarruf etme eğilimleri azalır ve önümüzdeki 12 ay içinde büyük satın almalar için para harcama eğilimleri artar. 100'ün altındaki değerler, ekonomideki gelecekteki gelişmelere karşı karamsar bir tutum sergilemekte ve muhtemelen daha fazla tasarruf etme ve daha az tüketme eğilimi ile sonuçlanmaktadır.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön